XJ 4.0L sildade ülekande kohta küsimus

Moderaatorid: jr, vtl, Moderators

Kasutaja avatar
usamosse
Fitting 38"

XJ 4.0L sildade ülekande kohta küsimus

Postitus Postitas usamosse »

Küsimus siis selline: kuidas muutuvad 4.0L mootori pöörded kui AW4 kasti otsas vahetatakse ära vahekast 242( või kiiruseandur?) ja sillad diisli 3,73 ülekande vastu? Originaalis on XJ 4i tavaliselt 3,55 sildadega, mis tundub andma kiiruse/rpm väärtusteks 90km/h juures ca 1700rpm. Minu isend aga käitub nii et 90km/h juures on rpm 2000 või gramm pealegi. Teada saaks ju nii et võtaks sillal diffri lahti ja loeks välja mis sees on, aga seda plaanis lähiajal pole? Äkki on juhtumisi keegi midagi niisugust juhtunud kombineerima ja oskaks öelda kas selline kiiruse/rpm "anomaalia" võiks võimalik olla sellel põhjusel. Või kuidas see nii saaks olla, kui eeldame et sillad on ikka 3,55 ning AW4 kast kasutab sellel kiirusel lukustatud turbiini?
Üks pilt sellest milline on kiiruse/rpm suhe kui auto on sama konfiga 4L, AW4, NP242, aga kindlalt 3,55 sildadega:
XJ97 speed rpm suhe.JPG
XJ97 speed rpm suhe.JPG (583.54 KiB) Vaadatud 4257 korda
Netis küll räägitakse et UpCountry package ja tow package on 3,73 sildadega, kuid VIN koodi järgi vähemalt tow package küll puudub, mudeli lisanimi Country aga ei pea tingimata olema UpCountry järgi.
Ärge siis kõvasti lööge kui midagi ilmselget küsisin :oops: .
Kasutaja avatar
Madgangster
Fitting 38"

Re: XJ 4.0L sildade ülekande kohta küsimus

Postitus Postitas Madgangster »

minu arust loeb jeebil kiirust vahekasti lõpust ehk siis tagakardaani pöörlemise järgi määrab kiirust. käigukast või vahekast peaks selle loogika järgi mõjutama pöördeid kilomeetri suhtes.
silla ülekanne spidokat ei tohiks mõjutada minu arust.
kui millegi muuga kontrollida kiirust siis hakkavad mõjutama nii rehvid kui sillaülekanded.

Parimatega Hannes.
Eilne on ajalugu, homne on müsteerium, tänane päev on kingitus!
maksipoiss
Rock Crawler

Postitus Postitas maksipoiss »

Homme sõitma lähen siis vaatan palju neid pöördeid tuleb 8) . Mul küll WJ grand aga mootor põhimõtteliselt sama, vahekast sama, käigukast küll erinev ja sillad 3,73
Kasutaja avatar
usamosse
Fitting 38"

Madgangster, jap, ainult sillaülekande muutmine muidugi ei saa lugemit mõjutada, sestap kirjutasingi et vahekast (või kiiruseandur) JA sillaülekanded.
Mulle tuleb praegu mõttesse et saab ka ainult vahekasti vahetus olla toimunud, koos kiiruseanduriga, hmm... Et pandi disla pealt ringi?

Maksipoiss - see oleks huvitav küll. Ma hommikul vara lahkun küll tsivilisatsioonist mõneks päevaks, aga ega nii kiire mul ka pole :wink: .

Üldiselt tundub et kui autoväliselt mõõta, siis 30" peal veeredes on tegelik kiirus sarnane spidol näidatavale, meenub et kuskil Kõpus või kus oli teel kiiusemõõtja, numbriline, ja erinevus suur ei olnud, äkki mõni km ehk.
Kasutaja avatar
Bytewize
Rock Crawler

Postitus Postitas Bytewize »

Kui disla vahekast on all, on küll veidi jamasti, sellel on kitsam/nõrgem kett, ei tea kas kestab..
Aitan vintsi, tõste ja muu tjuuninguga. Teen lihtsamaid freesimistöid, treimistöid ja pisemat automaatikat-koosteseadmeid.
Hüdrovintsiga-paadiankruga-täislukkudega chero-põka. Turistis tiim paadiankur.
Kasutaja avatar
usamosse
Fitting 38"

Neid vist väliselt ei erista ka?
Kasutaja avatar
Madgangster
Fitting 38"

pole kunagi vaevund uurima aga ma usun et see mille pealt loeb andur ja andur võib küll erinev olla.
siin oli mingi teema vahekasti vahetuste kohta 249 vahetati 231 või 242 peale siis hakkas vist spidokas valetama vist.

minul ühel grandil kõik stock siis spidokas valetas tegeliku kiirust. reaalne kiirus oli väiksem kui spidokas näitas.
kuna mulle ei meeldind väiksed rehvid siis paigaldasin suuremad ja nüüd on spidoka näit õige reaal kiirusega. kiiruskaamera tõestanud :mrgreen:
grandi 4.0 90kmh on kah 2000rm kanti aga noh mul teine käigukast.

kui inglis keel arusaadav siis vaata jeebi foorumeid seal igast infi.

Parimatega Hannes.
maksipoiss
Rock Crawler

Postitus Postitas maksipoiss »

Kuskil 1600 - 1700 kandis on pöörded 90ga sõites.
Kasutaja avatar
Madgangster
Fitting 38"

srry mul valesti meeles.
käisin enda grandiga sõitmas mul kah 90nga sõites nii 1600-1700 pööret
pole siiani neid pöördeid nii väga jälgind.
4.0moto RE42 käimar 249 vahekast ja 3.73 sillad
mingi info kui aitab.

