Päev 2. Vinnitšõ.
Imelikul kombel tegin silmad lahti juba kl 6.30. Lahtikorgitud ja vähesel määral järgi proovitud viin oli kenasti Vello päitsis, aga Inseneer pidi päris üksi magamisega hakkama saama.

Peale seda, kui sai järgi proovitud kõik vannituppa paigaldatud ja veevärgiga ühendatud mugavusvarustused, ei paistnud endiselt mitte kuidagi välja, et ülejäänud kaks lähiajal ärgata kavatseks. Lugesin puhtalt igavusest läbi hotelli sisekorra eeskirja esmalt vene, hiljem inglise keeles, seejärel hommikumenüü (toa hinnas see ei sisaldunud ja oleks eeldanud õhtust ettetellimist) ja lõpuks ka toa interjööri nimekirja koos hinnakirjaga.Selline hinnakiri on muidugi ütlemata mugav teabeallikas majanduslike arvutuste tegemisel, enne kui langetada tähtis otsus – kas õhtuse rockstaaritsemise käigus võib enesele lubada mööbli välja loopimist või siis mitte. Hiljem hakkas silma, et Venemaal on vist pea kõikide söögikohtade menüü lõpus klaaside ja taldrikte jms hinnad kenasti kirja pandud. Ilmselt säädus on sääke.
Inseneer avas silmad kuuldava plaksatusega kl 8.50 ja ajas kohe kargu alla. Selle üllatusliku tegevuse põhjustas puhas kohusetunne – tema oli parkla ilmselgelt kusagilt keskmisest Aasiast pärit valvurile lubanud auto hiljemalt kell 9 ära koristada ja kaduski oma lubadust teoks tegema.
Kuna mul oli enam midagi lugeda ei olnud, pakkus meelelahutust kohaliku prügiauto tegutsemine. Maz tüüpi veok mingi multilifti laadse süsteemiga möllas hulka aega – viskas suure kasti seljast maha, tiris väikse kasti prügihoovist välja ja raputas suurde tühjaks ja siis vinnas suure jälle selga tagasi. Pisemad sõidukid passisid ohutus kauguses kannatlikult. See lärm ajas isegi Vello lõpuks üles. Saime hommikusöögi jahile minna.
Hotellist väljudes tänaval keerasime vasakule. See oli viga, nii pidime pea kolmveerand kvartali suuruse tiiru tegema, enne kui mingi poekese leidsime. Pood küll oma kaubavalikuga eriti ei hiilanud, küll sai aga topsis kohvi osta ja mingeid kohalikke kondiitritooteid.
Äsjahangitud magusaid junne näsides jätkasime oma tiiru ja läbisime mingi pisikese pargi. Pargis ajas kaks koera pissitavat pensionäriprouat omavahel juttu ja üks neist võttis vaevaks meile korralekutsuv märkus teha: miks te hommikul magusat sööte! Suvalise tädi ootamatu sekkumine meie menüüvalikusse võttis küll natuke tummaks, aga sõime vapralt oma magusad junnid lõpuni.
Pargist välja saades leidsime, et ülejäänud teekond hotellini oli ääristatud kõikvõimalike kiirete ja aeglaste söögikohtade ja kohvikutega. Oleks ainult taibanud kohe paremale keerata.

Kella 12-ks olime hotelliga hüvasti jätnud ja taas tuttavasse ZAZ varuosade poodi jõudnud.
Uksel passiv taat klientide lähenemisel ukseava vabastama ei kiirustanud, vahtis mõtlikult Vellot ja teatas, et me olevat need Tallinnast. Ilmselgelt oli Vello ka varem siin viibinud. Siis paluti viisakalt edasi. Vello ikka ostiski sealt igast träni. Aga seoses Ukraina sõjaga olla tõsiseid tarneprobleeme, nii et kauba tellimisega olla raskusi, valida oli ainult kohapealse mudru hulgast. Muu hulgas hakkas silma, et poes olid isegi Luazi portaalid müügil.

