K: Pajero (2.gen, 3.0, AT) 35x12.5 R16 paigaldamine

Moderaatorid: Maasturid, Moderators

ReneK
Got ARB and Nitrous?
Kontakt:

K: Pajero (2.gen, 3.0, AT) 35x12.5 R16 paigaldamine

Postitus Postitas ReneK »

EDIT: Kas tõesti keegi ei ole seda teed läbi teinud, et mulle miski head nõu anda?

Tere!

Foorum on koht, kust abi saada, seega kuulaks asjakohast infot.

Kuna 1. generatsiooni Pajero osteti väevõimuga käest, siis nüüd maja ette liigutatud juba mõnda aega 2.gen lühike pajero.
3.0 V6 bensiin, AT, '93, ülekanne 4.875, SuperSelect.

Hetkel veereb rõõmsalt 33x12.5 R15 mudakatel praktiliselt originaalseades.
Plaanis aga midagi uut enda jaoks proovida, nädalate jagu ammutatud infot lääne foorumitest ja ka UK teemasse piilutud ning mõlgutan mõtteid, et Pajero alla istutada 35x12.5 R16. Kuna nad nii kurvalt mul lihtsalt ootavad, et saaks juba millegi all veereda.

Taustaks võib öelda, et masin on umbes 90% kasutusega metsas hobisõitudel. Igapäeva liikur koos oma 1.4L bensiini mootoriga olemas. :wink: Ehk siis Pajero peaks olema võimeline liikuma a la mõnikümment kilomeetrit kõvakattega teed/maanteed ning ülejäänud mets, liiv, muda. Snorklit mu masinal veel ei ole, seega plaan ei ole tõsistele radadele veel minna, kus uppumissurma võimalik tekitada. Pigem harrastaja nagu ma olen. Kuid nagu aeg näidanud on, siis see, kui kõrge reaalselt masin maapinnast on ning see, kuidas jõudlus suudetakse maapinda suunata mängib harrastaja puhul suurimat rolli.

Rida küsimusi, millele mõnedest mul oma seisukoht olemas ning ootaks ka lisa:

1. Istub see Pajero AT kasti otsas ja ülekanne 4.875. SuperSelect variant, ehk taga ja keskel lukud olemas. Kuidas kommenteeriksite (hea, kui kellegi enda kogemusest) jõudluse kadu, kui istutan alla eelnimetatud rehvid? Olen 50/50 lugenud, et mõni ütleb, et mõttetu, sest jõu kadu on liialt suur, teised, kes ka seda teinud samas ei tähelda suurt kadu. Lihtsalt ei jõua 3.0 ja AT seda ratastesse suunata.

2. Millistele veermiku osadele langeb kõige suurem koormus selliste rehvide kasutusel ehk mida võiksin ennetavalt uute vastu vahetada/purunemisele juba etteruttavalt vaadata?

3. On tarvis tõsta nii vedrustust kui ka kere. Esmalt siis vedrustuse juurde. Kas taga osas piisaks sellest, kui jätan originaal amordid aga kasutan Y60 vedrusid, mis info põhjal peaks pisut juurde andma (nii 5cm ehk?)? Või jääb originaal amordi käik sellise tõste juures vajaka? Kas esisillas piisab torsioonide põhja keeramisest või on tarvis samuti ümberehitust/teiste osade paigaldamist? Tean, et torsiooniga mängides võin lõpetada sellega, et sõidan nagu vankriga ja ebatasase maastiku puhul on mõni ratas mul koguaeg õhus.

4. Kere tõste - mitu tolli oleks mõistlik teha keretõstet? 3"/4"? Tõstepuksi läbimõõt peaks olema 60mm ja puuritav auk 10mm ning poldid m10 150mm või 170mm?

5. Millega peaksin ja võiksin veel arvestada (peale potensiaalselt lühikeseks jäävate piduritorude) eelnimetatud tõste korral?

6. Kuidas ja mil määral mõjutab antud rehvide kasutusele võtt dif. lukkude eluiga/käitumist?

7. Kas AT kast üldse suudab toime tulla selliste rehvidega? Samas jäi kusagilt väljamaa foorumist silma, et 3.0 puhul just AT olekski ainukene mõistlik setting, millega 35" proovida? (kindlama peale minek oleks 3.5 mootorite puhul aga see selleks).

