Küsimus YJ audio kohta?
Moderaatorid: jr, vtl, Moderators
Küsimus YJ audio kohta?
Tere,
Selline küsimus siis, et pole küll ehk siia foorumisse asjalik teema audio kohta, aga ehk võib proovida. Nimelt on YJ originaalis 2 kõlarit ees. Plaanin, aga siin lisada juurde 2 kõlarit. Ja siis jäin mõtlema. Nimelt, kas YJ-l on nende koobaste juures pleki juurde sisse lõigates kohe välisauk olemas, või on lisaks sellele koopa plekile veel mingi plekk ees, mis selle lisaaugu lõikamisel auku koopasse ei tekitaks. Paneks kõlarid nö koopa sisse. Vaadates hästi aru ei õnnestunud saada. Tean, et TJ-l juba neli kõlarit sees, aga vot ei tea kuidas seal see paigutus on. Ehk keegi jagaks pildimaterjali, sellel alal. Ei tahaks hakata kõlarikaste ka ehitama, sest ruumi võib muidu puudu jääda.
Vabandan nüüd ehk mittesobiva teema pärast.
Selline küsimus siis, et pole küll ehk siia foorumisse asjalik teema audio kohta, aga ehk võib proovida. Nimelt on YJ originaalis 2 kõlarit ees. Plaanin, aga siin lisada juurde 2 kõlarit. Ja siis jäin mõtlema. Nimelt, kas YJ-l on nende koobaste juures pleki juurde sisse lõigates kohe välisauk olemas, või on lisaks sellele koopa plekile veel mingi plekk ees, mis selle lisaaugu lõikamisel auku koopasse ei tekitaks. Paneks kõlarid nö koopa sisse. Vaadates hästi aru ei õnnestunud saada. Tean, et TJ-l juba neli kõlarit sees, aga vot ei tea kuidas seal see paigutus on. Ehk keegi jagaks pildimaterjali, sellel alal. Ei tahaks hakata kõlarikaste ka ehitama, sest ruumi võib muidu puudu jääda.
Vabandan nüüd ehk mittesobiva teema pärast.
Taha koopasse tahad auku saagida? Ära seda küll tee. Kogu wrangleri kere on põhimõtteliselt ühest kihist plekist.
Võimalusi on 3:
1. Pagassi, kui seda nii võib nimetada;
2. Uste sisse (mul on nii);
3. "Soundbar" peakohale. See variant meeldiks minule kõige rohkem. Kui ehitada viitsid saab selle ehitamisega ise ka edukalt hakkama. Lisaboonusena saad laevalgusti sinna panna.
Võimalusi on 3:
1. Pagassi, kui seda nii võib nimetada;
2. Uste sisse (mul on nii);
3. "Soundbar" peakohale. See variant meeldiks minule kõige rohkem. Kui ehitada viitsid saab selle ehitamisega ise ka edukalt hakkama. Lisaboonusena saad laevalgusti sinna panna.
Vot nii. Seda ma arvasingi ja seetõttu seda siin ka küsisin!
See soundbar on tore asi, aga mis ta hinnas võivad olla kuskilt välismaalt tellides? Suhteliselt kallid, usun.
Ukse sisse. Hmm, saaks panna küll, aga loobun.
Arvatavasti ehitan ikkagist kõlarikasti ja panen kõlarid sinna sisse.
Aga ikkagist, mis kuramuse moodi TJ-l need tagumised kõllid kinnituvad?
See soundbar on tore asi, aga mis ta hinnas võivad olla kuskilt välismaalt tellides? Suhteliselt kallid, usun.
- atdoom
- True Off Roader!
seda et
Arvestades, et wrangleri suhteliselt suurt mura tase salongis... kas on mõtet sinna hi-fi`d ehitada?!Siller kirjutas:Vot nii. Seda ma arvasingi ja seetõttu seda siin ka küsisin!
