Triangulated 4-link'i setup

Tõsisemad ja spetsiifilist laadi tehnilised arutelud erinevate tehniliste sõlmede üle 4x4 liikuri juures. Võta sõna kui tead millest räägid, lahmijad lendavad Idiot Cornerisse.

Moderaatorid: jr, Veiko, erik, Moderators

Vasta
Kasutaja avatar
MahviaDeTyrk
I live off from the mud
Kontakt:

Triangulated 4-link'i setup

Postitus Postitas MahviaDeTyrk »

Seletage nüüd lollile lahti kuidas mõjutab silla tugivarraste roll axis'te (mai tea kuidas tõlkida) horisontaalsus või mitte horisontaalsus auto käitumist.

Pilt

Antud pildil on küll ainult üks sild ja selle punktid - kuid kui siia lisada ka teine siis on võimalikud ju veel igasugu versioonid:
A) mõlemi silla esimesed puntid madalamal kui tagumise
B) mõlemi silla esimesed punktid kõrgemal kui tagumised
C) esisilla esimene ja tagasilla tagumine madalamal kui esisilla tagumine ja tagasilla esimene - katuses
D) esisilla esimene ja tagasilla tagumine kõrgemal kui esisilla tagumine ja tagasilla esimene - V

Krt äkki sai maru segane ja jabur küsimus :oops: - targemad siis materdagu :roll:
tartuoffroad.ee
5581340
Kasutaja avatar
MahviaDeTyrk
I live off from the mud
Kontakt:

Ilmselt vajab mu küsimus rohkemat lahti seletamist - ja eks sama kehtib enam-vähem igasugu 4-link'i puhul ja ka Wishbone (A-link) vedrustuse korral. (ilmselt ka 3-link'il)

Lateral constraint points (LCP) (jälle ei oska viisakalt tõlkida :oops: ) on siis punktid kus pealtvaates saavad kokku varraste tsentritest tõmmatud virtuaalsed jooned.

Tagasilla tagumine roll axis'e punkt on seesama punkt mis LCP (või ma vähemalt ei kujuta hästi ette sellist varjanti, et need ei kattuks)

Tagasilla esimene roll axis'e punkt (mis on siis punkt kus külgvaates varraste tsentritest tõmmatud virtuaalsed jooned ristuvad) - kõrgus ja siis ka kaugus sillast sõltub ülemiste varraste esiotsade kinnituse kõrgusest.

Pildil oleval juhul on esimene roll axis'e punkt viidud ühte esimese LCP punktiga ehk siis punkte ühendav joon on horisontaalne.

Kohati on masinatel sobivate settingute saamiseks ja nende muutmiseks sõltuvalt olukorrast, ülemiste varraste esiotsade kõrguse muutmiseks kasutusel aukudega plaadid milles saab varda otsa kõrgust muuta.

Seega küsimus oli mul selline, et kuidas konkreetselt mõjutab esimese ja tagumise roll axise punkti asend auto käitumist + kui lisada ka teine sild ja selle punktid siis nende omavaheline asend ?
tartuoffroad.ee
5581340
Patermaa
Got ARB and Nitrous?

Postitus Postitas Patermaa »

Kõige paremini oskab seda seletada vist kasutaja 777, kuid ainuke vaba-vara proge mis ma olen leidnud on 4BarLinkV3.0c sellise nimega, see ei joonista küll liikumise graafikuid, kuid parem kui mitte midagi, praktikas pole ise testinud. LCp ja Roll axis ei kattu momendist, kui sa muudad ülemiste varraste nurka mitte horisontaalseks, siis ta hakkab ju liikuma varraste vahele. Üldiselt tee omale mingi asi valmis, kuna endal hetkel finantseerimise paus ja pane siia üles oma setup ja äkki Hr, 777 kontrollib oma üüber progega selle vaba-vara softi ära. Jälgida tuleks ka seda, et kui suured on varraste nurkade summa, et tagada külg-tugevus sillale, proge muide arvutab varraste tugevusi ka kuid jällegi kontrollimata.
Katkestanud Alansi Kapp-il :D
Pajero 2.6 Cabrio
KEMPPI SEADMED&SERVICE www.rkrseadmed.ee
Tel: 56 205 236
Kasutaja avatar
MahviaDeTyrk
I live off from the mud
Kontakt:

MahviaDeTyrk kirjutas: Tagasilla esimene roll axis'e punkt (mis on siis punkt kus külgvaates varraste tsentritest tõmmatud virtuaalsed jooned ristuvad) - kõrgus ja siis ka kaugus sillast sõltub ülemiste varraste esiotsade kinnituse kõrgusest.
Mõistsin juba oma eksimust :oops: = see on Instant Center

roll axis on siiski joon mis ühendab LCP punkte
Patermaa kirjutas:LCP ja Roll axis ei kattu momendist, kui sa muudad ülemiste varraste nurka mitte horisontaalseks, siis ta hakkab ju liikuma varraste vahele.
Ma sellest varraste vahel liikumise värgist nüüd küll aru ei saanud.. aga nagut ma juba mainisin - minu viga - LCP ja roll axis kattuvad igal juhul

