ksenoonid on wussydele :P

Oled huviline ja alles avastad enda jaoks 4x4 maailma või oled juba tõsine remondimees ning soovid jagada oma teadmisi siis siin saab küsida abi ja ka vastata tehnilist laadi küsimustele.

Moderaatorid: jr, Maasturid, margus4x4ee, boob, Stupiduser, Veiko, hulkur, kala, ennukas, Daniel, erik, Moderators

vtl
asjade olemus - see on imelihtne

Postitus Postitas vtl »

(Eelmisel) pildil nähtud konstruktsiooni vaadates ei imesta, et:
a) inimesed on skeptilised;
b) metsa sellega ei julge minna. :P

PS. Takisti EI OLE ligi amprise voolu piiramiseks hea vahend...

Aga mis LED-ide trükkplaadist välja viimisse puutub, siis poolesaja LED-i korral tuleb neid grupeerida, mis eeldab, et voolugeneraatorisse läheb üsnagi tülikas juhtmepundar.
Nii palju kui mina tööstuslikult valmistatud LED-valgusteid näinud olen (erinevad LED prozektorid, foorid, valgusreklaami-moodulid jms.), on nad kõik trükkplaadile monteeritud. Sealhulgas Taneli viidatud xmitter-bar:
http://www.visionxoffroad.com/products/led/xmitterbar/ -> pictures

Pilt
Viimati muutis vtl, T Mär 25, 2008 5:16 pm, muudetud 1 kord kokku.
Kasutaja avatar
trc
Truth, only truth
Kontakt:

Postitus Postitas trc »

vtl kirjutas:Pildil nähtud konstruktsiooni vaadates ei imesta, et:
a) inimesed on skeptilised;
b) metsa sellega ei julge minna. :P

PS. Takisti EI OLE ligi amprise voolu piiramiseks hea vahend...

Aga mis LED-ide trükkplaadist välja viimisse puutub, siis poolesaja LED-i korral tuleb neid grupeerida, mis eeldab, et voolugeneraatorisse läheb üsnagi tülikas juhtmepundar.
Nii palju kui mina tööstuslikult valmistatud LED-valgusteid näinud olen (erinevad LED prozektorid, foorid, valgusreklaami-moodulid jms.), on nad kõik trükkplaadile monteeritud. Sealhulgas Taneli viidatud xmitter-bar:
a) ma ei näidanud montaazi-ilu etaloni vaid ledide kinnituspõhimõtet - as well ei paneks ma ka neid lollakaid trykkplaadijuppe yhendusteks vaid teeks ühendused ilmselt juhtmetega.

b) miks inimesed peaks olema nüüd skeptilised ja mitte metsa minema?

meetriseid trükkplaate ja ka väiksemaid tehakse ikka selleks et masstootmine kiirem oleks ning robotitel oleks hea juppe plaadile laduda. niikaua kui ma pole ära proovinud - olen ma veendumusel et vana kruvimeetod on ledide kinnitamiseks lollikindlam ja tugevam kui meetrine trükkplaat.
allkiri, 255 sümbolit
Giosk
tel.56661070
Kasutaja avatar
erik
Aktiivne Pikendus

Postitus Postitas erik »

Millegi pärast tundub mulle, et trc jutus on rohkem jumet, kruvi ja Al tundub tunduvalt veenvam offroad lahend. Trükiplaat on nagu selline wussy...

Mis on nende leedide toitepinge, 3 või 6 volti, alalisvool ikka? Mis probleemid veel selle toitega on?
Asju ehitatakse korralikult ja teemasse lähenetakse süviti!

