paranähtus aku ja laadimisega

Oled huviline ja alles avastad enda jaoks 4x4 maailma või oled juba tõsine remondimees ning soovid jagada oma teadmisi siis siin saab küsida abi ja ka vastata tehnilist laadi küsimustele.

Moderaatorid: jr, Maasturid, margus4x4ee, boob, Stupiduser, Veiko, hulkur, kala, ennukas, Daniel, erik, Moderators

tanel
Rock Crawler

paranähtus aku ja laadimisega

Postitus Postitas tanel »

Lühidalt:
Wranku. Aku (#1) suht tühi (üle poole aasta pea eranditult lühikesi otsi sõitnud, 3-5 km jne), happetiheduse mõõtjaga (kontrollitud kahe erinevaga, üks Akukeskuse "profi oma") punases jne. Sai peale pandud veel koos plokisoojendusega Defa laadija (10A väljundiga). Hoitud mingi pea 10 tundi laadijat järel - endiselt laadimata, skaala punases otsas. Ampritangid näitavad, et nii mootoriga (genekaga st) kui selle defa junniga laadimist peaaegu ei toimu, 1-1,5 amprit (100A mõõtepiirkonna alumises otsas ka veel). Noh, selge, aku nii surnud et ei võta enam isegi vastu vms. Kisun maha, viin Akukeskusesse, vanad viskavad laadija külge ja 5-6 amprit vudib sinna nagu midagi. :shock:
Kodus vea lokaliseerimise eesmärgil panin peale vana aku, mis keldris vedeles. Õnneks olin seda kunagi ajaviiteks laadinud jne, tiheduse mõõtja näitas, et "OK" ja "lae" piiri peal. Tõstan auto peale ja - nii defa junniga kui genekaga laetakse täiesti okeilt (4-5 A ja 3-4 A vastavalt.) :shock:

Minu mõistus on nüüd otsas. Ideid?
tegime pulli, aitab
Kasutaja avatar
zum
Rock Crawler

Postitus Postitas zum »

Klemmid näiteks? :roll:
tanel
Rock Crawler

Millised täpsemalt siis? Samad klemmid sama aku peal toimisid teise laadijaga okei. Samad kingad minu auto juhtmete küljes toimetasid teise aku peal ka okei...?
tegime pulli, aitab
Kasutaja avatar
Po18
Fitting 38"
Kontakt:

Postitus Postitas Po18 »

Mina arvan ka kas juhtmed või klemmid.
Kleebised,visitkad ja kaardid meilt.Kõik trükkimisest.

www.printbox.ee/

Info: 53507487
Kasutaja avatar
zum
Rock Crawler

Postitus Postitas zum »

Kas sa sama akut uuesti peale proovisid panna ja laadida? Et võib-olla olid lihtsalt enne kuidagi lahti põrunud või oksüdeerunud mingil põhjusel.

Elekter on kuradi imelik värk, ma ise alati otsin probleemide lahendust keerulisemast otsast, aga lõpuks ikka taandub asi kuhugi ühenduste taha.
tanel
Rock Crawler

Toonitan veel ja juhin tähelepanu, et see defa junn istub prakselt otse aku peal (kaitsmepesa on vahel ja mass on massilüliti külge riputatud).
Et mädanenud geneka juhtmestik ei tohiks ka selles valguses rolli mängida (defat see ei saa mõjutada). BTW, geneka lasin eelmine ndl americanbjuutis üle kontrollida, oli täiesti okei olnud (kuigi ma ei taibanud küsida, kas nad mõõtsid ainult pinget või vaatasid stendis voolu ka... vaevalt et neild stendi on?)
Anyway. Hakkasin ise massilülitit kahtlustama või selle küljes tolknevaid klemme ja juhtmeid, aga mismoodi siis teine aku toimib seal?

Pinge on aku klemmidel OK nii geneka kui defa laadimise korral. (14,4-14,5V). Mingil põhjusel ei liigu vool ÜHTE akusse.
Käivitunud on probleemideta, sama aku pealt on vintsitud nii et vähe pole...

Hetkel on teine aku akukeskuses, ei saa edasi-tagasi ka neid loksutada ja efekti korratavust jälgida...

EDIT: jäin mõtlema, et enne aku swappi sai massikat välja keeratud ja sisse tagasi. Ikkagi seal sees mingi kontaktikas...?
Akukeskuses hakkas üldse silma mingi kiirklemmide variant, saab ilma mutrivõtmeta plaks peale ja plaks maha panna... mõistlikum ehk kui massilüliti üldse sellises valguses (kui mul massikas on nagunii kapoti all, akust 10 cm eemal), on kellelgi nendega kogemusi?
tegime pulli, aitab
tanel
Rock Crawler

Update:
sain laetud aku tagasi, torkasin autole peale, panin defa jublaka laadima - laadis. Käiasin vintsimootorit veits ajaviiteks tühja ja panin mootori käima - laadis.
Tore et toimib, aga ega mul oluliselt intelligentsem tunne ja adekvaatsem arusaam, mis toimub/toimus, just ei ole...

Läheb monitoorimisele, kui midagi veel ilmneb, siis viskan massika vahelt välja ja panen täna ostetud kiirühendused kaablite otsa ja debugin edasi.

Müstika.
tegime pulli, aitab
Kasutaja avatar
zum
Rock Crawler

Postitus Postitas zum »

Siis ei saanud ikkagi kontakti lihtsalt. Tuleb ette. :wink:
fagott
True Off Roader!