8. Palun ärge soovitage Pajero müüki ja paremini tõstetava maasruti ostu. Sooviks, loogilise tulemi ootuses/võimaluses, just antud Pajero ära katsetada sellises koosluses.

9. Kas oskate viidata ehk mõnele kodumaa mehel (miks mitte ka naisele), kes selle tee läbi teinud ning piisavalt sõbralik, et leida aega sel teemal telefoni teel pisut arutada?

Tänud
Rene
Korteriühistute haldus- ja juhtimisteenus Põlva- ja Võrumaal. http://www.kinnistuhaldus.ee
Andruzka
Got ARB and Nitrous?

Re: K: Pajero (2.gen, 3.0, AT) 35x12.5 R16 paigaldamine

Postitus Postitas Andruzka »

Palju see võiks suutlikusele üldse juurde anda 33lt 35le üle minna? Keegi oskab öelda?
D4; G270
Kasutaja avatar
LauriJ
True Off Roader!

Postitus Postitas LauriJ »

Ma ise olen skeptiline ja ei usu, et nii märkimisväärselt juurde annab. Jebimist selle 35" on palju rohkem (tõste tõttu ebamugavam sõita ja sillakäik ees kindlasti väiksem kuna torsioonid on nii peale keeratud). Lisaks suurem oht pooltelgede vastupidavuse osas - vales kohas liiga palju gaasi ja on prõksti puruks. Peale selle differ ja vahekast pole ka Pajerol väga tugevad.

Kui teemaalgataja tahab oma Pajerole need müügis olevad Interco 35" alla panna, siis arvan, et 33" bogger või Special Track liiguvad kaugemale. (targemad võivad muidugi minu väite ümber lükata). Eks palju olene sõitjast ja pinnasest ka, aga soos või mudas peaks bogger või ST ikka tunduvalt paremini liikuma kui tavaline tänava MT mustriga rehv. Mul omal olid pajerol 33" boggerid all (need rehvid müügiks muidu, kui keegi tahab. Muid juppe võib ka 3.0AT 2gen-i omasi küsida), enne seda olid 33" mudzillad. Vahe oli ikka boggeri kasuks pehme peal.
ReneK
Got ARB and Nitrous?
Kontakt:

Interco paigaldamine ongi sellel eesmärgil, et kuna nad olemas on, siis võiks ju proovida. Ja ma olen täiesti kursis, et ega ilmselt tulemus ja tehtud töö ei ole väga tasakaalus. Rohkem on see plaan, et "kas annab ära teha, kuidas siis ikkagi maastikul ennast õigustab, kas üldse ning kuidas on vedava osa vastupidamine". Ehk siis suuresti eksperimendi stiilis asi ta tuleb, seda enam, et pole kelleltki praegu otse küsida, et kuidas 35" näiteks aastaga vankri osale mõjus. Kui saabki selle tehtud ning kui ei sobi, siis downgrade 35"->33" on juba ainult ümberviskamise rõõm.
Asjalood nii kaugel, et minu praegused 33" läksid täna uut omaniku Saare peale teenima, seega kui oma mini-lisa puhkuse ära veedan pealinnas, siis kuu keskel võiks teooria kohaselt tegutsemiseks minna.

Tõstan korraks ka lisaküsimuse tagavedrude osas - kas peale korraliku Y60 vedru istub miski vedru veel vahele 1:1-le andes juurde umbes 3" - 4" nn vedrustuse tõstet taga osale? Olen lugenud, kuulnud, et (võin eksida), et Y60 mehed näiteks miski Ducato vms. vedrud panevad endale, et saada vedrustuse tõstet, kas ka miski alternatiiv Pajerole (va. Y60 vedrud), mida annaks veel tagaosas kasutada?

Listi tuleb ilmselt ka lisada tuleviku mõistes (kui see plaan nüüd kenasti läbi läheb) ka parem piduri süsteem. Aga see on juba tulevik. Esmalt tahaks ratsionaalse lahenduse leida 35" paigaldamisele.

