Jõujaam/Generaator

Liiga tihti on meil see küsimus. Palun, Paneme siia oma uiteküsimused ja fleimime siin, et millist maasturit ma tahan või vajan

Moderaator: Moderators

Vasta
military
Got ARB and Nitrous?

Jõujaam/Generaator

Postitus Postitas military »

Tere!
Soovitage töökindlat genekat tööriistade toite tarbeks. Ise olen vaadanud SDMO genekaid, aga nende hinnad päris soolased. Eile jäi K-Rautas silma NUTOOLI oma 2,2KW oli midagi 4 kilo kanti paraleelina SDMO 2,2KW-ne on üle 6 kilo. MIda arvate NUTOOLI genekast, kas kelleligi on kogemusi? Või soovitate midagi muud...
Uaz 31512 -> Jeep 5.2 - > Jeep 5.9
Kasutaja avatar
hillart
Got ARB and Nitrous?

Postitus Postitas hillart »

Vaat, see teema on päris minu oma. Nii, et saan ikka nõu anda küll. :D
Nimelt olen ma juba oma kümmekond aastat ühe taolise talu omanik, kus veel 21. sajandil elektrivoolu sees pole (ja ei panda kah, sest EE tahab selle eest ikka oma mitu miljonit saada!!).
Noh, eks need odavad Hiina asjad on, kuid ... ! Nende hiina aparaatidega on sedapsi, et 2/3 juhtudel saab tegelikkuses täiesti korraliku riista, mis ikka vägagi kaua võib tõrgeteta töötada.
Mul tegelikult samas hinnaklassis ja sama võimsusega generaator kasutusel. Bensiinikulu max. koormusega (aga millal see max. ikka nii väga on?) ca. 1-1,2 l/h, miinimumkoormusega (telekas, külmkapp, korraks mikrouun või keedukann jne.) ca 0,7-0,8 l/h.
Tarvis on vaid seda riista ka korrapäraselt hooldada. S.t., et õhupuhasti värskendamine, õlivahetus jne.
Oma vitsad ma selle viimase asjaga sain igatahes kätte. Nimelt läks mul igasugune tehnohool puhta meelest ära ja nii see aparaat siis mul oma 2,5 aastat igaõhtuselt vuristas. Vuristas seniks, kuni õlist kuivaks oli saanud ja laagrid kinni jooksid. Aga sellegi poolest hakkas jälle töötama, kui uue õli sisse panin ja muidu puhtaks tegin. Nüüd on see mulle nii igaks juhuks varugeneraatoriks.
Elektrikeevitust ei taha see generaator aga eriti seedida - tükib nimelt kaitset välja pilduma, kuid häda pärast saab hakkama küll. Muud igasugu riistad töötavad aga tõrgeteta. Puurmasin, käi, saag, pump, kõrgsurvepesur, akulaadijad jne.
Nii, et ei saa mina küll mitte öelda, et kõiksee Hiina päritoluga kraam ainult saast on. Vähemalt need aparaadid on igal juhul oma soetamist väärt. Seda enam, et sellise hinna eest.
Nii, et - hää võromaa miis. Olõii tah midägi targota! Panõ raha letti ja omgi asi tettü. 8)
ardi
Rock Crawler

Postitus Postitas ardi »