Kohe sapaka poe vastas oli mingi tööriistpood, mis oli spetsialiseerunud eelkõige erinevatele autoremondivahendite müügile. Vello rääkis pea iga rauatüki juurde mingi loo, millise auto mihukese jupi kättesaamiseks see kõverik tarvilik on, palju see Eestis maksab ja mis kõige tähtsam - kust seda laenata saab. Lõpetuseks ostiski Inseneer Imedepõllule ainult kaks tarvilikku tööriista – suured haamrid. Kui ta neid hooletult käes viibutades poest välja astus, jäid just oma uuepoolsest S-mersust välja astunud džigitti võpatades mureliku näoga korraks seisma.
Edasi veetsime pea kaks tundi Irinovski prospekt 1 valdavalt autopoekesi kubinal täis olevas hoonetekompleksis. No mida seal kõike ei müüdud, et auto ikka blingim oleks. Vähemalt kahes poes andmise lubaduse tagasiteel korra uuesti läbi tulla. Mina leidsin omale kena miilitsapluusist inspiratsiooni saanud lõikega „“turvamehe“ särgi. Tõmbasin selle selga ja mõjusin piisavalt usutavalt, et segadust tekitada. Isegi Inseneer kukkus paar korda kiruma, rääkimata erinevate kaubandusettevõtete juures passivate „kolleegide“ pikkadest pilkudest.
Poe juurde saabus järjekordne Inseneeri äripartner Dima, kes tassis meile pagasnikusse mõned raskest krussikeeratud rauast varuosad „katsetamiseks“. Seni kuni nad seal kaupa tegid ja mina aega parajaks tehes ringi töllerdasin, leidsin poe parklast täitsa ehtsa Tata. Kes ei tea, siis Tata on India firma, kes lisaks India autostumise eest hoolt kandmisele, on ka Land Roverite tehaste omanik.

Kui Dimaga jutud räägitud ja ärid aetud, lahkusime Piiterist Murmanski suunas. Kuna kell oli juba ammu sealmaal, siis kümnekonna kilomeetri järel keeras Insenseer Gorka nimelise kohviku ette. Menüüs oli kirjas, et pooled toidud on justkui usbeki päraselt valmistatud. Seda võis täitsa uskuda, sest kohvikut pidav perekond nägi ka üsna usbekipärane välja. No igal juhul need usbekid teevad väga hästi süüa!
Kiirtee viimase osa istusime ummikus ja liikusime, õigemini tõmblesime 5...20km/h. Sest käes oli reede ja suur osa Piiterist lendas datšade poole. Murmanski maantee eraldatud suunavööndid aga ca 50km kaugusel Piiterist ühinevad ja sinna see pudelikael tekib. Tavaliselt ainult reedeti.
Üldiselt võib seda lõiku kirikuskäimise kõige igavamaks osaks pidada. Vastu on vaja pidada Alehovšhina ristmikuni N60°28'6.5'' E33°4'22.0" Seal tuleb suurelt magistraalilt maha keerata ja järjest kitsenevaid teekesi pidi Vinnitsõ poole kihutama hakata.

Eelmainitud ristmikul saime kokku ka neljanda kirikuteelisega, kelleks oli muretu maailmarändur Toomas. Toomas oli alles öösel Eestist tulema hakanud, aga tuli üldse vist Pihkva kaudu. Jäi mulje, et ta armastaski selliseid väga ekspromt reisiotsuseid teha. Ja liiklusvahendiks oli tal väga valel poolel asuva rooliga LC95.

