Elektri vintsi juhtimine türistoridega releede asemel
Moderaatorid: jr, Veiko, erik, Moderators
Paah. Mida sa jaurad.vtl kirjutas:Elementaarne Watson: Kui pinge tõuseb, siis sama koormuse (takistuse) juures tõuseb proportsionaalselt ka vool. Ja kuna Sa ise (väga õigesti kusjuures) kirjutasid, et võimsus on pinge ja voolu korrutis, siis sealt ka ruutsõltuvus.
Paneme suurema voolutarbega vintsi(mootori) perra, aku pinge on sama, vool kasvab, võimsus kasvab ka voolust ruutsõltuvuses.
Tõestasime mida?
Jõuame mõttetu järelduseni, et võimsus on nii pingest kui voolust ruutsõltuvuses, oleneb kuidas serveerida?
Ma jään enda juurde, et antud kontekstis eralduva/tarbitava võimsuse suhtes voolu või pinge tähtsamaks tõstmine on nonsens. Pilli puhub see, et suurte voolude juures on juba voldi-paarine pingelang kriitiline (vähemalt kui see toimub ruumiliselt üsna kompaktses ahela lõigus). See ei ole sul veits tuhmim seasilm ees-küljel põõsaid valgustamas, vaid hoopis teine tubakas.
P.S: mul on veel kuri kiusatus küsida, et kuidas ja mis seisus see pinge sul vintsi (juhtploki) poole suunduvate kaablite otstel tõuseb ja mille arvel, aga offtopicu vältimise huvides võiks sest debatist loobuda...
tegime pulli, aitab
-
vtl
- asjade olemus - see on imelihtne
Mida Sa ise jaurad või mille üle me vaidleme üldse.tanel kirjutas:Paah. Mida sa jaurad.![]()
Paneme suurema voolutarbega vintsi(mootori) perra, aku pinge on sama, vool kasvab, võimsus kasvab ka voolust ruutsõltuvuses.
Tõestasime mida?
Jõuame mõttetu järelduseni, et võimsus on nii pingest kui voolust ruutsõltuvuses, oleneb kuidas serveerida?
* "Karu" pakkus, et see paar volti pingelangu ei tee ju midagi ja arvas, et võimsuskadu on väike.
* Mina väitsin aga sisuliselt seda, et kui pinge langeb 2 korda, langeb võimsus (samal koormusel) 4 korda.
Meie näite juurde tagasi tulles, kui pinge langeb "ainult paar volti" ehk ütleme ümmarguselt 20% (1.2 korda), langeb võimsus mitte 20% vaid tervelt 44% (1.2*1.2=1.44 korda).
Ja 44% ei ole enam sugugi "väike" võimsuskadu.
Ära nori, keegi ei tõsta pinget ega voolu "tähtsamaks". Eelnev jutt oli ainult selgitamaks seda, kuidas ja miks "väike" pingelang põhjustab protsentuaalselt oluliselt suuremat võimsuskadu.tanel kirjutas:Ma jään enda juurde, et antud kontekstis eralduva/tarbitava võimsuse suhtes voolu või pinge tähtsamaks tõstmine on nonsens...
PS. Tegelik olukord on palju keerulisem, arvestada tuleks veel vooluallika (antud juhul aku) sisetakistust, mähiste induktiivsust ja mida kõike veel. Aga see läheb antud foorumi temaatikat silmas pidades tõesti offtopicuks.
Kuigi kooliaegadest kus seda kõike õpiti juba üksjagu möödas ja paljut ei mäleta enam tundub see väide ikkagi kummaline, võttes aluseks ca 400A ja 12v saame ca 4,8kw, sellest 44% on ca 2,1kw, kuhu see kaob, kui soojusesse siis 2kw soojuseraldust umbes 1dm2 suuruselt pinnalt on ilmselgelt palju, arvan et siin ikkagi miskit valesti on.vtl kirjutas:* Mina väitsin aga sisuliselt seda, et kui pinge langeb 2 korda, langeb võimsus (samal koormusel) 4 korda.
Meie näite juurde tagasi tulles, kui pinge langeb "ainult paar volti" ehk ütleme ümmarguselt 20% (1.2 korda), langeb võimsus mitte 20% vaid tervelt 44% (1.2*1.2=1.44 korda).
Ja 44% ei ole enam sugugi "väike" võimsuskadu.
Aga, ma vist pealkirjastasin postituse natuke vale sõnastusega, ma tegelikult tahtsin teada kas on olemas juba lahendusi mitte neid ise leiutada
Tel 56224693
Minu meelest siin ka midagi ei klapi.400A ja 12v saame ca 4,8kw,paras el vintsi voolutarve.