Erik Metsis, Mudanägu aastast 1999.
Kasutaja avatar
reimo
Rock Crawler

Postitus Postitas reimo »

erik kirjutas:Mis on nende leedide toitepinge, 3 või 6 volti, alalisvool ikka? Mis probleemid veel selle toitega on?
LEDi puhul ei stabiliseerita mitte pinget vaid voolu, see on see teema...
Oli Grand Cherokee '93 metsasõitudeks - müüdud
Nüüd Grand Cherokee '12 teedel liikumiseks ja veduriks
Kasutaja avatar
trc
Truth, only truth
Kontakt:

Postitus Postitas trc »

erik kirjutas:Millegi pärast tundub mulle, et trc jutus on rohkem jumet, kruvi ja Al tundub tunduvalt veenvam offroad lahend. Trükiplaat on nagu selline wussy...

Mis on nende leedide toitepinge, 3 või 6 volti, alalisvool ikka? Mis probleemid veel selle toitega on?
3,25V, alalisvool ikka, voolutugevus max 1000mA. Nad on tundlikud voolukõikumistele. Seepärast tahavad nad lisaelektroonikat omal ahelasse, et vool vastavalt specile õigeks lõigataks.
allkiri, 255 sümbolit
Giosk
tel.56661070
Kasutaja avatar
erik
Aktiivne Pikendus

Postitus Postitas erik »

Jube laisk olen, äkki keegi viskaks skeemi, mida on vaja 3W leedi toitmiseks.

Kasutaja avatar
reimo
Rock Crawler

Postitus Postitas reimo »

No Google andis sellise vastuse laiskadele (virgemad viitsivad paremat otsida :D)
http://www.st.com/stonline/products/lit ... /11777.pdf
Oli Grand Cherokee '93 metsasõitudeks - müüdud
Nüüd Grand Cherokee '12 teedel liikumiseks ja veduriks
vtl

Postitus Postitas vtl »

trc kirjutas:...as well ei paneks ma ka neid lollakaid trykkplaadijuppe yhendusteks vaid teeks ühendused ilmselt juhtmetega.
erik kirjutas:Millegi pärast tundub mulle, et trc jutus on rohkem jumet, kruvi ja Al tundub tunduvalt veenvam offroad lahend. Trükiplaat on nagu selline wussy...
Peale kinnituse on LED vaja ka ühendada ja seda kruviga ei tee.
Elektroonikakomponendid on optimeeritud trükkplaadile ühendamiseks, nn. rippmontaaz (juhtmete tinutamine otse komponendi külge) on tegelikult ebatöökindlam.
erik kirjutas:Mis on nende leedide toitepinge, 3 või 6 volti, alalisvool ikka? Mis probleemid veel selle toitega on?
LED on sisuliselt ebalineaarse karakteristikuga pooljuht. Maakeeles tähendab see seda, et neid ei saa nagu hõõglampe otse patarei või aku külge neid ühendada ja neid läbivat voolu tuleb piirata. Väiksese võimsusega LED-i korral kasutatakse järjestikku ühendatud takistit, mille väärtus valitakse vastavalt toitepingele ja dioodi tüübile. Suurte dioodidega läheks vool ja seega ka takistil hajuv võimsus liiga suureks, et soojust ei ole kusagil hajutada, samuti kannatab kasutegur. Lahenduseks ehitatakse elektroonilisi vooluregulaatoreid.
tanel
Rock Crawler

Postitus Postitas tanel »

vtl kirjutas:Peale kinnituse on LED vaja ka ühendada ja seda kruviga ei tee.
Elektroonikakomponendid on optimeeritud trükkplaadile ühendamiseks, nn. rippmontaaz (juhtmete tinutamine otse komponendi külge) on tegelikult ebatöökindlam.
Pressliitmikud?
Sry, tulistan huupi põõsasse, suhtes et ma ei tea üldse, kas on olemas nii väikeseid lahendusi jne, kas see on "hea tava" jne jne... Sa oled elektroonikas rohkem kodus, kommenteerid?