Ta oli meid tegelikult natuke maad varem kusagil tanklas oodanud ja isegi lehvitas tee äärest meile. Kuna Vello magas ja Inseneer oli pahuras maanteehüpnoosis, siis märkasin seda ainult mina. Või noh, kuna ma Toomast see moment veel ei tundunud, siis nägin kedagi meile lehvitamas. Aga igal juhul keeldus Inseneer minu poolt kirjeldatud tegelast Toomaseks pidamast ja kihutas südamerahuga edasi.
Mälestus viimasest teelõigust enne Vinnitsõd on kole. Pime oli juba. Esiklaas oli määrdunud. Teed sealkandis olid kitsad ja augulised, tõsi küll, asfaltkatet oli ohtralt juurde lisatud, aga oli lõike, kus see oli veel panemata. Kraavid on sügavad-sügavad, lisaks veel võsa täis kasvanud. Ja kui kraave ei olnud, siis kasvas kohe tee ääres mets. Aega ajalt teevad jõekesed teetammi ääres lookeid. Tee ületab künkaid ja läbib orge.
Ja siis ilmus korraga peeglisse midagi eredat. See oli üks äraneetud ksenoontuledega Landcruiser 150 hulluga roolis. Mis hull tegi? Ei midagi erilist. Hull lihtsalt sõitis Inseneerist mööda. Aga sellest piisas.
Umbes 2 sekundit oli kõik hästi, Inseneer vaatas eemalduvale autole flegmaatiliselt järgi, ühmatas, et järsku on Ovtšinnikov (loode-Venemaal väga tuntud offroad-võistluste korraldaja), tal pidi siinkandis suvila olma. Ja surus gaasipedaali põhja.
Kiirus 105km/h (ma gepsu pealt vaatasin) ei tundu nagu üldse suur kiirus. Aga kui sind sõidutatakse Venemaa kolkas kottpimedas sellise tempoga mudarehvidega länkaris eelkirjeldatud kruusateedel kurvides külg ees, salongis kolisemas hilift, vedrud ja haamer – siis mõtled ausalt öeldes teemadel, kas see risti ette löömine käis kahe või kolme näpuga. Miskipärast meenus veel film „Muumia“, kus see negatiivne arg tegelaskuju Beni Gabor, kes muumiaga kohtudes jäi ellu tänu heebreakeelsele palvetamisele. Ma, krt, ei oska sõnagi seda keelt.
Õnneks oli see ikkagi 150 tänu kergemale koormale ja uuemale mootorile natukene kiirem ja kadus ära, teele tekkis teisigi autosid ja Inseneer oli nõus 90'ga edasi sõitma. Ka see oli liiast, aga enam vähem talutav. Igal juhul ma hakkasin täiesti selgelt tajuma, kuidas ma riiete sees üleni märjaks olin end higistanud.
Veider küll, aga Vinnitsõs polnud esimene käik mitte poodi või öömaja otsima, vaid külakese keskväljaku laadsele platsile, kus asus „kõrts-kultuurimaja“ Taiwas. Et näha, kas see lahti on. Selgus kibe tõde - Taiwas oli alles, aga selle sildi all tegutses nüüd kila-kola pood. Oi seda pettumust!

Juba traditsiooniliselt on Inseneer ja temaga koos viibivad isikud Vinnitsõs ööbimiskohana kasutatud kohaliku Vepsa kultuuri entusiasti Vera Lodõgina kodu, milleks on klassikalise vene tare üleujutuste kindamaks kohandatud variant. Aknad ja põrand on tavapärasemast kõrgemal ja kuivkemmergu „atskooauk“ dislotseerus üldse teisel korrusel! Ka selle asjaga läks seekord nihu. Tädil olid juba külalised. Eestist! Tädi palus aasta pärast uuesti tulla, tal poeg oli ehitamas juba eraldi külalistemaja ja saatis meid teise majutusteenust pakkuva külamehe Sergei juurde.
Sergeil oli päris uhke värk rajatud. Tassisime asjad sisse ja sättisime alla korrusele end istuma. Kuna kellaaeg surus peale (st kell oli juba peaaegu 10 õhtul ja Leningradi oblastis on siis nagu Eestis teatud kaubanduslikud piirangud), olime sunnitud poodi juba eelmises külas külastama. Nii et janu meid otseselt ei ähvardanud.

Ennast hoidsin õlle peal, kolm karu nimeline hea õlu oli juba eelmisest aastast meelde jäänud, ülejäänud laksasid oma viimase kagu-Aasia reisi eredamaid hetki meenutades sisse 4 viina.
Ekspertide otsusel ärge seda jooki tarbige.

