Videokaameratest

Postid, mis kuhugi mujale ei sobi.

Moderaator: Moderators

aadu
Fitting 44"
Kontakt:

Videokaameratest

Postitus Postitas aadu »

No vot, tekkis kiusatus omale videokaamera osta ja teate vist isegi, milline on parim võimalus kiusatusest võitu saada :lol:
Poodides on aga valik selline, et võtab silme eest kirjuks.
Salvestavad kõvakettale, dvd-le, mini dv-le.(sellest valikust valiks ise mini dv)
Kõikvõimalikud funktsioonid....
Võiks olla ka fotode tegmise võimalus aga kas välklamp on tingimata vajalik? Lisaks veel akude teema- kaua kestavad? Kui tihti ja kui kaua laadima peab?
jne.
jne.

Ei hakkagi küsima, et milline on parim. Igaüks kiidab nagunii oma riista :yupikaye

Küsiks hoopis nii, et mida kasutate? Mis on teie kaamerate head ja vead?
Nõudmised vibratsiooni-, niiskuse-, külma- ja kuumataluvusele on meie puhul ilmselt natuke karmimad. :driving

Ja üldse, jagaks filmimise ja pärastise töötlemise nippe.
Teeks siia pisikese videoteemalise nurgakese.

P.S. Vast moded ei pahanda, kui luban, et hakkan filmima ka mudaseid autosid :hail
Ei takista vallid, ei takista kraav...
Kaarel Puk; Turist; võistkond Lendorav; :driving ; Sõitis Uunoga Ümber Eesti 1999
Kasutaja avatar
hulkur
been there, done that
Kontakt:

Postitus Postitas hulkur »

Ma pole teatud põhjustel tõenäoliselt just kõige õigem inimene seda teemat kommenteerima aga, lihtsalt mõned mõtted:

1. DVD-le salvestavat kaamerat ei soovita arvestades meie ühist hobi kohe kindlasti - ei pea kuigi kaua vastu ei tolmule/niiskusele ega vibratsioonile

2. HD-le salevestavatega isiklik kokkupuude puudub vastupidavuse osas, võin küsida kommentaari nende remondiga igapäevaselt tegelevatelt asjapulkadelt. Kasutusmugavuselt eelistaksin tänasel päeval pühapäevasalvestuseks ise ilmselt seda, suuremaks tööks ebamugav, kuna kõvaktast tuleb arvutisse tühjendada

3. MiniDV, ise-enesest hea ja suhteliselt töö- ning lollikindel formaat, tehnoloogiliselt tõsiküll eilne päev. Selle edasiarendusena on müügil ka füüsiliselt samasuurele kassetile slavestavad HD kaamerad, kusjuures kasutada saab ka tavalisi MiniDV kassette.

Mida vaadata enne ostu:
Rusikareegel on, et mida kallim kaamera seda parem :), kuid millega poleks nii, aga odavama otsa kaamerate koostekvaliteet pole alati kiita ka nimekatel tootjatel.

Optika poolelt tuleb kindlasti vaadata optilise zoomi ulatust ja mitte lasta ennast ärapetta kaamera küljele kirjutatud sadadest kordadest - see on tavaliselt digi-zoomi ulatus. Digizoom tuleks üldse ärakeelata IMHO... samuti võiks vaadata kas optika on tootnud kaamera tootja ise või mõni nimega optika tootja, Sony kaameratele toodab optika enamasti Carl Zeiss nt.

Objektiivi valgusjõud ja pimedas filmimise funktisooni olemasolu. Sony-l nimetatakse NightShot-iks.

Aku - tavaliselt komplektis olev standardaku on kõige väiksem võimalik, seega kohe peaks juurde soetama vähemalt ühe suurema mahtuvusega lisaaku. Paha ei tee ka näiteks auto laadija - eriti pikematel retkedel autoga, kui vahepael ei ole kusagil 220V kaamera laadimiseks ja inverterit pole.

Arvestades taaskord hobi millega tegeleme, siis peaks kaameral olema kindlasti pildi stabilisaator, ilma selleta filmitud juppe ei taha sa ausõna ise ka pärast vaadata, rääkimata teistest.

