Tänan Klaperjahi korraldajajaid, et soovivad TURIST klassiga endiselt tegemis teha (kohustus ainult karikasarja korraldajatel, mitte meistrivõistluste sarja korraldajatel). Osalesime RATTURITE (2016 VABA klass) teamiga Nissan Navaraga 2012, et turist klassi korraldamisse teiste lähenenemisi näha, õppida ning kogeda, mida teised korraldajad teevad. Kahjuks minu isiklikud kogemused olid antud korral negatiivsed (oleme ka varem aastate jooksul teiste korraldajate poolt tehtud turisti sõitudel osalenud). Negatiivse hinnangu põhjused on:
1. Formaat oli tohutult igav. Välja pakuti 2 valikut- orienteerumine ja kiiruskatse. Kiiruskatse kohta öeldi koheselt, et snorklita autodele see ei ole (snorkel ja turist klass?????), nii et loobusime. Ühtegi muud seikluslik-mängulist osa ei olnud. Kogu üritus oli igavam kui tavaline TR1/VABA võistlus (mida olen kümneid kogenud), sest ka seal on erinevaid maastikusõidu elemente.
2. Rada: 3/4 väga suurepärane TR1/VABA trass (hea meelega sõidaks seda meie MB G-ga), 1/10 TURIST, ülejäänud oli TR3 mängumaa. Nö linnamaastur selleks ei olnud sobilik ja kindlasti TURIST klassi põhimõttele (anda uutele tulijatele offroadi nuusutada) ka mitte kohane. Meie team jooksis tunde mööda metsa punktidesse-minu teada on metsas joostes punkte otsimiseks inimkonna poolt välja mõeldud teine spordiala, kus auto omamine ei ole vajalik.
3. Välja antud info oli segane. Paljud infomaterjalis kirjeldatud puktid välistasid üksteist.
Lõbusaks seigaks meie jaoks oli ühe noore armsa korraldajaneiu poolene lohutus, et kui me tulevikus ennast selle alaga seome ja endale parema auto soetame, siis läheb meil kindlasti paremini.

PS! Kõiki neid seikluse kaaslasi, kellel oli snorkel ja kes võtsid autoga enamuse Klaperjahi turisti seikluse punkte autoga ootavad sportklassid TR1, VABA, VABA pluss ja TR3

. Loomulikult kõiki teisi ka.