Kes on päeva otsa virk nagu mesilane ja tugev kui härg, lõhub tööd nagu hobune ja õhtuks on väsinud kui koer,
see peaks loomaarsti juurde minema - võib-olla on ta eesel
Chang Ying-Yue
see peaks loomaarsti juurde minema - võib-olla on ta eesel
Chang Ying-Yue
Minu wra-l on ees 2 kõlli ja siis soundbar. Taga kõlle ilma soundbarita pole ma ühtki kohanud, ei IRL, ei netis... Päris hea on ja laelamp on ka väga abiks.
Uste sisse - ilmselt ette läbi kukkumisele määratud, kui sa mingist plastist ja epost omale mingeid väljaulatuvaid karpe kokku mökerdama ei hakka (ilmarahvale naeruks), uksed on ju nii õhukesed...
Müra jms - päris mõttetu lustikummut wra's ei ole (TJ vähemalt), musa kannatab kuulata küll ka maanteel (kinnise katusega siis ikka), aga hi-fi'd taga ajama hakata on totrus muidugi. Sa võid terve auto pigimatti täis plätserdada, aga tuuleklaas, katuseserv ja A-piilarid on IMO suhteliselt mitteisoleeritavad ja sealt tuleb ikka korralikult mühinat ja vihinat. Eelmine nädal, kui mul ees katuseserval paar mm jääd oli, tekkis selline tunne, nagu oleks katus lahti... Ikka väljas uurimas pidin käima lausa, mis värk on.
Alati võib ju üritada a la supakaga tuulemüra "tappa", eks igaühe jaoks lähe mõistlikkuse piir ise kohast... Kui üldse midagi, prooviks ma võimalikult õhukesi kõlareid kuidagi samkompunnkarpidega turvakaare külge riputada (redneck soundbar siis
) ja kogu moos. Akustika jms reeglid võid rahulikult ära unustada minu arvates ja esteetilistest kaalutlustest lähtudes "disaini" teha...
Ja võib ka täiesti ebakultuurselt paari S-30neid koormarihmaga põranda külge vedada pagasnikus, kui volüüm nii tähtis on, aga investida ei viitsi...
P.S: kui kellelgi TJ esimene (kickpaneli) kõll või sellega mõõtmetelt ühilduv üle on, teeks kaupa, mul on üks ära surnud... kunagi poodides sobiva mõõduga silma ei hakanud vähemalt...
Uste sisse - ilmselt ette läbi kukkumisele määratud, kui sa mingist plastist ja epost omale mingeid väljaulatuvaid karpe kokku mökerdama ei hakka (ilmarahvale naeruks), uksed on ju nii õhukesed...
Müra jms - päris mõttetu lustikummut wra's ei ole (TJ vähemalt), musa kannatab kuulata küll ka maanteel (kinnise katusega siis ikka), aga hi-fi'd taga ajama hakata on totrus muidugi. Sa võid terve auto pigimatti täis plätserdada, aga tuuleklaas, katuseserv ja A-piilarid on IMO suhteliselt mitteisoleeritavad ja sealt tuleb ikka korralikult mühinat ja vihinat. Eelmine nädal, kui mul ees katuseserval paar mm jääd oli, tekkis selline tunne, nagu oleks katus lahti... Ikka väljas uurimas pidin käima lausa, mis värk on.
Alati võib ju üritada a la supakaga tuulemüra "tappa", eks igaühe jaoks lähe mõistlikkuse piir ise kohast... Kui üldse midagi, prooviks ma võimalikult õhukesi kõlareid kuidagi samkompunnkarpidega turvakaare külge riputada (redneck soundbar siis
Ja võib ka täiesti ebakultuurselt paari S-30neid koormarihmaga põranda külge vedada pagasnikus, kui volüüm nii tähtis on, aga investida ei viitsi...
P.S: kui kellelgi TJ esimene (kickpaneli) kõll või sellega mõõtmetelt ühilduv üle on, teeks kaupa, mul on üks ära surnud... kunagi poodides sobiva mõõduga silma ei hakanud vähemalt...
tegime pulli, aitab
Originaal soundbar usas kuskil 150 taala pluss transa.