Omamoodi huvitav oli ka vaadata, mida eksperdid viinale peale joovad. Indrek eelistas klassikalist limpsi, Toomas täiustas saadavat kaifi energiajoogiga ja Vello lahjendas viina mõju ehtsa õllega ....
Kadusin esimesena magama.
Päev 3. Podporožje
Eelmise õhtu loogilise jätkuna ärkasin esimesena. Kõik magasid kenasti oma suurtes voodites.

Kolasin igavusest majas ringi, tutvusin köögi pakutavate võimalustega ja tegin omale kohvi ning praadisin sepikut. Sepiku olin hilisõhtul, kui gurmaanid omale viina ja viinakõrvast valisid, külapoest kaasa haaranud ja pälvisin sellega järjekordse Inseneeri sapise arvustuse. Hommikul oli aga üpris hea sellist asja omada, kuna köök sisaldas küll ohtralt tasse-taldrikuid-potte-panne-nuge-kahvleid ja isegi märkimisväärse valiku maitseaineid, kui otseselt nahka panemiseks oli keegi maha unustanud ainult pooliku paki kiirnuudleid.
Kui nälg likvideeritud, vahtusin niisama aknast välja

Hiljem leidsin raamaturiiuli. Eelmainitud tädi Vera oli Vinnitsõ külast lausa kaks raamatut kirjutanud. Sain üllatusega teada, et kunagi on külatagust heinamaad lausa lennuväljana kasutatud. Ja nagu Venemaal kombeks, oli hoolega käsitletud Suurt Isamaasõda ja hoolikalt üles loetletud kõik regulaar- ja partisaniüksused, kes külast sõtta saadeti. Oli ju see kant Talvesõja Jätkusõja ajal lausa rindejooneks ja siit siis nukravõitu kujutlus, kuidas vepsad ja sommid teine teisel pool rindejoont pidid olema.

Majaperemees ise paistis ka selline oma rahvuse (tema oli siis pigem venelane kui vepsalane) ja riigi üle uhke tegelane olevat, riiklikke kiituse kirju rippus seinal päris mitu.

Veel leidsin ühe huvipakkuva õhukese kaardiatlase – ümber Laadoga. Inseneer pärast kommenteeris, et tal pidavat neid kodus päris mitu olevat, selliseid pidi Laadoga võistluste ajal osalejatele jagatama. Aga mis mulle meeldis, oli see, et see meie reisieesmärgiks olev kirik oli kenasti kaardil lausa punasega ära märgitud koos sinna viivate metsateedega. See tähelepanek pani isegi vana kaardilugeja Vello natuke imestama.

Huvitaval kombel hakkasid ülejäänud elumärke ilmutama üsna üheaegselt keskhommiku ajal. Pakkusin hädiselt teki alt välja piiluvale Inseneerile küpsist. Magusat ja kuiva. Usute või mitte, aga ta sõi pool ära.
Toomasel olid aga huvitavamad refleksid, kohe kui jalad kandma hakkasid, imbus kööki, praadis esiteks ära minu sepiku allesjäänud lõigud ja siis lõi need kohalikku päritolu kiirnuudlid ka pannile. Väga hea söök oli, aga miskipärast ülejäänud kaks pirtsutasid.
Kella 11 paiku suutsime end välja pakkima hakata. Peremees ilmus ka välja, vaatas lauda, muigas laialt ja sõnas tunnustavalt: „voh, kas po našemu!“.

Vaatasime veel natuke tunnustavalt ringi, polnud eile kottpimedas kompleksi veel väljastpool eriti näinudki ja hakkasime edasi liikuma.

Esmalt tegime pisikese tiiru Vinnitsõ vahel. Järgmine päev oli Leningradi oblasti kuberneri valimised tulemas, hirmus kultuurimaja ja vennaskalmistu vuntsimine käis.

Inseneerile tegi ikka väga haiget see külakõrtsi äralõppemine ja nii pidid ta seal ikka veel ühe tiiru ära tegema.
Vinnitsõ on iseenesest päris kena küla. Kena uus puukirik, jõgi voolab külast läbi ja ilusad vaated. Kui nad veel niita ka viitsiks.