Antud masin (2.8td) jookseb 35" Cooper STT peal, 3.5" vedru tõstet kasutades Y60 vedrusid taga, 2" keretõste ning tavapärane plastiku "lõikamine", mis juba 33" ajal pisut tehtud ka minul sai. (hetkel on mul natukene arusaamatu, mis ta esiosaga täpselt teinud on aga miski ennatliku muudatuse ta tegi minu arusaama järgi ka veovõllidele).
Pilt

Samuti üks lühikene diisel, millel 35" + 3" keretõste ja 2" vedrustuse tõste.
http://www.youtube.com/watch?v=oOwBFUB1Brs
Korteriühistute haldus- ja juhtimisteenus Põlva- ja Võrumaal. http://www.kinnistuhaldus.ee
jyrgen
Got ARB and Nitrous?

Postitus Postitas jyrgen »

Esimese asjana puusalt tulistades arvan, et esisild on mingi teise isendi oma, kuna pole veel selliste hubidega silda Pajerol kohanud. Aga see minu targutamine muidugi :D
Enne oli mul aega ja raha,
nüüd on mul ainult
Pajero 2,5tdi, 1990 a. ja ka Ford Maverick 2,7td 1996 a.
Kasutaja avatar
TiitR
I live off from the mud

Postitus Postitas TiitR »

jyrgen kirjutas:Esimese asjana puusalt tulistades arvan, et esisild on mingi teise isendi oma, kuna pole veel selliste hubidega silda Pajerol kohanud. Aga see minu targutamine muidugi :D
Ma jälle põrutaks mälu järgi, et sellised HUB-id olidki ees? :roll:
Uko
Rock Crawler

Postitus Postitas Uko »

Mis hub,id.?Tavaline nuut ühendusega kapsel poolteljega.
olge marurahulikud!
Kasutaja avatar
helar
I live off from the mud

Postitus Postitas helar »

Andruzka kirjutas:Palju see võiks suutlikusele üldse juurde anda 33lt 35le üle minna? Keegi oskab öelda?
Eriti ei anna. Viimane valgevene safari tõestas minu jaoks lõplikult. Mul, patrol, 33 lukkudeta ja sõbral lc 35 lukkudega. Seal kus sõitsime seal sõitsime ja kus vintsisime seal vintsisime. Ainus eelis oli kohati 35 kui pidi üle suurte palkide sõitma. Kui ikka kange tahtmine 35 alla keerata on vaja kindlasti ülekandeid aeglasemaks vahetada.
Y61 Pätcruiser , LC80 .
Kuni autopesuni on offroad lahe...
Autoremont Tallinnas. http://www.heinworks.ee
ReneK
Got ARB and Nitrous?
Kontakt:

Hetkeseisuga on kere tõstepuksid valmis tehtud. Ootan veel vastavaid polte (homme-ülehomme saan kätte) ning siis kas nädalavahetusel või uuel nädalal saab esimese etapiga loodetavasti ühele poole.

Pukside kõrgus: 100mm (ligikaudu 4")
Läbimõõt: 60mm
Material: Must PUR
Polt: m10 x 220mm

Panin autole praegu alla originaalvelje originaalmõõdus rehviga ning mõõtsin ära kliirensi ja rehvist koopa ääreni kõrgused.
Kui mõni etapp tehtud, siis annan ka siia teada, mis reaalsed tulemused tulevad. Ja kui kunagi peaks lõpuni jõudma asjaga, siis võrdluseks ka pildimaterial.

Oskab keegi öelda mitu mm ligikaudu torsoonist esiotsa kannatab tõsta (sõidumugavuse koha pealt tean-tean, et võib vankriks kätte ära minna)?