hillart kirjutas:Vaat, see teema on päris minu oma. Nii, et saan ikka nõu anda küll. :D
Nimelt olen ma juba oma kümmekond aastat ühe taolise talu omanik, kus veel 21. sajandil elektrivoolu sees pole (ja ei panda kah, sest EE tahab selle eest ikka oma mitu miljonit saada!!).
Noh, eks need odavad Hiina asjad on, kuid ... ! Nende hiina aparaatidega on sedapsi, et 2/3 juhtudel saab tegelikkuses täiesti korraliku riista, mis ikka vägagi kaua võib tõrgeteta töötada.
Mul tegelikult samas hinnaklassis ja sama võimsusega generaator kasutusel. Bensiinikulu max. koormusega (aga millal see max. ikka nii väga on?) ca. 1-1,2 l/h, miinimumkoormusega (telekas, külmkapp, korraks mikrouun või keedukann jne.) ca 0,7-0,8 l/h.
Tarvis on vaid seda riista ka korrapäraselt hooldada. S.t., et õhupuhasti värskendamine, õlivahetus jne.
Oma vitsad ma selle viimase asjaga sain igatahes kätte. Nimelt läks mul igasugune tehnohool puhta meelest ära ja nii see aparaat siis mul oma 2,5 aastat igaõhtuselt vuristas. Vuristas seniks, kuni õlist kuivaks oli saanud ja laagrid kinni jooksid. Aga sellegi poolest hakkas jälle töötama, kui uue õli sisse panin ja muidu puhtaks tegin. Nüüd on see mulle nii igaks juhuks varugeneraatoriks.
Elektrikeevitust ei taha see generaator aga eriti seedida - tükib nimelt kaitset välja pilduma, kuid häda pärast saab hakkama küll. Muud igasugu riistad töötavad aga tõrgeteta. Puurmasin, käi, saag, pump, kõrgsurvepesur, akulaadijad jne.
Nii, et ei saa mina küll mitte öelda, et kõiksee Hiina päritoluga kraam ainult saast on. Vähemalt need aparaadid on igal juhul oma soetamist väärt. Seda enam, et sellise hinna eest.
Nii, et - hää võromaa miis. Olõii tah midägi targota! Panõ raha letti ja omgi asi tettü. 8)
Geneka kohta ei oska suurt midagi kosta,Endal on võimsam MOSA genekas 12,8kw ja maksis 110 000kr
Aga kui mul oleks sinulaadne elamine,siis ma panustaksin ka energia salvestamisse ja salvestatud energia kasutamist telekavaatamisel,valgustamisel jne.
Näiteks mul on avariiolukordadeks UPS 1000va(ca 700w).
Kogu peenelektroonika,teler,arvuti,internet,laadijad jne jookseb läbi upsi.
Ups on 12v,kui nüüd peaks elekter ära minema,siis ups hoiab veel interneti ja teleka vaatamiseks voolu sees ca 0,5h.Selle ajaga jõuan tuppa tuua auto või traktoriaku ja ühendada ups-ile järgi.Nüüd peab UPS vastu juba terve õhtu.
Sul võiks ka mingi analoogne süsteem olla,et mitte kulutada genekat ja bensiini siis kui elektrit vähe tarbid.
Osutan palgisaagimisteenust mobiilse lintsaekaatriga.
Rendin välja halumasinat Japa 700
5280616
Kasutaja avatar
hmm
Home Made Monster

Postitus Postitas hmm »

Kui vooluühenduseta majapidamistest rääkimiseks läks ja nõu vaja siis- mul on hulgaliselt pakkuda.
Nimelt teen juba neljas aasta oma maamajapidamises ise elektrit. Sellel aastal olen diiselgeneka ( 6KW ) sisse lülitanud paar korda kui suurem tarbija (kreissaag) taga on.
Muidu teevad elektrit tuul ja päike. Ei olegi nii metsikult kallis ja keeruline ja mis peamine ei mölise ega võta kütust. Olemas on kõik mugavaused soojast veest kuini internetini. Ja sooja saamiseks tuleb siiski ahju kütta.
Alati saab paremini! TR3 piloot, nii mõnedki võidukad sõidud. tel: 5269391
Kasutaja avatar
taxopets
True Off Roader!

Postitus Postitas taxopets »

Endal ka sama ost ees. Keegi võiks veel kommenteerida teemal bensu- vs. diiselmootoriga genekas. Diiselmootoriga on ostes kallim aga kulu väiksem. Kuidas aga eluead?
Tahad taksot endale ja oma 7 sõbrale? Palun väga hel. 5643111.
Metsa tõstetud UAZ 3303 31x10,5x15 rehv ja drägon on ka.
Kia Sportge punn ka. Draakoniga.
PARUN
Rock Crawler

Postitus Postitas PARUN »

taxopets kirjutas:Endal ka sama ost ees. Keegi võiks veel kommenteerida teemal bensu- vs. diiselmootoriga genekas. Diiselmootoriga on ostes kallim aga kulu väiksem. Kuidas aga eluead?
Diisli saad sinna genekasse 12 eeki/l nii et keegi ei mõlise.
Oli kunagi tööjuures sdmo genekas väiksemat sorti. Kw ei mäleta aga maksis miskit 30k. Igastahes kütet eriti sisse valama ei pidanud ja oli hea riist, seniks kuni vargad pihta panid selle.
el starterit ei olnud tal igastahes. Käimatõmbamine on natuke raskem kui bensu omal. Kahju et talvel karge pakasega ei saanud proovida teist.

Hiinakas oli ka hiljaaegu kasutuses viimase suure tormi järel, Lõpuni vastu ei pidanud. Pool tundi, ennem kui vool tagasi tuli, kooles ära :floff. pinge hakkas kõikuma ja langes 100v peale.
Probleem oli automaatses pinge regulaatoris, mis oli eposse valatud. See aga soojenes ja jahtus kasutamise käigus, ning lõpuks rebis trüki plaadiküljest mingi potsiku lahti ja oligi kõik. Samuti kõik takistid olid nii sita kvaliteediga, et värvi triipkood pudenes lihtsalt ära.
Muidu genekas oli igati tiptop. Valudetailid ilusad, mootor korralik, ilmselt mingi honda analoog, kuid ühtegi kirja peal ei olnud. Üleüldse oli see gene üks suur no name, sest mitte kuskilt ei lugenud välja tootjat.
Lühidalt: hiinakas kärab ilmselt küll, kuid 10% heast asjast jääb puudu.
Kõnetraat 51922951
Kasutaja avatar
hillart
Got ARB and Nitrous?

