95 Chero XJ 4.0 Jahutusprobleem

Moderaatorid: jr, vtl, Moderators

Vasta
Kasutaja avatar
Werner
Mudder

95 Chero XJ 4.0 Jahutusprobleem

Postitus Postitas Werner »

Mõtlesin, et küsin enne nõu kui ise katsetama hakkan.

Mure järgmine:
Maastikul (lumes) sõites kipub mootor ülikiiresti üle kuumenema. Maanteel ega linnas pole mingit probleemi. Masinale on viskosiduriga jahutusmootorid asendatud elektrimootoriga, mis käivituvad läbi termoanduri.

Ise hakkan jama lahendama nii:
1. Vedada sundkäivituslüliti termoanduri juurest salongi. Kui maastikule sõidan siis ventikad käima
2. Vahetan termostaadi ära (olemas 90 kraadine) ja uhan jahutussüsteemi veega läbi
3. Veepump vahetusse
4. Uus radikas, ehk isegi suurem radikas või lisaradikas?
5. Võimsamad ventilaatorid

Oskab keegi, kellel kokkupuuteid teemaga kommenteerida?
Kasutaja avatar
Bill
Rock Crawler

Re: 95 Chero XJ 4.0 Jahutusprobleem

Postitus Postitas Bill »

1.Sundstop kindlasti(veetakistuste läbimiseks), aga sundstart polegi nii tähtis minuarust(nagunii käivitub ju ise automaatselt vajadusel).
2.Termostaadi vahetaks niisama profülaktika mõttes ära.Ja süsteemi pesu ikka korraliku pesuvahendiga, mitte veega(enne uue radika paigaldust loomulikult!).
3.Arvatavasti kõige väiksem süüdlane su autol.Ise vahetaks viimasena.
4.Kogu kurja juur arvatavasti.Vana seest ja väljast umbes radikas jahutab ainult poole võimsusega.Mina tegin selle asja esimesena ära ja asi paranes märgatavalt.
5.Mul on 2 originaal el. ventikat ja jahutab ilusti ära.
Kasutaja avatar
Werner
Mudder

Bill-i jutus on iva sees. Alustan radikajahti.
virgo
True Off Roader!

Postitus Postitas virgo »

Radikajenkale sain ise jälile kui passisin peale termostaadi avanemise hetkele, käega katsudes oli ilusti aru saada kuidas ülemine osa läks kohe kuumaks ja alumine kordades hiljem, peale uue radika paigaldust lahkasin ka vana,...oligi teine ca 40 % ulatuses katlakivi ja muud toredat täis.
PS. enne vana radika kannude eemaldamist katsetasin, nagu reklaamis öeldakse, kõiki juhtivaid tooteid...mõned peotäied liiva-kruusa laadset ollust sain kätte kuid kanalid jäid endiselt ummistatuks.
Edu
Virgo
Mudas alates 2003.
Kasutaja avatar
Werner
Mudder

Datsuni käest sain uue kasutatud radika. Varsti annan tulemustest teada.
Kasutaja avatar
Werner
Mudder

Nii elu esimene radiaatori ja termostaadi vahetus tehtud. Polnudki väga palju pusimist. Tuli välja, et see, mida pidasin käikokastiõliradikaks osutus hoopis roolivõimu omaks. Konditsioneeriradika viskasin koos kättejuhtuvaga julmalt välja. Pole vaja jahutusradika ette igasuguseid jama. Seega kui kellelegi kondiradikat vaja siis viigu minema, muidu teen puskariaparaadile jahuti sellest. Tekkis ka paar küsimust:

1. Vaatasin, et käimakotiõli jahutuse voolikud on kättejuhtuvate vahenditega jätkatud. Kui suur surve nendesse torudesse tekkida võib?
2. Jahutusventilaatorid 2tk. saavad kumbki käivitussignaali eri kohtadest. esimene nendest klassikalisest lõdviku küljes olevast termoandurist. Teise ventika juhtmed läksid kuhugi kaugemale ja mul ei õnnestunudki täna aru saada, et kuhu nad lähevad. Masina eelmine omanik ütles, et teine ventikas käivitub miski 110-120 kraadi juures. Kuhu need juhtmed võiksid minna? Mina ise paneksinmõlemad ventikad esimese anduri külge, mis stardib 90 kraadi juures. Süsteem peab olema lihtne ja loogiline.

Katsetama ei jõudnudki täna. Õues läks pimedaks ja kõht läks tühjaks jne.
Kasutaja avatar
Bill
Rock Crawler

Postitus Postitas Bill »

Roolivõimu radikas!?Originaalis sellist asja Cherol pole, on ikka käimakoti oma.Jälgisid ikka hoolega kust-kuhu voolikud lähevad?
1.Kui on tavaline armeeritud bensuvoolik ja korralikult "sõrmustega" kinni keeratud, siis pole probleemi.Maksimum 3 atti on sees arvan.
2.Otseselt pole paha kui käivituvad erinevatel tempidel.90 kraadi on liiga vara käimaminekuks ja 120 liiga hilja.Mul läheb käima 105 juures ja lülituvad välja jälle umbes 97 juures.Käivituvad koos, aga mõlemale on panud eraldi 30 A relee ka ette.Originaal temp andur annab info ajule, see siis alles lülitab relee kaudu ventika käima.Ma võtsin originaalreleest signaali mis lülitab lisareleed sisse.
Kasutaja avatar
Werner
Mudder

Bill kirjutas:Roolivõimu radikas!?Originaalis sellist asja Cherol pole, on ikka käimakoti oma.Jälgisid ikka hoolega kust-kuhu voolikud lähevad?
1.Kui on tavaline armeeritud bensuvoolik ja korralikult "sõrmustega" kinni keeratud, siis pole probleemi.Maksimum 3 atti on sees arvan.
2.Otseselt pole paha kui käivituvad erinevatel tempidel.90 kraadi on liiga vara käimaminekuks ja 120 liiga hilja.Mul läheb käima 105 juures ja lülituvad välja jälle umbes 97 juures.Käivituvad koos, aga mõlemale on panud eraldi 30 A relee ka ette.Originaal temp andur annab info ajule, see siis alles lülitab relee kaudu ventika käima.Ma võtsin originaalreleest signaali mis lülitab lisareleed sisse.
Kui aus olla siis väga ei uurinud, et kuhu need voolikud sellest väikesest radikast läksid (esimene väike radikas kogu krempli ees). Ventikatega tundub asi korras olevat, 90 kraadii oli tõesti vähe pakutud.

Aga jahutusprobleemist sain jagu. Täne tegin väikese katsesõidu ja asi näis toimivat.

Süüdlaseks siis oli mootori jahutusradikas, mis oli kõntsa täis. Proovisin vanast radikast ka vett läbi lasta. No ei olnud seda takistusteta voolamist. Teisest radikast läks vesi nagu kosest läbi. Uus on vasest kah.

Aitäh Billile hea soovituse ja Datsunile radika eest.
Vasta

Mine “Chrysler / Jeep / Wrangler”