Minifrees?

Liiga tihti on meil see küsimus. Palun, Paneme siia oma uiteküsimused ja fleimime siin, et millist maasturit ma tahan või vajan

Moderaator: Moderators

PARUN
Rock Crawler

Minifrees?

Postitus Postitas PARUN »

Juba pikemat aega on mõttes olnud minifreesi soetamine

Minifrees peaks toimima vahelduv voolupealt
Peaks saama rohkem kui ühekorra kasutada e. proplus, einhell jm. kaka jätaks kõrvale
Peab erinevatele metallidele peale hakkama

Et mida vaadata? Juttu on olnud siin ja seal proxxon'ist ja dremel'ist.
On veel midagi?
Kõnetraat 51922951
dexter
Fitting 44"

Re: Minifrees?

Postitus Postitas dexter »

Mul olemas selline asi, kuid õhu pealt, frees ise maksis eest rahas ostetuna 2 k ringi, Kaasas oli kohver ja paar käia kivi ja juurde soetasin 2,5 k eest freeside komplekti, kõvasulmaist siis. nendega igasugu asju hea lasta:keevisõmblused, roostekolded peenetest kohtadest, jms... Siiani töökojas üle kahe aasta töötanud ja pole veel ühtegi tekkinud. Ostetud sai Luna töörista poest.
Väga hea tööriist ja abivahend töökojas!
566kuus üheksa995
tauris.vijar@gmail.com
FlammablE
Rock Crawler

Postitus Postitas FlammablE »

Jõudluse ja võimsuse poolest ei anna suruõhufreesi ja klassikalist minifreesi ikka võrrelda. Mul on seinatoitega Dremel. Mõeldud ennekõike väikeseks näputööks ja nokitsemiseks. Mingit reaalset raualihvimist pole viitsinud proovida, aga juba freeside suurusi vaadates on jõudlus selge. Võimaliku töödeldava materjali määrab ära kasutatava freesipea/lõikeketta tüüp ja materjal. On ka teemantkettaid ja -freese saada. Lisaks freesile oli mul komplektis ka painduv pikendus. Lisaks on Dremelilt saada igasuguseid lahendusi, mida selle freesiga liita(puurpink, freesisüsteemid jne). Kunagi kasutasin ka mingit laenatud rohelist looma, vist oli proxxon. See töötas sama moodi, oli käes ehk natuke kohmakam ja süsteemi laiendamise võimaluste kohta puudub info. Kasutan minifreesi nii harva, et erinevate tootjate kvaliteedierinevustest ülevaade puudub.
Minifreesile freese ostes tuleb jälgida ka võlli läbimõõtu, kui ei ole kaasas või juurde ostetud erineva mõõduga padruneid. Poes müügil olevad proxxoni freesiotsad näiteks olid peenema võlliga kui dremeliga kaasasolnud ja vaja läheb teist padrunit.
Mul tuttaval on kasutusel vist boschi poolt toodetud "dremeli vanaisa" ehk selline löökdrelli suurune frees. Pole selliseid ise poes tähele pannud. Kasutab mõistlikus mõõdus freese ja saab reaalselt rauda või kivi lihvida. Miinuseks on võrreldes suruõhufreesiga mõõdud ja kohmakus.
Kasutaja avatar
Taivo
Rock Crawler

Postitus Postitas Taivo »

Mul on vooluvõrgust töötav Metabo, suht suur ja kohmakas aga lihvida ja freesida saab kõike. Kasutuses olnud aastaid 6 umbes, nüüd on otsalaagrid suht otsas ja tahab vist harjade vahetust saada, viimane kord hakkas sädelema. Kui väikese padruniga paindvõll külge ühendada, siis pole ka kohmakusest lugu, hea tööriist on! :bg
vtl
asjade olemus - see on imelihtne

Postitus Postitas vtl »

Mina olen dremeli-usku ning aja jooksul peaaegu full set kogunenud kõikvõimalikest lisatarvikutest ja otsadest. Asendamatu tööriist, kui vaja peent ligipääsu kusagile. Jämedamatest asjadest süvistatud karprauast vintsialuse sisse sentimeetri sügavused õnarused, et konksud ära mahuksid, aga see oli igavene pikk nikerdamine ja lihtsam oleks olnud relakaga suts ja suts ära lasta ja pärast üle lihvida.
Dremel on põhimõttelt selline riist, mis töötab mitte toorele jõule, vaid suurele kiirusele (kuni 35 000 rpm). See seab nõuded kasutatavatele otsikutele, mis peavad neid pöördeid taluma. Mingid hiina odavotsikud lagunevad minutitega. Originaalid on kallid, aga kestavad (õige kasutuse juures).