Aga kui mul oleks sinulaadne elamine,siis ma panustaksin ka energia salvestamisse ja salvestatud energia kasutamist telekavaatamisel,valgustamisel jne.
Näiteks mul on avariiolukordadeks UPS 1000va(ca 700w).
Kogu peenelektroonika,teler,arvuti,internet,laadijad jne jookseb läbi upsi.
Ups on 12v,kui nüüd peaks elekter ära minema,siis ups hoiab veel interneti ja teleka vaatamiseks voolu sees ca 0,5h.Selle ajaga jõuan tuppa tuua auto või traktoriaku ja ühendada ups-ile järgi.Nüüd peab UPS vastu juba terve õhtu.
Sul võiks ka mingi analoogne süsteem olla,et mitte kulutada genekat ja bensiini siis kui elektrit vähe tarbid.
Ega ma siis kogu aeg seda genekat kah piina. See tapaks tõepoolest rahakoti lausa surnuks. Viimased paar aastat siis olen pruukinud paralleelselt ka seda va oma elektri tegemise kunsti. Panin üles 500 W tuulegeneraatori koos 1 m2 päikesepatareiga + paariakulise akupanga. Toidab teleka, külmkapi, läpakad ära ja genekat on vaid siis vaja, kui mingi suurema riista sisse panen, nagu näiteks tolmuimeja või käia, või pumba jne. Suvisel ajal on vähemalt selliselt. Talvel peab paraku küll rohkem generaatori peale lootma. Siis ju muist aega pime ja päike ei tooda suurt midagi. :(
Tegelikkuses aga huvitab see küsimus mind päris tõsiselt, sest ma peaks kah oma majapidamises asja nagu edasi arendama. Sooja vett ma selle akudest saadava 220/12 -ga vähemalt praegu veel küll ei saa. Pole küll proovinud, kuid arvata on, et võimu jääb väheks. Või oleks olemasolevat võimekust kasutades see kuidagi võimalik? :roll:

hmm
Äkki viitsid natuke peenemalt seletada oma elektrisüsteemide olemust. Noh, ka sellest aspektist, et mis see kõik maksma läheb ja missugused on tehnilised lahendused. Tänuväärne asi oleks. :wink:

P.S.
Aga kui genekat lihtsalt mõningate riistade käima ajamiseks, ja mitte alaliselt, kasutada, siis kõlbab ju see odav Hiina masin küll selleks otstarbeks.
Viimati muutis hillart, R Okt 08, 2010 10:13 am, muudetud 1 kord kokku.
Kasutaja avatar
kussu
Mudder
Kontakt:

Postitus Postitas kussu »

Mul ka üksikul saarel n.n. "Hiinaks" 4 staktiline 2,8Kw kasutusel juba 3 hooaega, käivitub starteris ja puha (nöör ka olemas). Maksis kunagi K-Raua ACE poes mingi 3,5K selle rahaeest olen sigarahul. Peale talve vaja ainult kütus mis sisse seisma jäänud ära vahetada ja küünal puhtaks. bensa kulu kuskli 0,5l/h , koormusel rohkem. Pean ka plaani alternatiiv energia kasutamiseks, kuid siiani kõik rahataha pidama jäänud. Kui ise ehitada siis kuskil 30-40K peaks hakkama saama, peamine kuluallikas on akupank.
Sai millalgi ka põhimõtteline skeem valmis tehtud:
Pilt

Eestis komplektide pakkuja: http://www.tasutaenergia.ee/epood/
Sakasmaalt saaks odaavamalt: http://koekraf.eu
Kasutaja avatar
uppund kana
Rock Crawler
Kontakt:

Postitus Postitas uppund kana »

Inverteri valikul soovitaks kasutada siinus voolu andvat isendit. Tavalise "kandilise" vooluga ei saa kasutada elektrimootereid ja ka näit. osad lauaarvutid ei söö kandilist voolu. Mis aga akudesse puutub siis selline koht nagu Dataprojekt Tallinnas müüb odavalt. Tõsi, tegu jällegi palju kirutud-kiidetud hiinakatega.
Parketitigu (praegu küll rohkem turist) ........Bussiga
Suhtlen inimestega ka 56 204 888
Kasutaja avatar
kussu
Mudder
Kontakt:

uppund kana kirjutas:Inverteri valikul soovitaks kasutada siinus voolu andvat isendit. Tavalise "kandilise" vooluga ei saa kasutada elektrimootereid ja ka näit. osad lauaarvutid ei söö kandilist voolu. Mis aga akudesse puutub siis selline koht nagu Dataprojekt Tallinnas müüb odavalt. Tõsi, tegu jällegi palju kirutud-kiidetud hiinakatega.
See õige jutt, ikka Pure sinus, tavalisega võib külmikud ja pesumasinad unustada.
Kasutaja avatar
samru
Got ARB and Nitrous?

