Nonii, nüüd ongi see maastikusõit igalpool
Esimese lume tulekut, nimetan ma IQ testiks. Sest siis on kõige silmnähtavam kes kuidas mõtleb ja tegutseb. Olukordi on muidugi erinevaid kuid tihti kinni jäämine ja sealt väljasaamine oleneb väga palju inimese mõtlemisest ja olukordade ettenägemisvõimes.
Täna öösel nägin sellist kummalist pilti, kus troll oli trollipargis totaalselt kinni ja seal samas 2 lumesahka jobutasid ehk siis tiirutasid niisama pool tundi sahk üleval või passisid ja kratsisid kukalt mõeldes kuidas lund koristada. Oleksid siis aidanud trolli välja tõmmata aga ei. Siis tuli sõiduauto ja hakkas puksiiri tehes trolli lumest välja tõmbama. Vot see on juba mõtlemise tase omaette

Arvestades seda kuivõrd kerge on sõiduauto võrreldes trolliga.
Mainin seda ka, et praegune olukord ja teeolud on minu lemmik autosõiduilm. Kõige igavam ehk ebahuvitavam on minu jaoks suvi. Kunagi sai ka autokoolis õppesõitu tehtud ajal kui oli samuti lumetorm ja ühistransport, sh. taksod ei sõitnud. Paljudel tuttavatel oli ka plekimõlkimisi. Ilmselt sealt jäigi mulle külge see pisik ehk lumetormi ja paksu lume sõidukirg.
Ok, nüüd aga smardist.
Enda kogemus 3 päeva jooksul on selline, et kinni pole jäänud, külge ette pole saanud, ESP töötas hästi ja oli vajalik, kordagi ESP off nuppu ei pidanud kasutama. Vaatamata sellele, et suurtel teedel oli kohati nähtavus 1-2 meetrit ning lumepaksus 20-30cm, ei olnud mul mingeid probleeme. Enamik liiklusest oli 20-30km/h ja nii mõnegi raja "lükkasin" esimesena lahti. Nii aeglane kiirus tähendab aga seda, et hoogu sisuliselt ei ole ja kohalt ära saamist ning pidama jäämist on iga natukese aja tagant. Ristmikel foori taga kui ka õuealalt välja sõites oli tihti lumepaksus ca 30-40cm, kus pidin ka kohalt ära saama ja ei olnud probleemi.
Sai isegi 20cm paksuses lumes ühe väikebussiga foori tagant minnes võidu tehtud. Algus (ca 30m) oli tasavägine (ESP tegi oma tööd) kuid lõpus sai väikebuss ette kuna sellel ilmselt ESP puudus.
Lisan juurde et minu põhiline parkimiskoht on sisuliselt haljasalal (ühistu loal) kuhu lükatakse üleliigne lumi. Ehk siis pargin sõites paksu lume sisse ja sealt väljasaamisega ei ole mul kah nende päevade jooksul probleeme olnud. Pole vaja olnud autost väljagi tulla.
Väga mõnusad olud, kahju et varsti sulab lumi ära ja et sellist ilmastikku nii vähe on.
Aga rääkides teistest smartidest, eriti nendest kes on irvitanud minu maastikusõitu Alansil ning leidnud, et talvesõidukoolitus smartide jaoks on mõttetu, on praegu ilma smardita. Nii kui libedaks läheb või natuke rohkem lund, kohe hakatakse virisema ja minu arvates jobu juttu ajama. Mölisejad on kõvad aga kui on vaja tegudes toime tulla, siis seda ei ole. Räägitakse ohtralt ESP off lülitamise vajadusest. Mina oma katsete/kogemuse põhjal ütleksin, et ESP on smart auto puhul väga vajalik, eriti just praegustes oludes ning selle välja lülitamise vajadus on küll erand (mul pole veel vaja läinud). Ehk siis autotootja on teinud õigesti, et pole smart fortwo'le ESP Off nuppu pannud.
See et kurdetakse, et auto rattad jäävad ESP tõttu seisma ja ei saa edasi ega tagasi, on valede sõiduvõtete tagajärg. Mul oli sama asi siis kui olin smardiga esimesel sõidunädalal liiva sees kinni. Hiljem, katsetades sain teada kuidas hoida rattaid liikumises ja rohkem pole rattad seisma jäänud. Samuti on suvine maastikukogemus väga palju kasu toonud, tegelikult ka Alansi maastikukatsest sain ka vajalikku teavet auto käitumise ja selle ohjes hoidmisega seoses.
Seega kokkuvõttes küsimus, et kui praktika näitab, et mul ei ole probleeme aga suur osa teistest smardiomanikest ei tule talvistes oludes toime, siis kas tõesti suhtumine, et talve- ja maastikusõidukoolitus ei ole vajalik - on õige?
Mina olen jõudnud lõppjäreldusele, et need irvitajad on lihtsalt rullnokad, kes armastavad suuri sõnu teha ja ülbitseda aga kui on reaalsed olud, siis on vesi ahjus. Ühesõnaga mõttetud inimesed smart autode valdkonna arendamisel.
Lisan juurde seda, et erinevate aastakäikude smart autod on erineva elekrtroonika ja veermikuga, seetõttu võivad ka sõiduvõtted erineda. Kuid arvan, et iga auto jaoks on omad nipid olemas.
Sai nüüd palju kriitikat aga olukord näitab ju isegi, et kriitika on õigustatud.