EDIT: Infoks niipalju, et teatud allikatel annab torsoonist keerata umbes 3". Aga tulemus on vanker nagu ikka ja üks ratas metsas üleval. On veel võimalusti, millest lähemalt, kui ma kunagi sinnamaale jõuan.
Olgu öeldud, et hetkeseisuga on mulle arusaamatud paar asja:

Nimelt vahekasti "kangiga" peab midagi ettevõtma, sest see ei hakka püsima 2wd asendis. Ilmselt peab natukene plekki painutama kerel, et tekitada lisaruumi vms. Teiseks on hetkel veel küsimärk, et kas 4" tõstepuhul jäävad ka lühikeseks kõikvõimalikud kütusetorud, konditsioneeritorud, kaabeldus jne. Ja mis on kõige toredam üllatus, mille peale ma oleks varem pidanud mõtlema - kas pealolev gaasiseade üldse võimaldab mul selle tõste teha (justnimelt lühikeseks jäävate torude puhul!
Hoian kursis ja et mitte väga masendusse langeda, siis:

Ühe härra auto, kellelt on palju abistavat informatsiooni saadud.
Algselt:
Pilt
4.5" keretõste, 3"+ vedrustus/torsoontõste ning 35" rehv.
Pilt

Ja üks tore 44" Pajero sildadega Pajero.
Pilt
ReneK
Got ARB and Nitrous?
Kontakt:

Y60 tagavedrud paigaldatud.
Ligikaudu 5cm tõstet tagaosas (kartsin, et võib väga palju tulla, sest mõni allikas räägib 3"-4" tõstest peale vedrude vahetust). Ise olen täpselt rahul selle numbriga. Ei aja väga kikki tagaotsa ja ilmselt selle 5cm kannatab esiosa ka torsoonist peale keerata ilma, et väga hakkab puiklema masin.

ENNE:
Pilt

PÄRAST tagavedrude vahetust:
Pilt

Kulunud aeg u 3h 30min.

Uut infot siis, kui midagi uut tehtud jälle.
Viimati muutis ReneK, N Jaan 09, 2014 10:30 pm, muudetud 1 kord kokku.
Kasutaja avatar
isakene
I know how to fix stuff

Postitus Postitas isakene »

Uko kirjutas:Mis hub,id.?Tavaline nuut ühendusega kapsel poolteljega.
Täpselt nii, see on rummulukkudeta sild, poolassid jooksevad kogu aeg kaasa. Differ lülitatakse poolasside küljest lahku difrikorpuse sees, vaakumlülitusega.
Viimati muutis isakene, N Jaan 09, 2014 10:19 pm, muudetud 1 kord kokku.
Patrol, Pajero, Trooper kasutatud jupid.
56 486769, isakene@gmail.com
Kasutaja avatar
CaveMan
True Off Roader!
Kontakt:

Postitus Postitas CaveMan »

ReneK kirjutas:Y60 tagavedrud paigaldatud.
Ligikaudu 5cm tõstet tagaosas (kartsin, et võib väga palju tulla, sest mõni allikas räägib 3"-4" tõstest peale vedrude vahetust). Ise olen täpselt rahul selle numbriga. Ei aja
Hmm, päris huvitav teadmine, et ainult 5cm tõstis. Ise pole julgenud Y60 vedrusid proovima hakata just selle 4'' jutu pärast. Kuni 2'' pidavat kannatama tõsta ilma mitte midagi muud ringi tegemata. Rohkemal vaja juba pikemaid amorte ja torusid.
Ilmselt sõltub ka see, kui palju auto tõusis sellest, kui väsinud vedrud ennem all olid. Võib-olla võtan ka siis plaani.
Land Cruiser 100 2005, 4,2TD Aut - 33'' Cooper Discoverer STT PRO - Come Up DV-9
Kasutaja avatar
tarmo
I live off from the mud
Kontakt:

Postitus Postitas tarmo »

isakene kirjutas:
Uko kirjutas:Mis hub,id.?Tavaline nuut ühendusega kapsel poolteljega.
Täpselt nii, see on hubideta sild, poolassid jooksevad kogu aeg kaasa. Differ lülitatakse poolasside küljest lahku difrikorpuse sees, vaakumlülitusega.
No see väide nüüd ka õige pole. Tõsi küll, et levinud on arusaam hub = manuaalselt või automaatselt lülitatav rummulukk, kuid tegelikult hub = rattarumm. Kui jutt spetsiifilisem on, siis korrektsem oleks siis rääkida rummulukust ehk hub lock.
Tarmo Toom, off-the-road alates 2003
Vaba/TR1 2005-2009
TR3 2009-2015 (Mainor Team)
Suzuki KQ700 30"MT
LC200/V8 32"AT
tarmo@4x4.ee, 526 5874
Kasutaja avatar
isakene
I know how to fix stuff