Postitus Postitas samru »

ütleks ka paar tagasihoidliku sõna sekka. Nimelt arvan, et need nn. hiinakad tulevad voolu andmisega ilusti toime, aga tõsisest masinast jääb siiski nagu PARUNgi ütles 10% puudu. Varuosade saadavus kõigepealt. Hetkel kindlasti tegeleb keegi nende remondiga ja varuosadega, muidu ei saaks neid müüagi, aga aasta , kahe pärast? Tihtipeale on hiinakate varuosadega nii, et kuna tooteid tellitakse konteineritega, siis näiteks pool konteineri täit terveid masinaid tehakse lihtsalt varuosadeks ja kui need on otsas, siis nii ongi ja kõik. Samuti võib neil teinekord olla täiesti müstilisi vigu ja veidrusi küljes, mis kasutamise käigus võivad üsnagi häirivaks osutuda.

Ise puutun SDMO genekatega igapäevaselt kokku ja võin öelda, et tegemist on üldjuhul korralike asjadega (teatud eranditega). Kindlasti ei ole nad parimad, aga vähemalt on olemas neil täielik tehniline tugi ning varuosade saadavus. Hinnad on loomulikult kõrgemad kui hiinakatel, nii et ega otsest vastust ei olegi, millist eelistada.

Kui aga mingi konkreetne SDMO mudel huvi pakub, siis võin küsimustele vastat küll.
military
Got ARB and Nitrous?

Postitus Postitas military »

Tänud kõigile vastanutele!
Genekas nüüd olemas ja minu pärast võib teema lukku panna.
Uaz 31512 -> Jeep 5.2 - > Jeep 5.9
Kasutaja avatar
taxopets
True Off Roader!

Postitus Postitas taxopets »

Mille valisid?
Tahad taksot endale ja oma 7 sõbrale? Palun väga hel. 5643111.
Metsa tõstetud UAZ 3303 31x10,5x15 rehv ja drägon on ka.
Kia Sportge punn ka. Draakoniga.
Kasutaja avatar
hillart
Got ARB and Nitrous?

Re: Jõujaam/Generaator

Nõndaks. Autonoomse elektrivarustuse teemal paar sõna sekka. (Noh, kui juba vahepeal ka sellest juttu oli.)
Suvel sai 1 kW (10X 100W) päikesepaneele lisaks pandud, puhta siinusega 5000W inverter ja 650 Ah akupanka. Elu nagu hernes. Vähemalt seniks, kuni veel lund pole, mida igapäevaselt peaks maha ajama. Ja tuult kah seni just-kui jagub, et laadimist tagada.
Ja generaator on muidugi kah kogu aja valmiduses. Lihtsalt, kui vaja, siis tõmban käima, teen ühe väikse lülitipöörde ja süsteem läheb generaatorile, mis lisaks 220-le oma võrku ka samaaegselt akusid (12V) laeb.
Eks ma selline isearetaja olen. Suurt, peale keskkooli füüsika, asjast ei jaga, aga miskit ikka toimib küll.
Tegelikult on ka üks küsimus, missugune vahest siit foorumist vastuse leiaks.
Nimelt on mul sageli, eriti suvisel ajal, kange elektri ületootmine ja tahaks seda ülearust voolu, mis enam akudesse ei mahu ja mida käigult ka ära ei kuluta, kuidagi tööle panna. Näiteks boileris vett soojendama. Üks taoline boiler mul praegu kasutuna seisab. 220V-ne. Pole teist aga seni kasutada saanud, sest niisama akudest, ei taha nagu seda pruukida.
Kas seda tünni saaks ka kuidagi selliselt kasutada, et selle tarbeks läheks vool, missugune muidu enam akupankadesse ei mahu? Või, kui see isegi just 220V ei ole, siis vähemasti 12V (vastavad küttekehad on ju kah olemas), mis mul muidu kasutuna raisku läheb?
:wink:
Kasutaja avatar
kussu
Mudder
Kontakt:

Re: Jõujaam/Generaator

1. On-grid
2. Off-grid
Lisalugemist: http://www.taastuvenergia.ee/

Seega mingi korralik On-grid inverter ja lased suvel paneelidest tuleva Poweri otse boilerisse :)
Vasta

Mine “Tahan osta aga ?”