Tõsisemad ja spetsiifilist laadi tehnilised arutelud erinevate tehniliste sõlmede üle 4x4 liikuri juures. Võta sõna kui tead millest räägid, lahmijad lendavad Idiot Cornerisse.
tere
Jeepil on pagasnikus sigaretisüütaja väljavõte.
Kas sinna taha võib otse panna aku? Teeks juhtme, kus ühes otsas on sigaretisüütaja pistik ja teises otsas akuklemmid.
Kas see aku saab sealt laetud või on seal vool liiga väike? Või põleb hoopis kogu auto maha?
Saan ma õieti aru, et sa plaanid laadida mingit suva hakut, mis sul veleb pagasnikus ja mitte seda, mille pealt autot käivitatakse ja laadid sellel ajal kui auto mootor töötab?
Sellisel juhul peaks saama küll, aga vaata see kaitsme suurus üle ennem, mis sigaretisüütajal vahel on! Mul on meelde jäänud, et laadimisvool A on ca 10% aku mahtuvuse numbrist.
Ehk siis 120Ah laadimisvool on ca 12A. Kui nüüd kaitse vahel on 15A on kõik "bonito".
EDIT: Kui kaitse on 10A, siis põleb kaitse läbi, mitte ei laadi väiksema vooluga!!
Pomo kirjutas:Kas see aku saab sealt laetud või on seal vool liiga väike? Või põleb hoopis kogu auto maha?
Kui aku ei ole liiga tühi või liiga suur, saab laetud.
Kui aku on liiga tühi ja liiga suur, on vool liiga suur.
Kui vool on liiga suur, põleb kaitse läbi.
Kui vool ja kaitse on liiga suured, põleb auto maha.
Kui vältida totu poolt mainitut siis peaks vist jälgima ka seda, et too laetav aku auto käivitamise hetkel järgi ei oleks. Loogiliselt võttes peaks käivitamise momendil starter võtma voolu ka tollest laetavast akus, tolle piisava laetuse korral, selleks aga jäävad vahele jäävad (auto)juhtmed ilmset lahjaks. Tulemuseks võib olla takistus, kuumenemine, sulamine, põlemine. Dioodidega peaks saama seda vist vältida.
Võin ka eksida.
Maaks kirjutas:Saan ma õieti aru, et sa plaanid laadida mingit suva hakut, mis sul veleb pagasnikus ja mitte seda, mille pealt autot käivitatakse ja laadid sellel ajal kui auto mootor töötab?
Nii ma fanataseerisin jahh. Selleks oleks üks püsitoite aku 80Ah, mida kasutatakse kummipaatide el. mootoritel jms....
Kui siin nii palju agasid on, siis muidugi lollikindel see lahendus ei saa olema.
Maaks kirjutas:Saan ma õieti aru, et sa plaanid laadida mingit suva hakut, mis sul veleb pagasnikus ja mitte seda, mille pealt autot käivitatakse ja laadid sellel ajal kui auto mootor töötab?
Nii ma fanataseerisin jahh. Selleks oleks üks püsitoite aku 80Ah, mida kasutatakse kummipaatide el. mootoritel jms....
Kui siin nii palju agasid on, siis muidugi lollikindel see lahendus ei saa olema.
Miks mitte?
PAlju Sul seal kaitset ja juhtme ristlõiget on?
80 Ah hakkab alguses sööma kuni 8 A. Hiljem järjest vähem, kuni enam voolu vastu ei võta (saab täis).
Enamasti on neil pesadel kaitse 10 A kanti. Iseasi, kas kaabeldus ja pesa ikka elavad pidevalt ampritesse ulatuvat voolu üle. Aga katseta - ega peale tulekahju muud ei tule
Potsu, Krooks, GLK, Frontud ja hübriidruss veavad enamasti kõigi ratastega. Üldiselt olen rahul...
Saab küll laadida ja võib ka kogu aeg taga olla.Kas ta jõuab ka kahte akut piisavalt laadida oleneb generaatori võimsusest. Kui sul on statsionaarne ka ca 80AH, siis kokku on 160AH. Aga selle 160AH aku laadimiseks peaks piisava võimsusega genekas olema. Power outletis on 20a kaitse,see peab ka vastu.
