Külmakast

Liiga tihti on meil see küsimus. Palun, Paneme siia oma uiteküsimused ja fleimime siin, et millist maasturit ma tahan või vajan

Moderaator: Moderators

Kasutaja avatar
puhvel
I live off from the mud

Külmakast

Postitus Postitas puhvel »

Tahan osta autosse külmakasti u 40-50 liitrist aga millist soovitate ?
12v jahutuskast või ilma vooluta, geel junnidega ?
Igloo Marine vist tõsisem asi aga kust hankida Eesti piires ?
Kel kogemusi siis arvamused ja inf igati teretulnud, otsing siin ei ütelnud, et oleks asja arutatud.

PS ostja jaoks hea hind pole kindlasti segav faktor :wink:
XC 70
Jaks
Got ARB and Nitrous?

Re: Külmakast

Postitus Postitas Jaks »

Samasugust asja otsides leidsin sellise kasti mis teeb vajadusel külma ja ka sooja. Vahel talvel hea ka sooje asju kaasas vedada :wink:
Viimati muutis Jaks, T Juul 01, 2014 9:34 am, muudetud 1 kord kokku.
Jeep Grand Cherokee Overland 3,0 CRD
Kasutaja avatar
puhvel
I live off from the mud

Postitus Postitas puhvel »

Kui kast on 12v pealt, siis soovitavalt automaatselt välja lülituv aku tühjenedes vast eksole, et ikka käima ka saaks massina.
Aga Jaks, kust hankisid ?

Tundub, et 12v pealt on olemas lihtsalt jahutava ventilaatoriga ja teine variant isegi kompressoriga, mis on kindlasti kõikse asjalikum.
XC 70
Jaks
Got ARB and Nitrous?

Postitus Postitas Jaks »

Minu kast on biltema oma, aga sellel ei ole seda automaatset välja lülimist.
Sellist lülivat kasti nägin sellises kohas.
http://www.shoppa.ee/p/waeco-termoelekt ... 5l/1221991
Kasutaja avatar
Jopinto
Fitting 44"
Kontakt:

Postitus Postitas Jopinto »

Mina eelistaks sellist, mis jahutab külgi sellele, mis puhub ülevalt külma.
Uued rehvid ja veljed Rehviparadiis.eu ;)
Kasutaja avatar
TiitR
I live off from the mud

Postitus Postitas TiitR »

Ütlen ka sõna sekka. Nimelt ostsin omalegi selle vendiga "külma" kirstu, mis toimetab 12V pealt. Otsene kogemus jahikaaslasega, kui saime eelmine aasta jahipäevadel kokku, tema õlled tavakirstus geel pakkidega jääkülmad, minu omad leiged (mõlemad sõitsime autodega ca. 200 km. ja minu omal vurr koguaeg taga. Maksin selle eest ca. 1,5..2x rohkem, kuid jõin ikka sõbra külma õlut. Nüüdseks, Saaremaa tripp ees ja oma vent kirstule ostsin Koduekstrast külma geelpakid sisse (seal hetkel 2tk. 1,99.-) ja lähen nende peale välja.
Minu soovitus - tavakirst + külma geelipakid sisse ja õlu on vähemalt külm.
honkomees
True Off Roader!

Postitus Postitas honkomees »

Tiit, kui ainult üks ots, siis on kindlasti mõistlik külmaelementidega toimetada. Aga mul tavaliselt nii, et hommikul sõidan välja ja ca 12 tundi hiljem hakkan kodu poole suunduma ning enne seda vaja koju toiduained nt piim jms osta (mõistlik pood ca 30 km kodust kaugemal). Selleks ajaks on elemendid päikese käes seisnud autos termokastis ammu sulanud ja tolku netu. See vendiga 12V külmik ikka hoiab midagi jahedamana. Muidugi hea oleks see kompresssoriga variant, aga nende hinnad ... oi-oi-oi 600-900 ruublit 20-40 l ruumi eest. Tavalisi toakülmikuid saaks kohe 3-4 tükki osta.
Huvitav, et jalakäijatega libedaga toimunud õnnetustes on praktiliselt alati süüdi libedad kõnniteed ja hooletud kinnistuomanikud, aga autojuhtide teelt väljasõitude puhul on tegu "ilmastiku ja teeoludele mittevastava kiirusega"
Kasutaja avatar
TiitR
I live off from the mud

