Lisatulede paigaldamine

Koht kus käsitletakse Transpordiameti (ARK), tehnoülevaatuse, liiklusseaduse, liikluskindlustuse ja muude õigusaktidega seotud teemasid.

Moderaator: Moderators

volts
Off Roader Wannabe
Kontakt:

Lisatulede paigaldamine

Postitus Postitas volts »

Tervitus,
tekkis mure lisakaugtulede paigaldamisega autole.
Nimelt kui lugesin seadusi ja eeskirju, siis sain teada, et igal tulel on peale kirjutatud miskine referentsnumber. Ning kõigi tulede referentsnumbrite summa ei tohi autol ületada 75'te. Samas, see kehtib kõik ju ainult teeliikluses. Seega, kui ma sõidan metsas, põllul, jäärajal siis ma ei osale teeliikluses ja mul peaks olema lubatud lisada ükskõik kui palju tulesid.

Oskab keegi öelda, kuidas sellega tegelikult lood on?
Olen kuulnud ka sellist varianti, et kui osaled teeliikluses, siis peab olema lisatuledel katted ees. Ehk siis kui keerad metsa, pead auto kinni, eemaldad katted ja sõidad. Teele tagasi tulles, uuesti pead kinni, paned katted tagasi ja sõidad jälle.

Kas asi ongi nii lihtne?
Daniel
Fitting 44"
Kontakt:

Postitus Postitas Daniel »

jah katted peavad teel sõites ees olema siis peaks tohtima
sest autol võivad olla TÖÖTULED

kord peeti ka mind kinni kui mul kastikas oli ning katusel mitu paari igasugu prosesid seisis -
kysiti et mis tuled need on - vastasin et "Kaug töö tuled " :)
siis eriti edasi ei virisenud aga hoiatas et kui järgmine kord ilma katteta näeb teeb trahvi.
79,K30 Blazer,379td,400,208,-4",38"
Kodanik2
Got ARB and Nitrous?

Postitus Postitas Kodanik2 »

Huvitav millise seaduse sätte järgi neid katteid nõutakse? ja miks ainult autodelt. Traktoritel on ka tihti kümme ja enam töö tuld - miks need ei pea olema teel sõites kaetud?
Andrus Michelis
Rock Crawler

Postitus Postitas Andrus Michelis »

Minu teada peavad töötuled olema eraldi lülitiga, kusjuures lüliti peab olema varustatud sisselülitamist tähistava märgutulega punkt. Mingitest katetest pole juttu.
Kodanik2
Got ARB and Nitrous?

Postitus Postitas Kodanik2 »

Seda tean mina ka. Kõigil lisatuledel peab olema märgutuli ja eraldi lüliti. Samas olen neid katte jutte pidevalt kuulnud.
Kasutaja avatar
jr
Motorsi Jaak

Postitus Postitas jr »

Katted ei tee tavatuledest töötuld ega nulli tuld autol ees. Tuleb maha keerata kui küünalde arv on kokku üle 75 ühiku. Töötulel on oma E markeering, mis teeb temast töötule ning jah peab olema eraldi lüliti all.

Ei viitsi seadustes tuulama hakata, aga seal kõik see kirjas, mis tähistusi puudutab.

JR@liiga mitu korda ülevaatuspunktis tulesid küljest keeranud.
+372 5028488
Rax
Off Roader Wannabe

Postitus Postitas Rax »

õige jutt
Töötulel on oma E markeering, mis teeb temast töötule
Ja kui on kaugtule tähistusega siis see ei ole töötuli (kaugtule tähis "R") ehk ei saa panna kaugtule tähistusega tuld ja pidada seda töötuleks...
töötule laterna klaas, peab olema valgust hajutava mustriga...
Kasutaja avatar
Stupiduser
Vintsmännide AÜ

Postitus Postitas Stupiduser »

Miks? Kui ma kasutan kaugtuld töötulena siis ta on ju töötuli :roll:

PS nagu elu on näidanud on igasugused kaug- ja udutuled suht mõttetud "töötuled"
Kasutaja avatar
Landy
Typo Master 2.1
Kontakt:

Postitus Postitas Landy »