proxxoniga kogemus puudub. Erinevate trei- ja freespinkide valik oli espakis justkui suurem, aga dremeli kasuks räägib see, et tarvikute stend on praktiliselt igas ehituspoes.
PARUN
Rock Crawler

Esimeseks tööks oleks kohe M51D25 fõõni ja 2L-T v.kollele sobiva vaheflantsi tegemine. Ehk ühel ava suur ovaalne, teisel aga võike ja ümmargune

Kui olulosed on põõrded muidu
Proxxon max 20 000
Dremel 4000 seerial max 35 000

Hinnavahe on pea pool proxxoni kasuks,
Dremeliga saab ka kohe kaasa selle painduva spidotrossi
Viimati muutis PARUN, E Jaan 16, 2012 8:47 am, muudetud 1 kord kokku.
Kõnetraat 51922951
Hullsaarlane
Got ARB and Nitrous?
Kontakt:

Postitus Postitas Hullsaarlane »

küsiks jutujätkuks, et kuskohast neid vanu häid titaankattega freesiotsikuid saada ?
Saaremaalt ja Nivaga
Aleksei Sosnovski
Off Roader Wannabe
Kontakt:

Postitus Postitas Aleksei Sosnovski »

Endal on 220V pealt töötav Proxxon minifrees. Olen täiesti rahul, kasutan juba palju aastaid (kuid küll mitte väga tihti). Dremeli otsikuid saab proxxoni minifreesidega kasutada ning vastupidi ka (mõlemal maksimaalne freesi otsiku läbimõõt on 3.2 mm). Dremeliga ei ole töötanud nii et ei oska öelda kuidas mõjutab pöörete vahe, aga Proxxon tööristad näevad professionaalsem välja. Dremelid on ikka kõik plastmassist tehtud v.a. üks pedaaliga frees mis on väga kallis, paljudel Proxxon tööriistadel on aga esiotsad metallist. Seda painduva trossiga asja pole kunagi vaja olnud, frees ise on piisavalt kerge et pliiatsi moodi käes hoida. Kui vaja rohkem jõudu siis need väiksemad freesid ei sobi, tuleb midagi suuremat osta, nt. Makital on mitu mudelit, freesi otsiku läbimõõt on minu meelest 6 kuni 8 mm. Proxxonil ka olid suuremad freesid, aga ma ei mäleta täpselt kas nad olid mõeldud käes hoidmiseks või rohkem pingil/painduva otsikuga kasutamiseks.
FlammablE
Rock Crawler

Lase see flants parem välja lõigata, säästad aega, raha ja närve.
Kui proxxon on poole odavam, siis osta proxxon, aga arvesta, palju see "spidotross" lisaks maksab. Kui on vaja kunagi kuhugi sisse mahtuda, siis selle spidotrossi ots on kompaktsem kui frees ise ja võib tähendada vahet, kas saab ligi või mitte.
Kui parameetritele vastav suruõhk on olemas, siis ma uuriks ikkagi suruõhufreese. Sellise hobikasutuseks mõeldud "tööriistamarketi" oma peaks päris mõistliku hinnaga kätte saama. Kompressor ja õhupaak peavad mugavaks töötamiseks olema natuke kabedamad kui 1kw väiksed garaažikad.
vtl

Postitus Postitas vtl »