Kindlasti proovi kuidas erinevad kaamerad Sulle kätte istuvad, kas vajalikud nupud - eelkõige REC ja zoom on mugavalt näpu all, või pead oma sõrmi ebaloomulikult väänama, kui nii, siis on see Sinu jaoks vale kaamera, sest Su käsi väsib filmimisel kiiresti ära. Mõnele (näiteks mulle) istuvad paremini kätte nn püstised kaamerad, mõnele jälle klassikalised, aga see on sama kui kellele ema ja kellele tütar...

Kaamera proovimisel proovi kindlasti ka pildiotsijat - võib olla nii must-valge (odavamatel kaameratel) kui värviline. Ei soovita ainult LCD-ga kaamerat. See võib küll mõnevõrra odav olla, kuid heledas päikesevalguses on sellega pmst võimatu õues filmida, ükskõik kui ilusat juttu Sulle müügimees ei aja taustavalgustest ja muudest vidinatest.

Mis tootjatesse puutub, siis nagu ütlesin pole ma just kõige adekvaatsem soovitaja, aga arvestada tasub sellega, et Sony remont on kindlasti kõige professionaalsem. Asjad remonditakse Eestis mitte ei saadeta ei Soome ega Rootsi, nagu mõnede teiste tootjate puhul, kellel on Eestis vaid vastuvõtu punkt (kui on viga, mida Sony lubaba kohapeal s.t. mitte tolmuvaba labori tingimustes remontida, kui ei siis saadetakse kaamera Euroopa tsentraalsesse remondikotta Prantsusmaale, see puudutab muidugi garantiilisi kaameraid).

Sai pikk ja segane, aga äkki oli midagi asjalikku ka...

andres
Kasutaja avatar
mrtn
Got ARB and Nitrous?
Kontakt:

Postitus Postitas mrtn »

hiljuti küsiti sama küsimust ka fotokalas, kopi-peistin siia oma sealse (erapooletu) vastuse:

**** tsiteerin ****

kuna ma ise videot veits harrastan, siis minu tähelepanekud on järgmised:

kõige toimivam lahendus on miniDV-kaamera, 1CCD või 3CCD, rahakoti-/maitseasi. ühenduseks võiks kindlasti võiks olla iLink/FireWire/IEEE-1394, mis töötab edevamalt kui USB, lisaks ei ole vaja draiveritega jännata. miniDV-kassette on igalt poolt saada, maksavad ka juba 50-60 kr/tund

DVD-kaamerad on konkreetselt sellistele inimestele, kes kunagi oma materjali redigeerima ei hakka. mis veel kindel: nende inimeste kodu- ja reisivideosid ei tule sõbrad kunagi pärast esimest sessiooni vaatama, neil tekib igast muud tegemist selleks ajaks ;)

redigeerimiseks on mitmeid erinevaid softe, tasuta variantidest nt Windows Movie Maker (suht ilge, aga hädaga ajab asja ära) või iMovie macikasutajatele.

kui sa kunagi ruumis sees midagi filmida kavatsed, siis arvesta lainurkadapteri soetamisega, sama arvesta ka kaamera valikul, et sellel adapterit paigaldada ka saaks. veel on vaja lisaakut ja võimalusel väline akulaadija. variant, kus laadimiseks peab aku kaameras olema ja kaamera seinas, on äärmiselt tülikas.

mida sa pead silmas öövõtte all? ülevõimendatud sensoriga värvilist sodivõtet või infrapunaprožektoriga õudusfilmi? pimedas filmimiseks võiks olla siiski superhele LED-prožektor, loomulikult võib siin ka asja peeneks ajada, aga nendest sisseehitatutest on enamasti küllalt niisama dokumenteerimiseks.

hullemaks läheb: vähemalt polariseeriv filter võiks olla, kaamerakott, statiiv...

5000,- on äärmiselt optimistlik hinnang videokaamera soetamiseks, ma kahtlustaks pigem 10K kõige odavama toimiva lahenduse puhuks.