Parimatega Hannes.
Kasutaja avatar
Ax
True Off Roader!

Postitus Postitas Ax »

AW4 kastil ei ole mingit pistmist auto reaalse kiirusega. Tal on oma kiiruse andur kasti sees, mida kasutatakse käikude vahetamiseks (drive ja turbiini lukk).
Takkajärgi tarkus on täppisteadus.
Kasutaja avatar
usamosse
Fitting 38"

Õhtust.
Küsimus polegi otseselt reaalse kiiruse kohta, vaid kiirus/rpm suhte kohta, kus mõlemad andmed saadakse auto enda vahenditega. See suhe kehtib ka tõstukil üldse ilma ratasteta, niisiis ka suur või väike ratas on võimalik muutujatest maha tõmmata, samuti koormus, kokkujooks vms mis võiksid AT kasti dünaamilist käitumist mõjutada. AW4 teatavasti väga õppiv kast nagu pole :lol: , kui RE42'ga võrrelda, samuti on ta turbiin sel kiirusel lukustunud (AW4 4-s käik toimibki ainult turbiini lukustamise kaudu, see kasti käiku libistada ei oska, tal pole ajus oskust solenoide PWM moduleerida).
Niivõrd kui olen jõudnud netist otsida, pole mikimaal küll vahet välja toodud diislile või 4L benale pandud 242 vahekasti kohta. On loogiline et midagi on vahet - kas just kett, aga kiiruseanduri impulssratas võiks küll erineda kui on tehasest erinevate sildadega autodele paigaldatud.

Vahekasti 2WD kiirus peaks olema 1:1 sisendi/väljundi suhtega - ükskõik mis kett või impulssratas tal ka oleks. Kui nüüd eeldaks, et sillad on originaalid (3,55), ja spidot ei vaataks, siis peaks 4L mootoriga olema 1800rpm juures legaalne trassi piirkiirus, kui all on ettenähtud rehvi tehasemõõt. Praktikas on praegu nii et 30" käitub nagu tehasemõõt - 90km/h seieril hoides kiirusekaamera vähemalt ei punasta.
Kuskil Kõpu suunal Viljandimaal on digitaalne kiirusemõõtja otse teel, see näitas suht sama kiirust mis spido, kui all on 30"...
Kasutaja avatar
usamosse
Fitting 38"

Täna vaatasin trassil, kui panen pöörded esimesele kriipsule alla 2000rpm (umbes nagu pildil esimeses postis), siis on spido kiirus 80km/h...
Kasutaja avatar
TarviR
Rock Crawler

Postitus Postitas TarviR »

Kiiruse andur on vahekastis, aetakse hammasratastega ringi ja näitab kardaani pöörlemise järgi. Kui tahad näitu muuta, siis saad anduri hammasrattad ära vahetada aga ega sellest mootori pöörete ja tegeliku liikumiskiiruse suhe muutu. Tuleks panna selline kombinatsioon, et näitaks tegelikku kiirust ja ongi kõik. Mootoripöörete alandamiseks trassil aitavad kiiremad ülekanded sildades või suuremad rattad. Aga metsas on parem just aeglasemaid sildu pruukida. Vahekasti on kiire veo puhul 1:1 ülekandega ja selle võid võrrandist välja jätta.
D4D+R6+V6
Kasutaja avatar
usamosse
Fitting 38"

Jah, seda kõike ma tean.
Tean ka seda millega auto tehases kompleteeriti (3,55), kuid näiteks esisilla difrikaane numbrid vastavad netist leitu põhjal 3,73 sillale (mis pealegi pandud 94 aasta ZJ'le), samas pilka peal on siiski nagu 3,55. Tagasilla kirjed on kõik paksu paslööbina alla peitunud. Pilka on seal olnud, aga on ära lõigatud, järel on nagu osalt kandiline seib. Ideeliselt peaks kaanes olema metallist keermeskork õli lisamiseks, on plastkummist punn. Tehas pani sinna Track-Loc diffri, viimane mees ei teadnud sellest midagi.
Kiiruseanduri küljel on vahemik 32.38. Välja võtnud seda veel pole, et konkreetselt hambad ära lugeda. 3,55 sildade korral peaks seal olema 34 hammast, 3,73 korral 35.
Natuke nagu narr on sõita @90km/h pööretega 2000rpm, kui tead et teised sama konfiga asjad saavad teel hakkama 1700rpm'iga. Kui küljes oli veel viskovent, tekkis tunne nagu sõidaks Gaz-51'ga mis kohe lennujuhtimiselt õhkutõusuks luba nuiab :wink: . Mu eelmised 4veolised on põhiliselt mikimaalt olnud ning ka need üle 1800rpmi toodud tingimustel ei lähe.
Netist on leitud ka see: "RPM's at 65 MPH/105 KPH w/ 3.55:1 axle gears running 30's: 1,938 RPM"
Ehk et ca 2000rpm'i peaks tehasekonfis autol andma 105km/h, mitte 90km/h.
Kasutaja avatar
AndreTGO
Fitting 38"

Postitus Postitas AndreTGO »

Sa pole ainuke. Mul küll 4.0 WJ grand, 249 vahekast ja re42 käigukast aga auto käitub samamoodi. Umbes 2000+ rpm ja kiirus oli 90 kanti, gpsiga kontrollitud ka veel. Sillad 3,73 ülekandega, turbiin lukustub hästi ja müra käib kohati juba närvidele kui raadio vähe vaiksem. Ise mõtlesin, et peaks suurema rehvi alla panema, saab asja talutavaks äkki.
If it ain't broke, don't fix it.... but it's a jeep so always be prepared!
Vasta

Mine “Chrysler / Jeep / Wrangler”