Kuskilt on kõrvu jäänud, et karmides keskkonnaoludes (temperatuurikõikumised, vibratsioon jne) on joodised ebatöökindlamad kui "robustne mehaaniline surve"...
tegime pulli, aitab
Kasutaja avatar
erik
Aktiivne Pikendus

Postitus Postitas erik »

Nii, et ikka tahad sa oma 1 meetrist trükiplaati? Pole ju pointi, kui saaks hakkama ka kruvide, Al profiili, ja juhtmetega. Ja miks peaks se paneel olema 1 meeter pikk? :shock: Selleparast et lahe oleks? Kompode hindu uurides on Täna led veel liiga kallis, võibolla aasta kahe pärast? Kui just keegi sponsorluse korras ei taha seda paneeli mulle kasutada anda :D Seni vahetan halogeenid Xenonite vastu.

vtl

Postitus Postitas vtl »

erik kirjutas:Nii, et ikka tahad sa oma 1 meetrist trükiplaati? [...]
Ja miks peaks se paneel olema 1 meeter pikk? :shock: Selleparast et lahe oleks?
Tohoh, kas mina mõtlesin selle 1- meetrise trükkplaadi välja või? Esimestes kirjades keerleb jutt justnimelt 42" LED-bar-i ümber. 42 tolli teeb ca 106cm. Väiksema plaadi peale 80 LED-i (kahte) ritta lihtsalt ei mahu.
erik kirjutas:Pole ju pointi, kui saaks hakkama ka kruvide, Al profiili, ja juhtmetega.
Ma räägin Sulle, et hästi ei saa hakkama.
Meeldib sulle trükkplaat või mitte, aga Luxeon Star tüüpi LED-id, nagu trc viidatud pildil, ON juba juba valatud pisikeste trükkplaaditükikeste peale. 80 LED-i omavaheliseks ühendamiseks on vaja 160 juhtmeotsa, mis on vaja joota otse sellele trükkplaadile. Kui juhe võib vähegi liikuda, vibratsioonikindlusest rääkimata, siis trükkplaadirajale peale juhtmeid otse ei joodeta, kuna juhe hakkab oma massi- ja inertsiga rada plaadi pealt lahti raputama. Pealegi on seda pusa üsna raske hallata ja mingi karbi sisse kinni kruvida.
OK, ühendad LED-id juhtmetega, aga voolugeneraatori skeem peaks ikkagi trükkplaadil olema, milleni tuleb siis LED-igruppide pealt juhtmed vedada. LED-id tulevad umbes nelja-viiestes gruppides jadas, seega 16-20 gruppi.
Kui kasutada otse trükkplaadile monteeritavaid pindmontaaz-LED-e nagu minu poolt ülalpool postitatud pildil (mis tuleksid muide odavamad kui Starid), siis ei ole juhtmeid kuhugi ühendada - pindmontaazkomponentide servad ei kannata lihtsalt juhtmetega ühendamist välja, trükkplaadil püsivad aga suurepäraselt.
erik kirjutas:Kompode hindu uurides on Täna led veel liiga kallis, võibolla aasta kahe pärast?
Kustkohast Sa neid hindu uurisid? Elfa (Tevalo), Oomipood või mõni väljamaa analoog ei ole kohe kindlasti see koht, kust tasuks ka väikepartii tootmiseks asju osta. Nagu öeldud, hinnad, millega tasub ehitada, algavad ca 1000-sest LED-i-partiist (sealtsamast ka see 12 LED-bari), väiksema koguse puhul kooritakse koduse asjaarmastaja käest parajat kirvest.
Juhtimine kindlasti ei maksa 10 eur per LED, nagu trc arvutas.