Postitus Postitas fagott »

Mul oli korra juhus garantiiga akuga, mis ka ei võtnud laadijat järgi, kuna oli lihtsalt liiga tühi(auto seisis kaua ja tal oli voolukadu, mille hiljem elektrik tuvastas). Pood võttis selle enda kätte ja ütles, et laevad nädal aega :roll: . Igatahes pärast voolukao likvideerimist töötas seesama aku tõrgeteta.
al
True Off Roader!

Postitus Postitas al »

Kui ei oleks laadinud ainult laadijalt, siis võiks põhjus olla nn "intelligentses" laadijas, mis ise otsustab kas ja palju laadida. Minu praegu kasutatav laadija näiteks keeldub laadimast korras, kuid täiesti tühjaks laetud akut. (Aitab, kui ahelasse lisada suurem pirn, vms tarbija) Nõukaaegne Start annab korraliku litaka ja ei uuri midagi. Laeb ka surnud akut, mis siis, et tulutult (ja keedab ka korraliku aku kuivaks kui ei jälgi).

Kuna aga ei laadinud ka genekalt, siis ikka kuskil kontakt puudulik.
tanel
Rock Crawler

Okei, kontakt puudulik siis kuskohas? :D Jätame praegu selle otse peal istuva Defa kõrvale lihtsuse mõttes.
Akust voolu kätte sai küll. Käima läks nagu vana mees, selle "punase alumise piiri peal" aku kohta.

Genekas tundub nii poololetades voolu välja andma okeilt. Proovisin, tuled kustus, pooltuled, täistuled - akusse minevaid ampreid see ei mõjutanud (no a la et genekast üle 10 ampri välja ei meelita ja mis üle, see tõmmatakse akust juba - ei tundu nii olema).

Eks kui jant jätkub, tuleb kuskil soojas garages lasta kogu jõuelektrimäng laiali tõmmata, minu mõistus on siis otsas. :) Praegu olen enese südamerahu huvides liigitanud selle tühja aku ja eri laadijate koosluse anomaaliaks. :)
Või on kaks kumuleerunud viga või featuuri... et Defa laadija ei lae tühja akut ja oli/on mingi jant geneka ergutusega.

"Järeldus on koht, kus inimene väsib mõtlemast..."
tegime pulli, aitab
Kasutaja avatar
erik
Aktiivne Pikendus

Postitus Postitas erik »

Aku klemmid ja nende vahetud liitmikud ja ilma naljata, põhjuseks oksiid, vale kaitsemääre jne.
Asju ehitatakse korralikult ja teemasse lähenetakse süviti!

Erik Metsis, Mudanägu aastast 1999.
tanel
Rock Crawler

K***T, hale on idioot olla. :evil:
St ega ma veel kindlalt tea, et asi on selles, aga... avastasin täna, et massikaablile olin aku + klemmi kinga otsa pannud. Aku + posti otsas istub OEM king (seda polnud vaja ära kiskuda vintsi installides), aga - kaablit tuli lõikuda ja uus king panna.

Ja ma ei tea, kas ma oleks osanud sellele väikesele stantsitud märgile üldse tähelepanu pööratagi, kui Akukeskuses poleks minu tähelepanu juhitud, et + ja - post on erineva mõõduga, kui neid kiirkingasid seal oma laetud aku peale passitasin. Oma silmamõõt, nagu võib resümeerida, vahet ei täheldanud. :evil: Ega muidugi osanud otsida või vaadata ka sellist asja...

Aku postid on nimelt ju kerges koonuses, niipalju kui ma oma töntsi silmaga olen täheldanud... kui kaks erineva jämedusega tüvikoonust on üksteise peal, moodustub seda kinga kokku pingutades küll galvaaniline kontakt, aga kindlasti kaugel ideaalsest ja rahuldavast... Nüüd ma juba usun, et see "ribakontakt" seal mängides võis oksüdeeruda jne... Hämmastav ikkagi, kuidas kõik muu peale laadimise toimis, aga vähemalt on mingi enam-vähem mõistuslik ja usutav seletus nüüd. Maha tuli see ülemõõduline - posti king oluliselt kergemini muide, kui + posti peal olev. Jälle kinnitus takkajärele, et ega see õige asi olnud.

Ehk kellelegi kunagi abiks, kui sarnaste jamadega maadleb, et SELLISELE asjale tähelepanu pöörata ja üle kontrollida.

Inimene õpib kuni elab...
tegime pulli, aitab
Kasutaja avatar
urmas
unistus kahest 4-pakist kapoti all

Postitus Postitas urmas »

"В электронике чудес не бывает, а бывают хуйовые контакты!"

ja alati hiljem selgub, et nii oligi :D
Snegurochka ex.
Authorities require that a person be gone 48 hours before they`re consodired missing (longer, if they drive a Jeep)
Uued tuuled....IF IT DOES NOT BREAK, IT'S TRIALJIMNY.
Kasutaja avatar
Pomo
Rock Crawler

Postitus Postitas Pomo »

mul üks teistlaadi küsimus, ei hakanud selleks tarbeks eraldi teemat tegema.
Vanad eestlased tassisid aku laadimiseks tuppa. Kas seda tehti sellepärast, et neil ei olnud pikendusjuhetr või on laadimisele kasulik toimuda soojas ruumis? Kui ei ole vahet, siis ma vean akulaadija kapoti alla ja panen -20.C laadima.
Mis arvate?
teex yhe zuicu
Vasta

Mine “Hooldus ja Remont”