Stupiduser kirjutas:PS nagu elu on näidanud on igasugused kaug- ja udutuled suht mõttetud "töötuled"
Loll Landy muidugi ei uskunud ja proovis omal nahal järele ning kinnitan, et õigust räägid! :oops: :? Eriti, mis udutulesid puudutab... :x
-----------------------------------------------------------------
Lets talk about LAND ROVER's
Kristjan Vaarmann (+372)5010599 kristjan.vaarmann@landroverclub.ee
Land Rover'iga nakatatud aastast 1996, off-road spordis aastast 2003!
MTÜ Eesti Land Roveri Klubi
Kasutaja avatar
Indrek
Fitting 44"

Postitus Postitas Indrek »

Minagi paigaldasin ilusad HELLAD kaugtuledeks. Kulus mõni tund metsas ja jäänud vaid ilus mälestus.... .
Rax
Off Roader Wannabe

Postitus Postitas Rax »

Kui ma kasutan kaugtuld töötulena siis ta on ju töötuli
ei ole, see oleks siis sama kui paned kaugtuled põlema ja kui on udu siis ütled, et need on udutuled... ja kui teed tööd (näiteks oled autojuht ning sinu tööks on auto jutimine) siis paned kaugtuled põlema ja nimetad neid töötuledeks :D
Allar
Rock Crawler

Postitus Postitas Allar »

Rax kirjutas:õige jutt
Töötulel on oma E markeering, mis teeb temast töötule
Ja kui on kaugtule tähistusega siis see ei ole töötuli (kaugtule tähis "R") ehk ei saa panna kaugtule tähistusega tuld ja pidada seda töötuleks...
töötule laterna klaas, peab olema valgust hajutava mustriga...
traktoritel suuremjagu ikka sileda klaasiga töötuled :roll:
PatrolY61 3.0D 35"

viis 3363923
Kasutaja avatar
eero I
elektrikapp "KOSTIVERE 3"

Postitus Postitas eero I »

M ja N kategooria sõidukil peab olema kaks või neli kaugtule laternat.
Kui M, N1 ja N2 kategooria sõidukil on neli kaugtuld peitlaternates, siis on lisaks lubatud paigaldada kaks kaugtule laternat, mida võib kasutada ainult hoiatavate lühikese intervalliga järgnevate valgussignaalide edastamiseks.
3) elektriühendused peavad tagama, et summaarne kaugtulede valgustugevus, mida saab üheaegselt sisse lülitada, ei ületaks 225 000 cd, mis vastab valgustugevuse kontrollarvude summale 75;

3) töötule laterna klaas, v.a alarmsõidukil kasutatavad, peab olema valgust hajutava mustriga. Temal ei tohi olla auto valgustusseadmetena kasutatavate laternate tähistust. Töötule värvus peab olema valge või valikkollane;

Tegemist on väljavõtetega antud teemat reguleerivast määrusest mida teemaalgataja olla lugenud.
https://www.riigiteataja.ee/ert/act.jsp?id=13117818
Tuleks vist mainida,
1. kaugtulest ei saa kunagi töötuld nagu ei saa kruvikeerajast haamrit kui sellega naelu seina taguda.
2. kaugtulele katte lisamine ei kaota ära kaugtuld kui sa just Jürgen Veber pole.
3. kui seal kus sa sõidad on võimalus ka teistel sõita siis ongi see teeliiklus.
Sõiduki töötule ainsaks tunnuseks, v.a alarmsõiduk, on valgust hajutava mustriga klaas, tähis puudub.

Eero
karla1
Mudder

Re: Lisatulede paigaldamine

Postitus Postitas karla1 »

Kas oleks võimalik lisada siia ka ka skeem (puust ja punaseks) kuidas neid lisakaugtulesid ühendada? Olemas lüliti ja kaitsmega relee.Ei tahaks masinat selle pisiasja pärast ju maha põletada.Ette tänades. :D
Kasutaja avatar
Praks1
I live off from the mud

Re: Lisatulede paigaldamine

Postitus Postitas Praks1 »

Relee peal on ju skeem olemas 99%,kui seda kah lugeda ei oska,siis hoia eemale selle ühendamisest :D
Kui õieti peast mäletan,siis 30/87 lased akust tulede voolu läbi ja teised kaks(äkki (85/86) üks mass ja teine ergutus + mis juhib releed,kaitse pane enne releed aku poole ikka,ehk enne 30.
Proto
53951597
Vasta

Mine “ARK, TÜV, kindlustus ja muud juriidilised küsimused”