FlammablE kirjutas:...Kui parameetritele vastav suruõhk on olemas, siis ma uuriks ikkagi suruõhufreese. Sellise hobikasutuseks mõeldud "tööriistamarketi" oma peaks päris mõistliku hinnaga kätte saama. Kompressor ja õhupaak peavad mugavaks töötamiseks olema natuke kabedamad kui 1kw väiksed garaažikad.
Suruõhufreesist: mul on sõna otseses mõttes "tööriistamarketi" 24l paagiga 220l/min 1F kompressor ja sealtsamast poest ostetud itaalia päritolu suruõhutööriistade kohvrike, kus lisaks mutrikeerajatele ka 6 (või oli 8) mm tsangiga suruõhufrees sees.
Kuigi kompressor pole just kõige väiksem, on selle tootlikkus väiksem, kui freesi tarbimine ja paak saab mõne minutiga tühjaks. Siis tuleb hakata juba kompressori järgi ootama ning viimane pole mõeldud pidevaks tööks (kuumeneb kümnekonna minutiga üle). Võib-olla mingi võimsama 3-faasilise kompressoriga kannataks pikemalt tööd teha, aga ülalkirjeldatud komplekt sobib küll ainult selleks, et hädapärast korraks frees otsa torgata. Pikema nokitsemise jaoks ikka elektritööriist.
Pealegi on suruõhuga töötamine lärmakas ja kohmakas - voolik on võrreldes elektrijuhtmega jäik ja raske.
Viimati muutis vtl, E Jaan 16, 2012 1:02 pm, muudetud 1 kord kokku.
vtl

Postitus Postitas vtl »

Aleksei Sosnovski kirjutas:...Proxxon tööristad näevad professionaalsem välja. Dremelid on ikka kõik plastmassist tehtud v.a. üks pedaaliga frees mis on väga kallis, paljudel Proxxon tööriistadel on aga esiotsad metallist.
Mis vahet seal on, milles see esiots tehtud on - see ei ole ju detail, mis saaks koormust või kuluks. Vähemalt minu Dremeli esiots ei ole kümnekonna aastaga vähimatki kulumise märki ilmutanud, hoolimata sellest, et vatti on antud kõvasti.
Liikuvad osad, nagu tsang, võll ja laager on ikka metallist.

Trellid, lööktrellid, puurvasarad ja kõik teised tööriistad on plastmassist korpusega.
Aleksei Sosnovski
Off Roader Wannabe
Kontakt:

vtl kirjutas: Mis vahet seal on, milles see esiots tehtud on - see ei ole ju detail, mis saaks koormust või kuluks
Need metallist otsaga tööriistad on minu meelest topeltlaagritega ning mõeldud just freesimiseks (väikese freespingi külge kinnitatuna) kus koormus võib olla üsna suur. Muidu tõesti vahet pole.
FlammablE
Rock Crawler

Ma mõtlesin, et freesi võib osta TM-st, mitte kompressori :mrgreen: Selline 1F kompressor ongi kummipumpamiseks ja väga kergeks hobivärvimiseks mõeldud. Vaatame suruõhuriistadel kirjas olevaid tarbimisnumbreid, arvestame kompressoritootja veidi optimistlikult lubatud tootlikkust(tihti on antud näiteks sisseimetava õhu kogus, aga tootlikkus 5-6bari juures on sellest ehk max 2/3) ja kasuliku töö aega(100% tööajast ei saa kompressor käia) ning saame, et normaalset igapäevast suruõhuga toimetamist võimaldab kompressor vähemalt 4-500l/min ja 50-100l paagiga. 2kw 3f mootoriga kompressoril on ehk tootlikkust 250-300l/min@6bari, mis võimaldaks juba hobikorras suruõhuriistu(ka kõiki teisi va liivaprits) kasutada ja nende pakutavaid hüvesid nautida.
Dremeli plastkorpusega pole probleeme tekkinud, tundub suht kvaliteetne. Olen teda ka sihtotstarbeliselt kasutanud, mille käigus ei ole teda reaalne koormata sel viisil, et plastkorpus läbi painduks või katki läheks.
PARUN
Rock Crawler

FlammablE kirjutas:Lase see flants parem välja lõigata, säästad aega, raha ja närve.
Ei ole see päris nii
See flants peaks tulema vähemalt 20mm paks, välja ma võin lasta lõigata tooriku, millel on mõlema augu min mõõt, aga keskauk peab ühelpool flantsi ovaalne olema, teisel pool aga teistpidi
Pilt
Kõnetraat 51922951
Aleksei Sosnovski
Off Roader Wannabe
Kontakt:

Näeb välja nagu liiga palju tööd Dremeli jaoks. Soovitan ikka soetada võimsam tööriist nagu need Makita omad.
Vasta

Mine “Tahan osta aga ?”