Kokkuvõtteks jääb mulle arusaamatuks suhtumine, et kategooriliselt vaieldakse vastu ettepanekule teha asju väikepartiina, korralikult, nagu peab ning mille tulemuseks on kokkuvõttes ilusam asi ja odavam hind, samas aga ühekaupa "Noorest tehnikust" juppide ostmist ja juhtmetega kokku tinutamise tulemust põlatakse lõppkokkuvõtteks kalliks.
Kasutaja avatar
erik
Aktiivne Pikendus

Postitus Postitas erik »

Ole nüüd rahulik, pole ma midagi põlanud, lihtsalt tükkide maksumus on kõrge ja kasutegur küsitav. Kui ise kirjutad, et ebastandartse trükiplaadi tegemine on kallis ja väikepartiina mõtetu teha siis võib ju teha sellistest kompodest, mis oleks kättesaadavamad, selge see, et plaadile joodetud juhe ei ole vibrakindel aga neid saaks ka sinna fikseerida, vaiguga näit.
Teema võtaks jumet, kui keegi valmistaks näit. statsionaarse töötule, mille valgusjõud ületaks xenoni oma ja voolutarve jääks alla 3 ampri ning hind ei ületaks 1500 kr`ni.
Minu teema surkimisel siin, ei olnud mingit muud tagamaad, kui väike elevuse tekitamine ja tehniline arutelu mind huvitaval teemal. Sest kungi võidavad led`id nii, või naa.

Kasutaja avatar
trc
Truth, only truth
Kontakt:

Postitus Postitas trc »

vtl kirjutas:Esimestes kirjades keerleb jutt justnimelt 42" LED-bar-i ümber. 42 tolli teeb ca 106cm. Väiksema plaadi peale 80 LED-i (kahte) ritta lihtsalt ei mahu.
Küll aga mahub ju 4x250mm plaadi peale :) . 250mm omakorda mahub kodustes tingimustes nökerdamise mõõtudesse :)
Kustkohast Sa neid hindu uurisid? Elfa (Tevalo), Oomipood või mõni väljamaa analoog ei ole kohe kindlasti see koht, kust tasuks ka väikepartii tootmiseks asju osta. Nagu öeldud, hinnad, millega tasub ehitada, algavad ca 1000-sest LED-i-partiist (sealtsamast ka see 12 LED-bari), väiksema koguse puhul kooritakse koduse asjaarmastaja käest parajat kirvest.
Juhtimine kindlasti ei maksa 10 eur per LED, nagu trc arvutas.

Mina arvutasin puhtalt veebihindades jah, arvestusega et kui teha üks.

A vtl, tee hüpoteetiline kalkull - oletades et tehakse 12 setti partii.

kirjuta ntx www.zled.com onudele ja küsi, mis maksab tuhandene partii Z-power P4 lede. lisaks siis toite palikad ning trykkplaadid. Kui see hind piisavalt veenev juba tuleb, võib surkida ju ka läätsesid ja läätsekinnitusi.

ps. avastasin ka samas, et samadel Seoul Semiconductoritel on vahepeal asi jõudnud z-power P7 generatsioonini, mille tulemusena lubavad nad juba ühes ledis 600 lum, P4 240 lum asemel :) 600x80led=PALJU :)
allkiri, 255 sümbolit
Giosk
tel.56661070
Kasutaja avatar
isakene
I know how to fix stuff

Postitus Postitas isakene »

Sattusin sellise asja otsa: http://www.osta.ee/5126898

Huvitav, palju tavalisele H3- le alla jääb või üle on?
Kasutaja avatar
trc
Truth, only truth
Kontakt:

Postitus Postitas trc »

isakene kirjutas:Sattusin sellise asja otsa: http://www.osta.ee/5126898

Huvitav, palju tavalisele H3- le alla jääb või üle on?
55W/12V H3 on ca 1400 lumenit
100W/12V H3 on ca 2300 lumenit

Parim High-Power Led on minuteada hetkel 900 lumenit, tavaliselt aga 3.5W annavad keskmiselt 240… Seega. Isegi kui sellel asjal on kasutusel parim, on ta liiga vähe. Siit edasi - puhas show-off kaup. Tehakse neid junne ka 9 ja rohkema elemendiga, milliste puhul hakkaks juba mõtlema, eeldusel et kasutatakse 3.5W, mitte 1W lede, mille valgus jääb sinna 75 lumeni kanti.
allkiri, 255 sümbolit
Giosk
tel.56661070
Vasta

Mine “Hooldus ja Remont”