Kui vähegi nikerdada viitsid, elementaarsed tööriistad nagu saag ja akutrell käes püsivad siis soovitaksin alguses ise proovida nikerdada midagi sinna peakohale. Esimese raksuga ei pruugi asi just eriti esteetiline tulla aga harjutamine teeb meistriks. Selleks läheb vaja sul saepuruplaati või kallim ja parem on mdf. Juhiseid peaks netis küllalt leiduma kuidas kõllikaste teha.
Kui peakohale tundub keeruline asi, siis tee näiteks taha koobaset peale ovaalidele neljakandilised kastid ümber ja korras. Mingid tavalised 6x9" ovaalid peaksid sinna ära mahtuma küll ja ka oma ülesandega toime tulema.
Või kui kuidagi ise hakkama ei saa, siis otsi abi näiteks streetrace'i foorumist. Seal liigub igasugu osavnäppe, kes on vast nõus aitama ja omavad piisavalt aega sellise asjaga tegelemiseks.
Kui esimene kickpaneli all peeti silmas armatuuri, siis sinna lähevad yj igaljuhul 4x6" kõlarid ja need just oma valikuga ei hiilga, aga siin on miskine valik.
Ja loomulikult wrangler ei ole mingi SQ ehitamise masin aga kuna mul olid uksed juba mingite kõlaritega ära lõigutud siis olen otsinud sinna lahendusi ja võin oma tarkusi siin ka jagada
Kui vähegi nikerdada viitsid, elementaarsed tööriistad nagu saag ja akutrell käes püsivad siis soovitaksin alguses ise proovida nikerdada midagi sinna peakohale. Esimese raksuga ei pruugi asi just eriti esteetiline tulla aga harjutamine teeb meistriks. Selleks läheb vaja sul saepuruplaati või kallim ja parem on mdf. Juhiseid peaks netis küllalt leiduma kuidas kõllikaste teha.
Kui peakohale tundub keeruline asi, siis tee näiteks taha koobaset peale ovaalidele neljakandilised kastid ümber ja korras. Mingid tavalised 6x9" ovaalid peaksid sinna ära mahtuma küll ja ka oma ülesandega toime tulema.
Või kui kuidagi ise hakkama ei saa, siis otsi abi näiteks streetrace'i foorumist. Seal liigub igasugu osavnäppe, kes on vast nõus aitama ja omavad piisavalt aega sellise asjaga tegelemiseks.
Kui esimene kickpaneli all peeti silmas armatuuri, siis sinna lähevad yj igaljuhul 4x6" kõlarid ja need just oma valikuga ei hiilga, aga siin on miskine valik.
Ja loomulikult wrangler ei ole mingi SQ ehitamise masin aga kuna mul olid uksed juba mingite kõlaritega ära lõigutud siis olen otsinud sinna lahendusi ja võin oma tarkusi siin ka jagada
TJ-l sama mõõt. Nendega oli aga see jant, et kinnitusaugud ei asu mitte nurkades, nagu poes enamasti on, vaid üleval ja all ehk siis I-kujuliselt kinnitub, mitte X.Xim kirjutas:Kui esimene kickpaneli all peeti silmas armatuuri, siis sinna lähevad yj igaljuhul 4x6" kõlarid ja need just oma valikuga ei hiilga, aga siin on miskine valik.
Aga, eile korjasin oma jalad p* alt välja, tõin poest paari suvalisi 4x6" ära ja tegin vanadest kõllidest neile niiöelda adapterid kinnituseks.
tegime pulli, aitab
soovitaks igal juhul kastid ehtiada ja korralikud 6x9" sisse, mis kostavad vajadusel ka salongi mürast üle ning on mugava käetoe eest.
Ainuke miinus on see kui su auto suvel lahtisena vihma kätte jääb...
Näiteks:
http://picasaweb.google.com/ergo.leiger ... 3354351250
Ainuke miinus on see kui su auto suvel lahtisena vihma kätte jääb...