honkomees kirjutas:Tiit, kui ainult üks ots, siis on kindlasti mõistlik külmaelementidega toimetada. Aga mul tavaliselt nii, et hommikul sõidan välja ja ca 12 tundi hiljem hakkan kodu poole suunduma ning enne seda vaja koju toiduained nt piim jms osta (mõistlik pood ca 30 km kodust kaugemal). Selleks ajaks on elemendid päikese käes seisnud autos termokastis ammu sulanud ja tolku netu. See vendiga 12V külmik ikka hoiab midagi jahedamana. Muidugi hea oleks see kompresssoriga variant, aga nende hinnad ... oi-oi-oi 600-900 ruublit 20-40 l ruumi eest. Tavalisi toakülmikuid saaks kohe 3-4 tükki osta.
Täna tegime jahimaja katust (lööme laastuga üle) ja kogu töö vältel olid Selveri kilekotis õlled koos külmaelementidega (6 õlut ja 2 külma pakki). Töö kestis (just saabusin) ca. 6 tundi, kilekott oli pealt lahti, kuid õlled täiesti külmad ja külmaelemendid kenasti härmas (tõsi küll loksusid ehk seest vedelad).
honkomees
True Off Roader!

Postitus Postitas honkomees »

Kuule Tiit, kuidas need õlled tänase palavusega 6 t vastu pidasid, esimese 2 tunniga oleks ära joodud :lol:
Aga tegelt ca 6 tundi ongi mu arust viimane piir, mis külmaelementidega saab toimetada. Kunagi ammu käisin ühel Norra reisil ja siis olid odavad eesti purgiõlled termokotiga kaasas ning kui õigesti mäletan siis külmetasin nad sügavkülmas läbi ja kannatas terve päeva hoida, õhtuks olid ikka üsna leiged. Ööseks panin siis ööbimiskohas jälle külmutusse ja järgmine päev hooletu, no 1-2 õlut jätsin lihtsalt külmikusse hommikupoolseks tarbimiseks. Mida vähemaks õlut jäi, seda kiiremin soojaks läksid, mass luges.
Huvitav, et jalakäijatega libedaga toimunud õnnetustes on praktiliselt alati süüdi libedad kõnniteed ja hooletud kinnistuomanikud, aga autojuhtide teelt väljasõitude puhul on tegu "ilmastiku ja teeoludele mittevastava kiirusega"
Kasutaja avatar
TiitR
I live off from the mud

honkomees kirjutas:Kuule Tiit, kuidas need õlled tänase palavusega 6 t vastu pidasid, esimese 2 tunniga oleks ära joodud :lol:
Oleks katusel vähem tegemist ja rohkem all olnud, olekski kiiremini otsa saanud :D
P.S Saaremaa tripil on ööbimiskohas külmik (koos tava sügavaga) olemas ja saan uuesti elemente laadida.
Kasutaja avatar
CaveMan
True Off Roader!
Kontakt:

Postitus Postitas CaveMan »

TiitR kirjutas:Ütlen ka sõna sekka. Nimelt ostsin omalegi selle vendiga "külma" kirstu, mis toimetab 12V pealt. Otsene kogemus jahikaaslasega, kui saime eelmine aasta jahipäevadel kokku, tema õlled tavakirstus geel pakkidega jääkülmad, minu omad leiged (mõlemad sõitsime autodega ca. 200 km. ja minu omal vurr koguaeg taga. Maksin selle eest ca. 1,5..2x rohkem, kuid jõin ikka sõbra külma õlut. Nüüdseks, Saaremaa tripp ees ja oma vent kirstule ostsin Koduekstrast külma geelpakid sisse (seal hetkel 2tk. 1,99.-) ja lähen nende peale välja.
Minu soovitus - tavakirst + külma geelipakid sisse ja õlu on vähemalt külm.
See 200 km on ainult mõni tund ja tundub, et see on liiga vähe, et see puhuv kapp jõuaks külmaks minna ja joogid maha jahutada. Jaanipäeva reisiks rentisin taolise ning panin ennem reisi tööle päris mitmeks tunniks. Tundus, et mingit külma pole tekkinud, arvasin, et rikkis ja plaanisin tagasi viia. Aga läks kiireks ja lõin käega. Järgmisel päeval oli kapp ja joogid külmad ning kõik mis sinna panin, läks edaspidi suht kiirelt külmaks. Kapp oli ka ööpäevaringselt taga.
Land Cruiser 100 2005, 4,2TD Aut - 33'' Cooper Discoverer STT PRO - Come Up DV-9
Kasutaja avatar
Roostekoll
Fitting 38"