Kuna ka Toomas hakkas huvi tundma, et kas me nüüd lähemegi kirikusse, sai ka tema teada, et ei lähe. Ja ei lähe selle pärast, et siin foorumis oli välja hõigatud - minek algab pühapäeval 13.09 kell 10.30. Seega oli laupäev ette nähtud ettevalmistumise päevaks.
Ettevalmistumises sõitsime rajoonikeskusesse Podporožje ja võtsime kohe esimeses hotellis kaks tuba. 1100 rbl nägu (=15Eur). Isegi hommikusöök oli hinnas sees. Maja oli puhas, kuigi väga käpardlikult tehtud viimistlusega. Ja vannitoas elas väike pika sabaga lemmikloom. Hotellist väljaspool aga sarvedega lemmikloom.

Hotelli all oli täitsa viisakas söögikoht ja lõunasöök saigi seal peetud.
Söögi järel oligi linnaskäigu aeg käes. Podporožje pole väga suur linnake, alla 20 tuhande elaniku, kuid traditsiooniline keskväljak oli täitsa olemas.

Väljaku serval oli mõned pargipingid, kus kohalik noorsugu üpris lärmakalt lällas. Selle jama likvideeris üsna konkreetselt ära meiega üheaegselt saabunud politsei. Mendid muuseas kandsid õlal autoriteedi saavumiseks lausa AKSU'd.
Aga kõige ägedam asi sellise väljaku juures oli sees, et aega ajalt esitati läbi mögafoni mingi kaupluse reklaame, kusjuures reklaame ette lugenud naiskodanik tegi seda täpselt samasuguse paatosliku häälega, nagu oma riigipea toidukaupluse külastust vahendav Põhja-Korea televisooni uudistelugeja.
Meid see triangel eriti ei huvitanud, Toomase juhtimisel ründasime esmalt raamatupoodi. Varustasin end autoteede atlase ja Podporožje rajooni kaardiga. Viimase kaarilehed olid muuseas identsed hommikul nähtud Laadoga võistluste kaardiga. Nii et mul on nüüd ehtne kirikutee kaart riiulis.
Tutvusime ka kahe kohaliku apteegi valikuga ja seejärel oligi selle põhipoe kord, kus tuli reisiks hädavajalik proviant soetada. Ma kahtlustan, et just seda poodi mögafonis reklaamitigi.
Müüjad ja kõik kohalikud pensionärid lõime suht tummaks. Nelja tuhande rutsine toidukorv oli muidu selline. Ainult kirikukäiguks hädavajalikke asju täis ...

Et natuke oli ikka toitu ka, Toomas isiklikult võttis. Inseneer lootis kotikese magusa kondentspiimaga hakkama saada ja Vello vist metsatingimuses ei vajagi tahket toitu.
Edasi hängisime natuke niisama. Isegi second hand poodi oli vaja sisse vaadata.
Viimase asjana enne hotelli tagasijõudmist hüppasime läbi algava õhtu naelast.