Näiteks:
http://picasaweb.google.com/ergo.leiger ... 3354351250
- hulkur
- been there, done that
- Kontakt:
Mul oli kunagi YJ-l, veel siis kui ma viitsisin audio ehitamisega jännata, taga rattakoobaste peal eraldi kastides 6x9 3-ribalised, tagaistme taga täpselt "pagasniku" suuruses kastis sub (vist oli 12", kindel enam pole) ja tagaistme all võimendi koos kondekaga. Oli hea
Tõsi katus mul sellel YJ-l maha eriti ei käinud...
-
vtl
- asjade olemus - see on imelihtne
Kuigi Sa kirtsutasid (telefonis) nina selle tehase keskkonsooli-supaka peale, mis "ribidesse peksab ja niigi vähest panipaiga-ruumi ära võtab", on see ikkagi oluliselt parem lahendus, kui tervet pagasnikut supakaga ja tagumisi koopapealseid ülejäänud kõlaritega täita.hulkur kirjutas:Mul oli kunagi YJ-l, veel siis kui ma viitsisin audio ehitamisega jännata, taga rattakoobaste peal eraldi kastides 6x9 3-ribalised, tagaistme taga täpselt "pagasniku" suuruses kastis sub (vist oli 12", kindel enam pole) ja tagaistme all võimendi koos kondekaga. Oli hea![]()
Kuna ise ka enam ei viitsi enam audio ehitamisega jännata, siis olen sigaõnnelik, et minu Saharale oli omal ajal tehase supakas ja tehase CD peale võetud, mida kumbagi tõenäoliselt vargad ei himusta. Isegi kui leidub idioot, kes neid lõhkuma läheb, on tehase originaalraadio kindlustuskaitse all.
- erik
- Aktiivne Pikendus
vtl kirjutas:Kuigi Sa kirtsutasid (telefonis) nina selle tehase keskkonsooli-supaka peale, mis "ribidesse peksab ja niigi vähest panipaiga-ruumi ära võtab", on see ikkagi oluliselt parem lahendus, kui tervet pagasnikut supakaga ja tagumisi koopapealseid ülejäänud kõlaritega täita.hulkur kirjutas:Mul oli kunagi YJ-l, veel siis kui ma viitsisin audio ehitamisega jännata, taga rattakoobaste peal eraldi kastides 6x9 3-ribalised, tagaistme taga täpselt "pagasniku" suuruses kastis sub (vist oli 12", kindel enam pole) ja tagaistme all võimendi koos kondekaga. Oli hea![]()
Kuna ise ka enam ei viitsi enam audio ehitamisega jännata, siis olen sigaõnnelik, et minu Saharale oli omal ajal tehase supakas ja tehase CD peale võetud, mida kumbagi tõenäoliselt vargad ei himusta. Isegi kui leidub idioot, kes neid lõhkuma läheb, on tehase originaalraadio kindlustuskaitse all.
Supakas oli Hulkuril 10" ja see on siiamaani alles ja kogub tolmu, tõenäoliselt leiab hulkur need poritiiva kastid ka üles, sai nendega kunagi vaeava nähtud ja kukkusid üsna nägusad välja. Probleem aga jääb ikka, domineeriv heli tuleb sellise lahenduse puhul tagant ja kes see tahab kontserdil seljaga lava poole olla?
Asju ehitatakse korralikult ja teemasse lähenetakse süviti!
Erik Metsis, Mudanägu aastast 1999.
Erik Metsis, Mudanägu aastast 1999.
Kas sellega mitte nii ei ole, et madalad helid levivad igas suunas probleemid tekivad kõrgete helidega mida peab oskama suunata. Nagu mina aru olen saanud siis vahet pole kus see supakas tambib. Iga cabrio auto puuduseks on see et katuse kaudu tõmbab oluline osa helisid nahhui. Seega peab kogu süsteem olema vähemalt kaks korda nii võimas kui tava autos 
Enda autos üritan süsteemi võimalikult odava hoida, ei mingeid võime ega supakaid. CD mängija ka odav ja mitte väga kõvasti armaturis kinni. Siis saab rahulikult suvel poodi minnes katuse maha jätta. Ning kui kellegil peaks seda cd rohkem vaja minema kui minul siis võtku, aga armatur jätku terveks.
