milline vedrustus?

Oled huviline ja alles avastad enda jaoks 4x4 maailma või oled juba tõsine remondimees ning soovid jagada oma teadmisi siis siin saab küsida abi ja ka vastata tehnilist laadi küsimustele.

Moderaatorid: jr, Maasturid, margus4x4ee, boob, Stupiduser, Veiko, hulkur, kala, ennukas, Daniel, erik, Moderators

Kasutaja avatar
erik
Aktiivne Pikendus

Postitus Postitas erik »

Tavaliselt ju lääbasid (reaktiivvardaid) ei pikendata. Sest siis tuleks muuta ka kinnitusi raamil e. pmst tuleb siis väga palju ringi teha. Pikendamata lääbadega tõstetud autol tekibki selline effekt nagu rommi kirjeldas. Hea lahendus tõstmiseks on reduktor sillad. Siis lääbade nurk ei muutu aga auto tõuseb reduktori arvelt. Volvo ja moogi sillal näit. u. 15 cm.
Asju ehitatakse korralikult ja teemasse lähenetakse süviti!

Erik Metsis, Mudanägu aastast 1999.
Kasutaja avatar
rommi
afroäi

Postitus Postitas rommi »

MahviaDeTyrk kirjutas: Vot ei saanud su mõttearendusest aru - ega suurema tõste korral ju lääbade nurgad ei suurene - lääbad tuleb pikemad teha, et nurgad õiged jääksid - või olen ma asjast valesti aru saanud :roll:
Sa oled asjast õigesti aru saanud küll... aga enamus sõidavad siiski orig. lääbadega. Siiski, ka lühikese masina ja suure tõste korral ei saaks lääbasid piisavalt pikki, nii et nurgad samad mis originaalis jääks - nurga alla jäävad nad tavalise sillaga igal juhul. Nt orig. keerdvedrudega samurail on diagad praktiliselt maaga paralleelsed ja sisemised kinnitused kah suht lähestikku. Suure nurga oleva lääba põhiviga ongi selles, et löögi korral läheb osa pauku otse raami mitte amorti. Kokkuvõttes, offroadi puhul, kus ülesõidul (tee peal) on kiirus max 70km/h ja metsas keskmine 5-10km/h, siis pole ju tegelt suurt vahet.
Rommi / near Rubicon with Cherokee XJ '00 Long Arm
Kasutaja avatar
erik
Aktiivne Pikendus

Postitus Postitas erik »

Selleks, et võidupeale sõita, tuleb metsas ikka päris kiiresti liigelda. Eriti oluline on see krossis, kus möödumised tuleb tavaliselt teha raja kiiremates lõikudes. Selleks, et kiiresti sõites auto ka stabiilne ja juhitav oleks peab offroad auto vedrustus olema tasemel. Mugavus läheb samuti arvesse, sest pikkitunde kestev rappumine ei nüristaks vaimu ja ei väsitaks keha.

Kasutaja avatar
MahviaDeTyrk
I live off from the mud
Kontakt:

Postitus Postitas MahviaDeTyrk »

rommi kirjutas:
MahviaDeTyrk kirjutas: Vot ei saanud su mõttearendusest aru - ega suurema tõste korral ju lääbade nurgad ei suurene - lääbad tuleb pikemad teha, et nurgad õiged jääksid - või olen ma asjast valesti aru saanud :roll:
Sa oled asjast õigesti aru saanud küll... aga enamus sõidavad siiski orig. lääbadega. Siiski, ka lühikese masina ja suure tõste korral ei saaks lääbasid piisavalt pikki, nii et nurgad samad mis originaalis jääks.
Sa rääkisid ju enda autost - millele sa ise talasilla alla aretasid - seega originaal lääbad, antud juhul ju ei oleks niikuinii kõne alla saanud tulla. Samuti pole ju tegemist väga lühikese autoga.

PS: Ei ole vaja isiklikult mulle selgitada miks ja kas spiraal on parem - ma ainult väitsin et spiraali eelistamise põhjuseks tuua pikem sillakäik on lollus (coilover on vähe teine teema)
tartuoffroad.ee
5581340
Kasutaja avatar
ivan
peedist pesumasinale...