**** tsitaadi lõpp ****

valgustaks natuke ka offroadi filmimiseks vajalikku külge:

1) autostatiiv, nt selline, mis iminapaga akna külge käib, üks näide: http://www.adorama.com/BG3289.html
2) vihma-tolmukaitse (nagu jope, käib tõmblukuga või takjapaelaga kaamerale selga)

minul on hetkel kasutusel ca 6-7 a vana Panasonicu 1CCD kaamera (värviulatusest jääb puudu), mis maksis omal ajal 14K. see kaamera pole mind kordagi alt vedanud. elas üle ka Montenegro kanjonites 2 nädalat 10-kraadist külma, vahetpidamata kallavat vihma, udu ja kõrvetavat päikest, kokku filmisin seal 5 tunni jagu materjali, kõik oli pärast loetav. moodsad, suitsupaki suurused kaamerad kannatavad mehaanika nõrkuse all, teatud piirist väiksemaks minnes muutub lindiveo mehhanism lihtsalt ebatöökindlaks. kindlasti tuleb veel midagi meelde, eks ma lisan siis hiljem.
Mennäänx mettään!
Kasutaja avatar
trc
Truth, only truth
Kontakt:

Re: Videokaameratest

Postitus Postitas trc »

aadu kirjutas: Võiks olla ka fotode tegmise võimalus aga kas välklamp on tingimata vajalik?
Ma selle mõtte viskaks juba eos peast välja - videokaamerate resolutsioon ei kannata foto puhul kriitikat - kvaliteet on enamjaolt hullem kui et teha mobiiliga pilti.
allkiri, 255 sümbolit
Giosk
tel.56661070
Kasutaja avatar
mrtn
Got ARB and Nitrous?
Kontakt:

Postitus Postitas mrtn »

prosekinnitus võiks ju olla, näeb välja nagu tavaline fotoka välgu kinnitus.
Mennäänx mettään!
Kasutaja avatar
kiiking
Julgeb Organiseerida
Kontakt:

Postitus Postitas kiiking »

Et alustada lihtsamast, siis asi minu meelest järgmine:
1. Kui tahad ka redigeerida filme siis mini-hd kaamera kui mitte siis dvd kaamera(mini-hd-ga pead arvestama paljude programmidega, mis on vaja vähemalt elementaarselt selgeks õppida).
2. Öösel filmimine meie ala puhul on nagunii üks konna püüdmine ookeanis.
3. jälgi, et menüüs surfamine oleks puutetundliku ekraani peal. Olen ise sellega jamanud ja aru saanud, et kõik nupud minu suure kämbla jaoks on liiga väiksed.
4. NB: Jälgi, et aku laadimise ajal saaksid kaamerat kasutada.
Siiani proovitud kaameratest on Sony olnud kõige parem.
See jutt on ka loomulikult amatööriu tasemel ja ainult enda kogemuse põhjal.
Urmas Laansalu
5211589
kiiking@neti.ee
www.kiiking.com
Kasutaja avatar
mrtn
Got ARB and Nitrous?
Kontakt:

Postitus Postitas mrtn »

unustasin. redigeerimistarkvarast sobib algtasemel nt Adobe Premiere Elements, hind on ka äärmiselt vastuvõetav: http://www.adobe.com/products/premiereel/index.html
Mennäänx mettään!
Kasutaja avatar
Landy
Typo Master 2.1
Kontakt:

Postitus Postitas Landy »

Pistan korraks oma karvase näpu ka siia teemasse.
Teemaks pigem vana ja kasutaud kaamera soetamine. (Rahakott teatavasti õhuke)
Tundub, et Hi8 kassette söövad isendid on neist vast kõige mõtekamad?
Või soovitatakse hoopis Digital8 kassetidel lahendust?

Pal8 tuleks vist heaga ära unustada.

Silma on jäänud soodsa hinnaga Sony DCR-TR7000E.
Viimati muutis Landy, T Mär 06, 2007 1:48 am, muudetud 1 kord kokku.
-----------------------------------------------------------------
Lets talk about LAND ROVER's
Kristjan Vaarmann (+372)5010599 kristjan.vaarmann@landroverclub.ee
Land Rover'iga nakatatud aastast 1996, off-road spordis aastast 2003!
MTÜ Eesti Land Roveri Klubi
Kasutaja avatar
mrtn
Got ARB and Nitrous?
Kontakt:

Postitus Postitas mrtn »

mis on soodne hind? alla 2000? kuidas lisaakude jms saadavusega on? kulunud videopea on kõige suurem kulu.
Mennäänx mettään!
Kasutaja avatar
Landy
Typo Master 2.1
Kontakt:

Postitus Postitas Landy »

mrtn kirjutas:mis on soodne hind? alla 2000? kuidas lisaakude jms saadavusega on? kulunud videopea on kõige suurem kulu.
Jah hind alla 2KEEK. Videopea kulumust vist raske mõõta. Eriti, kui selle ala spets pole.
-----------------------------------------------------------------
Lets talk about LAND ROVER's
Kristjan Vaarmann (+372)5010599 kristjan.vaarmann@landroverclub.ee
Land Rover'iga nakatatud aastast 1996, off-road spordis aastast 2003!
MTÜ Eesti Land Roveri Klubi
Kasutaja avatar
Occassion
Got ARB and Nitrous?
Kontakt:

Postitus Postitas Occassion »

Räägiks ka veidi sel teemal kaasa. Ise ka juba pikemat aega mõelnud mida siis osta omale?
Siinkohal pean mainima, et pole ennem oma isiklikku kaamerat omanud
(Tööl neid muidugi näppinud erinevaid).
Kuid minu nägemus kaamerast on selline:
1.Peaks olema mugav käsitleda (kätte istuvus ja nuppude asetus)
2.Kindlasti miski tuntud tegija kas Sony või Panasonic (teisi eriti ei usalda - tööalane kogemus on selline) Pildi kohapealt soovitan muidugi Sony kaameraid nende pilt on rohkem moonutuste vaba kui teistel ja värvidest ma üldse ei räägiks - Sony on lihtsalt tegija.

Ning veel peale selle olen aru saanud, et mida rohkem aega edasi seda vähem ma viitsin kusagil arvuti taga istuda (tahaks ka midagi muud oma vabal ajal teha kui perset laiaks istuda). Seega ei osta omale ka Mini DV või miski kõvakettaga kaamerat. Kuigi varem ma isegi kaalusin kõvakettaga varianti rohkem. Aga siis jälle polnud dvd kaamerat olemas :wink:
Jääbki ainult üks lahendus - see on otse dvd'le salvestav variant. Miks nii? Vastus lihtne ma lihtsalt oletan, et ega seda aega palju ei ole kui ma saaks muude asjade kõrvalt arvuti taga videomaterjali edida (on ikka jube aeganõudev töö - olen seda teinud päris palju) - pealegi kui ma ikka väga tahaks saaks ma seda teha ka olemasolevast dvd'st. Seega mugavus oleks siis DVD mis minu puhul on oluline näitaja ja ma arvan ka paljudel teistel. Üks suur pluss on DVD'l veel see kui tekib miski suurema seltskonnaga üritus siis on jube hea kiirelt kõigile sama asi dvd'st kopi teha. Ilma, et peaksin kusagilt kõvakettalt või Mini Dv'lt seda arvutisse rabama (see on ikka jube tüütu, sest asi toimib ju reaalajas Mini DV puhul). Ning veel olles Tv alaselt nende video tehnika asjadega kokku puutunud siis mulle ei meeldiks omada DV kassette mis ei kannata palju ülesalvestust (niikuinii keegi seda vast ei teekski) aga samas kui on valida kas Mini DV kasset või DVD = valiks DVD, sest see on odavam. Ja veel niipalju, et esimesed kaamera käsitlused saad niikuinii üsna ruttu selgeks ja siis ei ole ohtu seda kraami väga palju edida kusagil arvutis. Saad tunnetuse kätte mida ja kuidas filmida ning porbleem edimiseks laheneks kiiresti. Kõvaketta puhul jällegi oleks nagunii vaja ju pärast see asi kaamerast DVD'le panna (kellel meil enam on isu vanu VHS klassete vaadata - kvaliteet on lihtsalt pask).