Kui aga CD mängija väärtuslikum siis olen näinud netiavarustes sellist lukustatavat metallist kasti käetoe asemele kus siis vist kõik asjad sees, nii supakas kui ka makk. Besttop äkki pakkus sellist asja, ei mäleta täpselt.
Enda autos üritan süsteemi võimalikult odava hoida, ei mingeid võime ega supakaid. CD mängija ka odav ja mitte väga kõvasti armaturis kinni. Siis saab rahulikult suvel poodi minnes katuse maha jätta. Ning kui kellegil peaks seda cd rohkem vaja minema kui minul siis võtku, aga armatur jätku terveks.
Kui aga CD mängija väärtuslikum siis olen näinud netiavarustes sellist lukustatavat metallist kasti käetoe asemele kus siis vist kõik asjad sees, nii supakas kui ka makk. Besttop äkki pakkus sellist asja, ei mäleta täpselt.
-
vtl
- asjade olemus - see on imelihtne
Supaka lokaliseerimine sõltub sellest, milline on madalate lõikesagedus. Üle 80Hz helide asukoht muutub juba lokaliseeritavaks. Kui ülejäänud pisikesed kõlarid ei suuda nii madalale välja mängida, siis tuleb ühtlase sageduskarakteristiku saamiseks supaka lõikesagedust tõsta ja supakas tungib helipildist eraldi esile.Xim kirjutas:Kas sellega mitte nii ei ole, et madalad helid levivad igas suunas probleemid tekivad kõrgete helidega mida peab oskama suunata. Nagu mina aru olen saanud siis vahet pole kus see supakas tambib.
Teine probleem on selles, et kuna ees armatuuris või ustes on vähe ruumi, pannakse suuremad kõlarid taha ja sealt ka see domineerimisprobleem ehk Eriku mainitud "seljaga kontsertlava poole" efekt.
Ja jah ja ei. Kahtlemata annab kinnine ruum madalate osas parema kompressiooni ja kõrgete osas paremad peegeldused, kui lahtine masin, samas üritatakse kvaliteetse süsteemi tegemisel just neid peegeldusi, resonantse ja seisulaineid maha suruda ja kaotatakse samamoodi kasuteguris.Xim kirjutas:Iga cabrio auto puuduseks on see et katuse kaudu tõmbab oluline osa helisid nahhui. Seega peab kogu süsteem olema vähemalt kaks korda nii võimas kui tava autos
Võib-olla minu eelmises postituses jäi märkamata, et keskkonsooli (ehk käetoe) sees olev supakas on Jeebil ka tehasepakkumises olemas. Tegu pole küll mingi tippkvaliteedi ega -võimsusega, aga tavalisele neljale kilukarbi-valjukale annab üsna palju sügavust juurde ning selline integreeritus on üsna suur pluss.Xim kirjutas:Enda autos üritan süsteemi võimalikult odava hoida, ei mingeid võime ega supakaid.[...]
Ausalt öeldes ei saa ma aru ka inimestest, kes hoiavad uut autot ostes paar tonni pisut kallima tehase CD-raadio pealt kokku ja/või arvavad, et isepandud Pioneer vms. teeb paremat häält.[1]
Integreeritud raadio oluliselt suuremast vargakindlusest ma juba rääkisin, peale selle mõjub ülejäänud autoga samas stiilis olevate nuppude- ja ekraaniga pill märksa esteetilisemalt, kui miski tibatillukeste nuppudega ülekuhjatud ja juudi jõulupuuna vilkuv-plinkiv tehnikaime.
[1] Siinkohal ei mõtle ma tõsiseid autoaudio ehitajaid, kes hoolikalt kõik komponendid välja valivad ja installeerivad. Enamasti piirdutakse ikkagi "4x50W" kirjaga headiga, milles 12V toite pealt käivad ja paremal juhul sildlülituses olevad integreeritud küpsised, mis heal juhul 18-25W RMS kanali kohta välja annavad + taha kuskilt pleki või papi sisse uuristatud lairibavaljukad.