Postitus Postitas isakene »

tarmo kirjutas: No see väide nüüd ka õige pole. Tõsi küll, et levinud on arusaam hub = manuaalselt või automaatselt lülitatav rummulukk, kuid tegelikult hub = rattarumm. Kui jutt spetsiifilisem on, siis korrektsem oleks siis rääkida rummulukust ehk hub lock.
Õige ta on. Teen paranduse.
Patrol, Pajero, Trooper kasutatud jupid.
56 486769, isakene@gmail.com
ReneK
Got ARB and Nitrous?
Kontakt:

CaveMan - ma ise samamoodi kartsin üsnagi, et nüüd lööb mu lühikese Pajero silmariivavalt kikki tagaosas aga tõesti. Tagasihoidliku tulemusega võib täiesti heas mõttes rahule jääda. Eeldan, et siinkohal võib olla ka tegu tõsiasjaga, et olemasolevad vedrud olid asjalikus seisus ning ehk Y60 vedrud, mis paigaldasin olid pisut väsinumad (lihtsalt mina arvan ega kindlalt väita ei saa). Niipalju võin öelda, et tagaosa suhtes see 2" maksimum tõste, mis kannatab ei vasta väga tõele. 2" peaks kehtima kere ja raami vahelise tõste puhul. Sest praegu, kui ma tunkisin tagaosa selle toimingu jaoks (mis on siis tunduvalt kõrgemale tungitud, kui tulemus), siis märkasin, et alles päris lõpus (eeldan, et üks kena 20cm veel kõrgemal) hakkas esimene asi nagu silma riivama, mis oli kergelt pingule läinud tagadifri vaakumtoru ja järgmiseks tagapidurite kolmikusse tulev piduritoru. Iseasi loomulikult on see, et kui vedrustust liiga palju tõsta, et kuidas originaalamort toimima jääb. Minu üllatuseks on originaalamordil väga hea pikk käik ning konkreetselt minu masina puhul amort töötab edasi sama hästi. Sõidumugavuses miski tagasilööke vms. ei esinenud.

Aga selles jutus, et üle 2" tõste (kui räägime keretõstest) võib kaasa tuua palju muudatusi on tõepõhi all. Väike nimekiri, mis peast meenub, kui tõste kere raami suhtes üle 2":

Vahekasti tagaveo asend ei püsi sees, kuna füüsiliselt kang ei liigu õigesse asendisse
Piduritorud jäävad lühikeseks
Võib tekkida probleem lühikeseks jäävate kütusetorudega
Mootori liigub radika suhtes liiga alla ja teatud olukordades ei pruugi originaalventikas suuta piisavalt hästi jahutada süsteemi
Kogu elektroonika kaabeldus (mis tehtud nibin-nabin pikkusega) mootori ruumis võib jääda lühikeseks
Radika külge minev lõdvik võib jääda pingesse ning vajab ümber tegemist
jne. punkte palju, mida jälgida, kui üle 2" (mõningatel andmetel 3") kere viia raami suhtes kõrgemale.

Kuna kergelt see teema on juba selline nagu ta on, siis küsiks, et kuidas ametlikult suhtub ARK 4" keretõstesse ning tootja soovituslikust rehvimõõduks suuremate paigaldamisse. Plaan on asi teha ametlikult, et saaks ka passi vastava märke. Kas 1993 aasta auto puhul jääb otsuse langetamine, kas tohib või ei, büroo tasandile või nõutakse ka selle aasta masinatelt eksperthinnangut. Viimast ma küll ei karda aga lihtsalt see summa ligi 300€ on naeruväärne miski 10 minuti eest, kus inimene tuleb ja vaatab üle asjad, mis peaks ühele ARK töötajale kah selged olema.
Vasta

Mine “Mitsubishi”