See on ilmetu roosa majake kannab nime kohvik Mangal. Tegelikult hotelli administraator soovitas seda kohta, kui me küsisime, kas linnas mõni hea restoran ka on, kus kauem istuda saaks. Hiljem uuris Inseneer taksistilt, sest need teavad kõike sedasorti asjadest, et mitte ainult parim söögikoht, vaid ühtlasi ka ainus hilisõhtuni avatud söögi-asutus linnas.
Aga kohvikut pidav armeenlane oli natuke imestunud, kui keset päeva kargas paar võõrast sisse ja soovis õhtuks lauda broneerida. Meile broneeriti laud nr 2. nr kaks lihtsalt selle pärast, et lauas nr 1 (see asus kohe baarileti kõrval), isusid tal ilmselt julgeolekulise reservina paar zemljakki. Üldse jäi hiljem mulje, et seal mingi laudade broneerimine oli vähelevinud tegevus.
Kuna õhtuni oli hulka aega, siis sai see veedetud lihtsalt hotellis vedelemisega. Ülejäänud magasid, mina vahtisin telekat. Leidsin toreda kanali, nimeks Oruzie (relvad vene k). Fantastiline propagandakanal. Näitas NL relva ja transporditehnika ajaloo saavutusi (ülivõrdes) vaheldumisi USA käsitulirelvade alaste reality-shou' ja võistlusmängudega.
Oleks peaagu ka ise magama jäänud, aga igakord kui silm juba peaagu kinni vajus, helises Toomase telefon. Huvitav inimene, rääkis oma jutu ära ja jäi kohe uuesti magama. Ei mingeid unest üles äratatud inimese negatiivseid emotsioone.
Sellest mangal-kohviku külastusest sai minu jaoks uut sorti kogemus. Pigem ma ei kogeks seda uuesti, noh aga see on ainult minu arvamus.
Kui me saabusime, aga me kõmpisime sinna jala ilma autota halvasti hakkama saava Inseneeri hädaldamise saatel, siis oli kohvik kenasti peaaegu-tühi, laudade taga konutas esialgu ainult omaniku lähikond. Mängis venepärane meeleolumuusika ja rahvast tilkus ainult üsna aegamööda juurde. Tundus et rohkem rahvast oli trepil suitsu tegemas ja midagi nagu ootamas,
Meie kõik tellisime omale praed ... koos aperetiiviga loomulikult. Aga õhtu jooksul jäi nagu silma, et õhtu jooksul vist peale meie ainult paar inimest tellis omale süüa. Ausalt öeldes ka napse telliti pigem tagasihoidlikult.
Mõneti ootamatult ilmus kella 10 paiku välja üks noorsand, kes hõivas ühe nurgas eraldatud laua, paigaldas sinna läptopi ja hakkas otse rutube'st minu jaoks ikka täiesti senikuulmatuid vene elektroonilise tantsumuusika moodsamaid palasid ette kandma. Ja ikka kohe valjusti. Ja läkski lahti.
Eht vene kombe kohaselt kukkus esimesena põrandal tantsu vihtuma, kusjuures päris pädevalt, üks noormees. Noormehega sama lauas istunud ebaharilikult pikkade tagajäsemetega ja märkmisväärsete kontsadega neiu, tegi näo, nagu tal oleks parasjagu narkopohmell käsil ja jäigi laua taha konutama.
Mulle vähem teada oleva kombe kohaselt liitus põrandal võnkuva noormehega hoopis üks vähe vanem ja kehakam noormees. Ja et tõestada, et me ikka normaalse orientatsiooniga kohta olime sattunud, voolas kolmandana põrandale umbes 120 kilo puhast naiseilu ka.
Vaatamata sellele, et kohvikusse sissepääs oli nagu täiesti vaba ja tasuta, jäi mulje, et mingi kohaliku hea tava kohaselt külastavad seda kohvikut ainult sellised naissoost olendid, kelle eluaastate ja SI ühikutes kehakaalu summa oli umbes 150.
Selleks ajaks olime me nelja peale 3 viina ära joonud ja ma ei suutnud selles veidras lärmis enam kuidagi olla ja lahkusin. Venemaa kolkalinna äärerajoonis kesköine jalutuskäik on ka elamus omaette. Igasugu kõhedad mõtted tulevad pähe ja miskipärast meenuvad saatesarjas „Kriminaalne Venemaa“ nähtud eredamad isiksused. Õnneks ei kohanud peaaegu kedagi. Hotellis suutsin veel peaaegu poolt tundi kanalit „Oruzie“ vaadata, kuna seal oli parasjagu saade NL sõjaväe veoautode ajaloost. Ma nimelt fännan vanu krusasid.
Toomase saabumise fikseerisin kella pool kuue paiku. Nägi küll üle ootuste virge välja, aga küsimusele, et palju veel jõite, vastas ohates, et ilmselgelt liiga palju. Kokku vist 6 pudelit. Ja uinus.