Need on siis minu mõtted kaamera ostust. Mida muidugi ei pea järgima aga siiski hea teada kui plaan on oma aega muuks kasulikumaks kulutuda.
Muidugi peab ka muid asju vaatama millele kasutaja: hulkur tähelepanu juhtis. DVD puhul ma ei usu hästi välja toodud näitesse, sest samamoodi ei kannata tolmu jne Mini DV kaamerad ja Kõvakettaga kaameral oleks siinkohal võibolla isegi eelis aga lõpptulemus on ju ikka siiski hiljem DVD'l seega tehke omad järeldused.
Hindadest aga pole vast mõtet rääkida, sest igaüks paneb niipalju raha kaamera ostuks alla kui vajalikuks peab. Fotode tegemise võimalus pole ka kaameral oluline, sest hoopis kvaliteetsema foto saab hiljem videot edides teha ühest frame'ist - juhul muidugi kui see üldse oluline on.
aadu
Fitting 44"
Kontakt:

Postitus Postitas aadu »

Kas ma olen nüüd õigesti aru saanud, et 1CCD kaameratel on zoom reeglina suurem kui 3CCD-l?
Ilmselt on selle põhjuseks sensori mõõdud ehk siis millegi sellisega, miks ka algusaegade digifotokatel olid imepisikesed sensorid ja vähe piksleid.
Milline peaks olema minimaalne zoomi ulatus, et vabas looduses häda sisse ei jääks? :roll:

Sony ei kasutagi vist sellist sensori markeeringut.

Panen siia näiteks mõnede kaamerate andmed, mis võiksid hinna poolest sobida. Tegu on Photopointi hindadega ja nad on siin lihtsalt võrdlusmomendi tekitamiseks.

Sony DCR-HC 32 - Sensor: 1/6" Advanced HAD CCD, 800 000 pikslit 20xZoomi Filtrikeere: 25mm Pildiotsija: mustvalge Hind: 5490.00
Sony DCR-HC37 - Sensor: 1/6" CCD, 800 tuhat pikslit 40xZoomi Filtrikeere: 30 mm Pildiotsija: 0,33" värviline Hind: 5490.00
Sony DCR-HC 44 - Sensor: 1/5,5" CCD, 1,07 megapikslit 12xZoomi Filtrikeere 25 mm Pildiotsija: värviline, 123 200 pikslit Hind: 7250.00
Sony DCR-HC 47 - Sensor: 1/6" CCD, 1,07 megapikslit 25xZoomi Filtrikeere 30mm Pildiotsija: värviline, 123 200 pikslit Hind: 6990.00

Ilmselt on need odavama otsa kaameradki minust, minu oskustest ja vajadustest üle- vähemalt esialgu :oops:
Igatahes praegu on see viimane minu lemmik :P
Ei takista vallid, ei takista kraav...
Kaarel Puk; Turist; võistkond Lendorav; :driving ; Sõitis Uunoga Ümber Eesti 1999
Kasutaja avatar
Occassion
Got ARB and Nitrous?
Kontakt:

Postitus Postitas Occassion »

Pean nüüd oma sõnu sööma hakkama seoses sellega, et arvasin dvd'le salvestava kaamera paremt oleva. :oops:
Sai siis viimati veidi haritud ennast selles vallas ja liisk langeb hetkel siiski kõvakettaga variandile. Miks? Aga sellepärast, et dvd'le salvesteval kaameraga ei saa teha järske pöördeid. Tekib blur selle koha peal. Aga arvestades seda, et tahetakse teha igasugu äkilisi salvestus manöövreid siis ei saa mitte lubada videol olla uduseid kaadreid.
My Other Car Is a TANK!
GSM +3725113176
Kasutaja avatar
MahviaDeTyrk
I live off from the mud
Kontakt:

Postitus Postitas MahviaDeTyrk »

hulkur kirjutas: Sony kaameratele toodab optika enamasti Carl Zeiss nt.
Kui on jah ikka Eesti optika siis tase :yupikaye
tartuoffroad.ee
5581340
Kasutaja avatar
hulkur
been there, done that
Kontakt:

Postitus Postitas hulkur »

MahviaDeTyrk kirjutas:
hulkur kirjutas: Sony kaameratele toodab optika enamasti Carl Zeiss nt.
Kui on jah ikka Eesti optika siis tase :yupikaye
Ega sa nüüd C.Zeiss'i ja Walter Zapp'i segi ei ajanud? Zeissil pole minu teada küll mingit seost Eestiga.
Vasta

Mine “Ajaviide ja muidu huvitav jutt”