Postitus Postitas Roostekoll »

Ma ise ostsin oma külmikusse jüskist neid mingeid suvalisi külmaklotse. 2tk olid 3euri kanti. Mõõdud nii umbes 120x200x30mm. Ainult tiivikust jääb mul lahjaks jahutamisel, sest peal on lihtsalt ventikatega alumiiniumist soojusvaheti ja pole tegu mingi imeloomaga. Pidevalt taga hoida ka ilmselgelt ei viitsi, pole siin banaanias ka nii pikki sõite.
Samas kui ukse kallal ei lõgista, klotsid on sees, püsib asi isegi mitu päeva külm. Direktrissi siidrid olid järgmisel päeval nagu tavakülmikust võetud ja klotsidki külmad.
Loogika ütleb, et kui külmaklotsid on sees ja vent ka taha panna, siis soojeneb asi pigem koguni kiiremini üles. Tulikuumas autos ei tasu minu meelest venti käiata antud kasti puhul. Ainult puhumisest ja vaid ühest geelpakist jääb minu meelest väheks. Kodukülmik on A+ energiakuluga ja teeb selle klotsikülmetamistöö vähema vaevaga ära kui see pisike 40Wjahutaja pikal huugamisel.
Kui rikkus ei anna häbeneda, peaks kompressoriga variandid rohkem tulemust andma aga ega need ei lärma?
Trolle pole olemas
Kasutaja avatar
smtasku
Got ARB and Nitrous?

Postitus Postitas smtasku »

Odavama otsa 12V jahutuskastid suudavad (paberite järgi) hoida kastis välisõhu temperatuurist 15° madalamat temperatuuri. Kui sa paned sooja asja sinna kasti, ege see ei jõuagi külmaks minna. Kasti soovitatavalt panna ikka eeljahutatud tooted.
Nagu eelpool mainiti, siis külmaelementide kasutamisel ei ole mõtet jahutusventi tööle panna. Kui ruumi üle jääb, siis olen pannud lisaks külamaelementidele ka 1,5L külmutatud veepudeli. Pärast pikka päeva saab sealt ikka veel külma vett.
Mul endal kasutusel aastaid tagasi Novaluxist ostetud kast.
Kasutaja avatar
rannamees
Rock Crawler

Postitus Postitas rannamees »

"Mobicool" on üks kaubamärk, mida autosse julgeks soovitada,
Jahutust hoiab 15...20C alla väliskeskkonna, toide 12V pakiruumi pistikust.
Tõin keset suve Norrast värsket omapüütud kala seal sees.
Rootsist ostsin küll igaks juhuks paki sügavkülmutatud mingit jama ja viskasin lisaks, kuna õues oli 32C.
Olen alati nõus inimesega, kes on minuga samal arvamusel.
----------------
GC WK 3,0
ex- WJ 4,7, Dakota 3,9; GC WJ 4,7; Frontera Sport; GC WJ 2,7
Jaks
Got ARB and Nitrous?

Postitus Postitas Jaks »

Ega see külmakast ei olegi jah mõeldud asjade külmetamiseks, vaid ikka pigem neid jahedana hoidma.
Enda kasti kasutan ka pikematel otstel ( Saksa sõidul mis tavaliselt saab ühe sirgega sõidetud ) ja see aeg hoiab kast kensti vajaliku kraami jahedana. Teepeal on saanud ka asju lisaks pista ja aja jooksul need ka jahtuvad.
Kiirelt kuskile minnes olen visanud ka lisaks jahuts patareid sisse, kui midagi vaja rohekm jahutada.
Vasta

Mine “Tahan osta aga ?”