Me oleme kõik võhikud,ainult erinevates valdkondades.
Lollikindel oleks 12V toitega laadija, mis ei tarbiks rohkem kui suitsusüütaja välja suudab anda (10A?) Kaitset pole hea suuremaks sättida, pikkadele peenikestele juhtmetele see ei meeldi, lisaks pingelang-> laadija suurem voolutarbimine jne. Ee, kui suitsusüütajasse tekib pinge ainult siis kui süüde sees, siis peab see 12V toitega laadija lisaks pidevad restardid üle elama.
Minulgi sõidab lisaaku kaasas, kuid see pole intensiivses kasutuses ja laadin seda vajadusel nutilaadijaga siis kui masin seisab. Samas sõidab kaasa ka selline väike laadija, mis peaks vajadusel 12V akut 3...4A laadima. Aga see laadija tahab peale restarti uut käimanäppimist. Minul on muidugi suitsusüütaja pagassis jämedamate juhtmetega, 15A ja otse auto aku pealt toodud.
Edu.
2XJ - Parem midagi mitte teha, kui teha mitte midagi...
Pooltühi, 80Ah, aku küsib kordades üle 8A. Reeglina piirab vooluallikas voolu ära aga antud juhul on vooluallikaks pardaaku, see tõstab alguses voolud mitmekümne amprini. Teine häda on laetava aku ventilatsiooniga, hapniku ja vesiniku segu salongis ei pruugi hästi lõppeda. Kui nt. paadi jaoks vaja akut laadida, oleks kõige mõistlikum mootorikatte alla talle pesa teha ja pardaakult jõukaabliga kiirühendus aretada. Kui geelaku, kannatab jõukaabel ka pagasnikusse vedada.
mul oli kuskil üks selline juhe, millega sai sigaretisüütajast teist autot laadida. mõlemas otsas oli samasugune süütaja pessa käiv ots aga ainult märkidega kumba pidi juhe käib. see selles mõttes, et töötas ainult ühte pidi.
Ingmar 56328868
Tooperi kasutatud varuosad.
Mad Toy 2016
totu kirjutas:Pooltühi, 80Ah, aku küsib kordades üle 8A.
...
Oled Sa oma väites kindel? Pingelangu tõttu ei ole pakiruumis asuvas sigaretisüütaja pesas enam pardapinge 14,x V, vaid vähem. Ja kui laetav aku jsut väga tühi ei ole, siis on ka selle klemmipinge miskine 12+ V. See paar volti pinete vahet ei tohiks suuta genereerida kuigi suurt voolu...
Keskmine juhm akulaadija käib ju alguses mingi 15+V pealt enne, kui pinge hoidelaadimiseks maha võetakse...
Potsu, Krooks, GLK, Frontud ja hübriidruss veavad enamasti kõigi ratastega. Üldiselt olen rahul...
Kui tahad niimodi akut laadida pane ahelasse mõni vana(H4 millel lähitule niit läbi) esitule pirn plussile vahele st. lase vool läbi kaugtule niidi, siis see piirab voolu ära 5A peale st üle selle ei lähe aga negatiivne pool on see, et laadimis aeg pikeneb kuna pirn võtab natuke pinget maha.
Kui aku tühi, siis algul hakkab pirn heledalt hõõguma ja aku täitudes jääb järjest tuhmimaks.
Kaitseb ka selle vastu, kui juhtumisi plussjuhe massi peaks minema.
Tahad kiiremini laadida, pane kaks pirni paraleeli(või korras pirnil ühenda lähi ja kaugtule niit paraleeli). Peaks ampermeetriga vaatama, kui suure vooluga töötava mootoriga laadima jääb, siis saaks prognoosida, kui kaua pead laadima.
Samas nii suure aku laadimiseks läbi pirni võib minna mitu päeva.
Ma olen oma auto akut niimodi sigaretisüütaja kaudu kunagi laadinud, miinuseks oli see, et võtmed pidi ette jätma muidu ei toimunud midagi.