Tõstes pinget 48 voldini (ohtlik ei tohiks see veel olla),peaks ruutsõltuvuse korral 4,8kw vintsi voolutarve langema 4x4=16 korda.
See oleks 400/16=25 amprit.Väga mugav oleks siis seda vintsi tavalise tuledereega juhtida.
Tõstes pinget 48 voldini (ohtlik ei tohiks see veel olla),peaks ruutsõltuvuse korral 4,8kw vintsi voolutarve langema 4x4=16 korda.
See oleks 400/16=25 amprit.Väga mugav oleks siis seda vintsi tavalise tuledereega juhtida.
raulex kirjutas:Minu meelest siin ka midagi ei klapi.400A ja 12v saame ca 4,8kw,paras el vintsi voolutarve.
Tel 56224693
-
vtl
- asjade olemus - see on imelihtne
See järelejäänud 2kW võimsust jaguneb omakorda mootori ja pingelangu põhjustanud lülituselemendi vahel ära.karu kirjutas:Kuigi kooliaegadest kus seda kõike õpiti juba üksjagu möödas ja paljut ei mäleta enam tundub see väide ikkagi kummaline, võttes aluseks ca 400A ja 12v saame ca 4,8kw, sellest 44% on ca 2,1kw, kuhu see kaob, kui soojusesse siis 2kw soojuseraldust umbes 1dm2 suuruselt pinnalt on ilmselgelt palju, arvan et siin ikkagi miskit valesti on.
Teine asi, kui türistor jahutust ei saa, siis ta põlebki läbi.
Need lahendused on olemas, aga nagu enne mainiti, kasutatakse MOS FET transistore, millede siirde takistus on väiksem. Türistor on ikkagi kõrgepingeliste jõuahelate teema.karu kirjutas:Aga, ma vist pealkirjastasin postituse natuke vale sõnastusega, ma tegelikult tahtsin teada kas on olemas juba lahendusi mitte neid ise leiutada
Sa oled sellest ruutsõltuvusest valesti aru saanud. Kui Sa tahad disainida tarbijat ümber suuremale pingele, tuleb sama võimsuse säilitamiseks tarbija takistust vastavalt suurendada, misjärel taandub asi kõige tavalisemale Ohmi seadusele. Ehk see, mis on võimsuse poolel ruut, ei ole seda pinge-voolu-takistuse poolel.raulex kirjutas:Minu meelest siin ka midagi ei klapi.400A ja 12v saame ca 4,8kw,paras el vintsi voolutarve.
Ähh, ma ei viitsi tõesti rohkem 6. klassi füüsikat seletada. Mängige see asi paberil korra läbi ja asjad saavad selgeks.
http://www.jrmotors.ee/shop/product_inf ... cts_id=356
Reguleeritava kiirusega juhtplokk. On olemas.
+372 5028488
Huvitav hinnasuhe, kogu Mile Markeri vintsi komplekti vaadates, on vintsi enda hind puldist ca 30% odavamjr kirjutas:http://www.jrmotors.ee/shop/product_inf ... cts_id=356
Tel 56224693
Kuidas sa saad võrralda ühte varuosa kogu komplektiga(tootega).
Varuosad on alati 1.3...2 korda kallimad kui nad on komplektina müügis. Põhjus lihtne lisa- pakendamine, transport ja ka kasum jne. KAPITALISM
Arvuta vints varuosades kokku ja siis liida ja lahuta. Saad protsentides väärtused mida võrrelda.

Varuosad on alati 1.3...2 korda kallimad kui nad on komplektina müügis. Põhjus lihtne lisa- pakendamine, transport ja ka kasum jne. KAPITALISM
Arvuta vints varuosades kokku ja siis liida ja lahuta. Saad protsentides väärtused mida võrrelda.
Labidas ja Leatherman = Vepski finis. WILD RIDE OÜ. Mongoolias käidud. Kord aastas peab kirikus ka käima...
Veel elus Visa Hing. Start 2004a nr. 174.
4x4 karikasarja 1. koht TR-1 2012. 4x4 karikasarja 2.koht TR-1 2013
Autoga saab Tallinnast Kambodzasse. Tel 5114973
Veel elus Visa Hing. Start 2004a nr. 174.
4x4 karikasarja 1. koht TR-1 2012. 4x4 karikasarja 2.koht TR-1 2013
Autoga saab Tallinnast Kambodzasse. Tel 5114973
Ega saagi jah, sellepärast ütlesingi, et huvitav hinnasuhe kujuneb.runn kirjutas:Kuidas sa saad võrralda ühte varuosa kogu komplektiga(tootega).![]()
Aga selge, ühesõnaga sain oma küsimusele vastuse, et türistoridega ei saa või ei ole otstarbekas vintsi juhtida.
Tel 56224693