Postitus Postitas ivan »

Kuna olen ise ühe isendi essilla keerdvedrudele pannud ja seda tehase detailidel, siis riputan mõned pildid tehase välja lastud UAZ-st, millest ka ise eeskuju võtsin. Lisan kohe, et tehase vedrud on liiga jäigad ja tuleb leida endale sobiv variant.
Pilt
Pilt
Pilt
Pilt
Pilt
Pilt
Pilt
Pilt
Pilt
Metsast oled sina tulnud ja metsa pead sina minema.
Kasutaja avatar
rommi
afroäi

Postitus Postitas rommi »

MahviaDeTyrk kirjutas:Sa rääkisid ju enda autost - millele sa ise talasilla alla aretasid - seega originaal lääbad, antud juhul ju ei oleks niikuinii kõne alla saanud tulla. Samuti pole ju tegemist väga lühikese autoga.

PS: Ei ole vaja isiklikult mulle selgitada miks ja kas spiraal on parem - ma ainult väitsin et spiraali eelistamise põhjuseks tuua pikem sillakäik on lollus (coilover on vähe teine teema)
Minu jaoks on originaal-lääbad on tehase poolt valmistatud lääbad. Tagasillal on kasutusel mul land-roveri originaal-lääbad, landcruiseri lääbadega samas pikkuses.

PS: ma ei olegi üritanud isiklikult Sulle midagi seletada... vastasin lihtsalt ühele Su postile, kus mainisid, et ei saa mu mõtte-arendusest aru.
Rommi / near Rubicon with Cherokee XJ '00 Long Arm
FlammablE
Rock Crawler

Postitus Postitas FlammablE »

Kas näiteks Land Roveri esimeste lääbade silla külge aretamisel on mingit vahet, kas see kinnitub silla alt või silla pealt? Silla pealt pannes saaks laugema nurga alla vardad ja silla alla ei tuleks mingit kompunni, mis kuhugi taha kinni saab jääda. Kuidas see lääbade nurk ja kinnituste kaugus silla keskpunktist üldse praktikas mõjutab auto juhitavust? Kas nurga laugemaks saamiseks on mõtet varda kronsad raami küljest alla poole tuua(=veel mingi ader põhja alla ankruks)? Lähtuda võiks puhtalt metsaauto( :bg )kriteeriumitest, seega stabiilsus üle 90kmh jne pole oluline.
Kasutaja avatar
erik
Aktiivne Pikendus

Postitus Postitas erik »

Mina tõstaks lääbad silla peale. Juhul kui ikka jääb ruumi pump stopi jaoks.

FlammablE
Rock Crawler

Postitus Postitas FlammablE »

Aga kuidas mõjutab kaugus silla keskpunktist? St et ei pane näiteks täpselt raami alla ülemist varda kinnitust, vaid sissepoole või väljapoole. Ma kujutaks ette, et seespool=rohkem flexi ja võimalikult ratta lähedal=stabiilsem.
Kasutaja avatar
jr
Motorsi Jaak

Postitus Postitas jr »

Ülessepanek annab tõste puhul juba neutraalsema nurga vardale ja seeläbi jääb vedrustus parem. Igal juhul mida paremini on varras 0 kraadi peale häälestatud, seda parem. Pole vahet, kas ta on üleval või allpool silda.

EDIT: Allpool jääb lihtsalt kännupoisile lihtsamalt jalgu.
+372 5028488
Kasutaja avatar
MahviaDeTyrk
I live off from the mud
Kontakt:

Postitus Postitas MahviaDeTyrk »

Sellest kas lääbad on silla all või peal sõltub peale antidrive'i % ka silla roll center'i kõrgus (sõltub muidugi ka sellest kui palju kinnituspunktid liiguvad)
Eks kas see on mõistlik mõte sõltub konkreetse projekti muudest parameetritest ja sellest mida soovitakse saavutada

Väheke lugemismaterjali http://www.neohio-scca.org/comp_clinic/ ... cs2007.pdf
tartuoffroad.ee
5581340
Vasta

Mine “Hooldus ja Remont”