Maitia, riskides kõlada mingi natsi ja paragrahvipedena...
Põmst, minu rumalat arusaama mööda ei õnnestu LE-d mööda sõites kellelegi tagant selga tulla?
Ma ei viitsi, õllese ja unisena ERT-st punkte ja paragrahve praegu enne und otsida, aga midagi sätestas seal ka nähtavust ja teeolusid mööda oma kiiruse sättimises, mitte ainult märkide järgi.
Ei mäleta, kas kunagi sai kribatud, aga aastaid tagasi oli juhus suveöösel Märjamaal mööda äsja asfalteeritud ja joonimata-postistamata teed sõita. Paks udu oli maas. 70ga sõitmine tundus ikka täiesti enesetapjaliku vajutamisena, sest
mitte midagi ei olnud näha, ka udukatega.
Et kui oleks mingile tegelasele seal selga tõmmanud 90ga, oleks tema süü olnud? Ohutuled tal ka peal siis näiteks?
St. ärge saage valesti aru. Ma olen ise ka kindlustusdokumendid süüdlasena ära täitnud (vaielda oleks olnud, aga tunnistajateta raske ja krdi kiire oli ka). Keegi pole ingel ja eksimatuid pole olemas. Küsimus on selles, et kas mõtleks natuke ise järele või süüdistaks kogu maailma enda jamades...
Ja üldse, ma sõidan seda Nõmme mäge ise päris tihti. Minu mäletamist mööda on seal tänavavalgustus (re: ohutuled olid tuhmid?) ja üldiselt annab seal päris ohutult 60 ja ilmselt vahel ka 70-ga sõita (viimast ise küll ei viljele ja üleval harjale jõudes on "pimedam" koht, seal on mõistlik hoog heaga alla lasta). Suht hea nähtavus on seal ikka, mingi pimeduse üle nuriseda on kohatu.
Oleks seal mingi kõnniteed mööda veloga laskumisel käntsa käinud ja vedelenud (mitte vahetult ette kukkunud) põngerjas olnud, mis siis? Raisal polnud helkurit jopel, no mis mõttes eksole?
Ei ole ju nii?
Mõistlik on silmas pidada, et 70ga sõites on sul seal, kus 50ga sõites seisma jääks, omakorda 50 sees.
Tuletame koolifüüsikast kineetilise energia valemit ja kiiruse ruutsõltuvust meelde...
Once again, miski ei veena mind praegu, et see vend seal isegi 60ga sõitis. Võimatu. Või et siis sõitis ka, aga pea oli pehmelt öeldes laiali otsas, kevadine armastus kiivri all vms. Kui see rape vedeles esimeses reas ja telgjoone lähedal, siis oleks olnud ilmselt võimalust nii paremalt kui vasakult mööda kallata - pidi ikka suht paaniline ja mittejuhitav pidurdamine olema, a la esirattal vms. Ma olen näinud, kuidas supermotol kõvataja sarnases situatsioonis ilusa kaarega ja täiesti juhitamatuna inimeste jalge ette lendab bussipeatuses...
Ja ärge isiklikult võtke.

Loomulikult oleks kohane ohukolmnurk siis mingi 50 metra tahapoole püsti visata, isegi kui jonnist või millest iganes pukseerimisest keelduda. Lihtsalt, on "võiks" ja on "peab". Märkidest võiks kinni pidada nii üldiselt, ohutuse aga peab tagama, ka joonte-märkide määranguid rikkudes.