Alumiste varraste LCP ja Instant center ei pruugi kattuda - aga nad saavad kattuda ka ülemiste varraste mitte-horisontaalsuse korral
tartuoffroad.ee
5581340
777
Teoreetilised teadmised Praktikas

Postitus Postitas 777 »

Selle telje, mida sa seal vaatad, horisontaalsus ei määra otseselt midagi. On palju olulisemaid parameetreid, mida silmas pidada, nagu esi- ja tagatelje RC kõrgus, anti-dive, anti-squat, bumpsteer, axlesteer jne.
Kõige parem raamat enda harimiseks on vast Millikeni "Racecar Vehicle Dynamics". Sõltuva vedrustuse kohta näiteid on seal vähem, kuid põhimõtted saab ka sõltumatu vedrustuse peal selgeks.

Pirate4x4 on ka üks tore foorum, kuid seal pead ise tõe välja filtreerima. Eksitavat infot on seal väga palju.

Lihtsam oleks vist kokku saada ja asja otse selgitada, kui foorumis kirjutada. Saada pm kui oled huvitatud.

Softi ostmise kohapealt ma ei saa teist aru. Kui palju see silla projekt maksma läheb - ma oletan, et kümneid tuhandeid kroone? Softi hind 250AUD =~2375 EEK. Ei ole just suur kulutus maksta paar tuhat krooni selleks, et asi, millesse matad hulgaliselt raha, energiat ja oma aega, saaks õige.
PS. ma ei ole selle softi müüa ega saa selle müügist mingit kasu
PSS. TTÜ mehhaanika ja TTK transpordi teaduskonna tudengitel on ka selle softi tasuta kasutamise võimalus
Kasutaja avatar
MahviaDeTyrk
I live off from the mud
Kontakt:

777 kirjutas:Lihtsam oleks vist kokku saada ja asja otse selgitada, kui foorumis kirjutada. Saada pm kui oled huvitatud.
No ei ole sugugi välistatud, et kord tuleb ka see päeav :wink: - aga mitte nüüd ja kohe sest ma arvan, et mu teadmised ei ole piisavad, et sel mõtet oleks (ma enne ikka õpin esitama küsimusi)
777 kirjutas:Softi ostmise kohapealt ma ei saa teist aru. Kui palju see silla projekt maksma läheb - ma oletan, et kümneid tuhandeid kroone? Softi hind 250AUD =~2375 EEK. Ei ole just suur kulutus maksta paar tuhat krooni selleks, et asi, millesse matad hulgaliselt raha, energiat ja oma aega, saaks õige.
Jutt kindlasti õige - samas ma arvan, et täpselt nagu koolimatemaatikas õpetatakse enne selgeks peast arvutamine kui kalkulaatorit kasutama lubatakse hakata - peaks ka selle juures enne asja põhimõttelise külje enne selgeks tegema kui hakata tegema tegelikke arvutusi konkreetsetele masinatele.

Küsimus siinkohal selliste progede kohta = annavad nad ka mingid jõud mis varrastele mõjuvad - mis tingimusi arvestades neid arvutusi tehakse (mängisin ajaviiteks natuke selle 4BarLinkV3.0c'ga - võimalik et mu enda saamatus, kuid ma ei leidnud kohta kust tingimusi muuta - nagu raske on eeldada, et tingimusteks on põhjagaasiga kändu põrutamine)
tartuoffroad.ee
5581340
Patermaa
Got ARB and Nitrous?

Postitus Postitas Patermaa »

Seal arvutatakse ikka palju vardad jõude taluvad, mitte seda palju jõude rakendatakse hiljem, seda ei suuda keegi välja arvutada, oleneb ka vedrustuse teistest komponentidest ju. Või ma ei saanud püstitatud küsimusest aru.
Katkestanud Alansi Kapp-il :D
Pajero 2.6 Cabrio
KEMPPI SEADMED&SERVICE www.rkrseadmed.ee
Tel: 56 205 236
Kasutaja avatar
MahviaDeTyrk
I live off from the mud
Kontakt:

Patermaa kirjutas:Seal arvutatakse ikka palju vardad jõude taluvad, mitte seda palju jõude rakendatakse hiljem, seda ei suuda keegi välja arvutada, oleneb ka vedrustuse teistest komponentidest ju. Või ma ei saanud püstitatud küsimusest aru.
Materjali arvututste juures vist küll jah.
Aga seal kus on "Vector Calculation" on minu meelest siiski jõud mis varrastele mõjuvad
tartuoffroad.ee
5581340
Kasutaja avatar
Saatan
Mudder

Postitus Postitas Saatan »

Ajaviiteks võib mängida http://mysite.verizon.net/triaged/4link ... index.html lehel asuva kalkulaatoriga, äkki annab mingeid mõtteid
Vasta

Mine “Modifikatsioonid edasijõudnutele”