Fiskarsi kirve valimine
Moderaator: Moderators
- Landy
- Typo Master 2.1
- Kontakt:
Fiskarsi kirve valimine
Kui saega saoi asi enam-vähem selgeks, siis nüüd kirvce valimislke veidi nõu vaja.
Täna andis targem järele, ehk juba aastaid praoganüuka aegse kirve silm jooksis peale päevade kaupa intensiivset tagumist lõplikult lõhki.
Vaadates siia: http://est-et.fiskars.com/Tooted/Puuraiumine/Kirved
siis paku lõhkumise kirvedaga on asi selge - X25 Kuid ka tavakirveks võtta X11 või x15?
Enbdale imponeerib nagu X15. Olen ma õigel teel?
Täna andis targem järele, ehk juba aastaid praoganüuka aegse kirve silm jooksis peale päevade kaupa intensiivset tagumist lõplikult lõhki.
Vaadates siia: http://est-et.fiskars.com/Tooted/Puuraiumine/Kirved
siis paku lõhkumise kirvedaga on asi selge - X25 Kuid ka tavakirveks võtta X11 või x15?
Enbdale imponeerib nagu X15. Olen ma õigel teel?
-----------------------------------------------------------------
Lets talk about LAND ROVER's
Kristjan Vaarmann (+372)5010599 kristjan.vaarmann@landroverclub.ee
Land Rover'iga nakatatud aastast 1996, off-road spordis aastast 2003!
MTÜ Eesti Land Roveri Klubi
Re: Fiskarsi kirve valimine
Ega muud tarka ei oska õelda kui, et ma valiksin samuti selle x15-me. Arvan et x11-mel natuke lühike vars.
Sämmy Offroad Team
-
- True Off Roader!
Enda fiskarsite marke enam ei mäleta ja pealt mingeid kirju välja ei loe.
Minu poolt soovitused:
1. Valida 2 kirvest, üks raskete pakkude jaoks, teine nö pliidipuude (lühikesed või ilma oksteta nt haavapakud) ja raiumistööde jaoks
2. Raskete pakkude kirves pika varre ja võimalikult laiade põskedega, raske
3. Tavakirves LÜHIKESE varrega (igamees ise proovib parajat pikkust ühe käega viibutades nt pliidipuid toksida, et mune varre otsaga ära ei peksaks), aga kindlasti ka lõhkumiskirves, mitte universaal ega puusepa. Miks? Fiskarsi ainuke nõrk koht on varre ja tera ühendussilm, kitsa tera korral tungivad lõhkumisel puupilpad sinna tera ja mingi plasti vahele ning lõhuvad selle kinnituse ajapikku ära. Laiad põsed suunavad puidu eemale ning midagi ei juhtu. Raiuda (palju seda üldse vaja, ikka laasid saega) saab väga hästi ka lõhkumiskirvega. Seega vist X11 tundub pildi järgi parem, aga seda peab käes katsuma.
Minu poolt soovitused:
1. Valida 2 kirvest, üks raskete pakkude jaoks, teine nö pliidipuude (lühikesed või ilma oksteta nt haavapakud) ja raiumistööde jaoks
2. Raskete pakkude kirves pika varre ja võimalikult laiade põskedega, raske
3. Tavakirves LÜHIKESE varrega (igamees ise proovib parajat pikkust ühe käega viibutades nt pliidipuid toksida, et mune varre otsaga ära ei peksaks), aga kindlasti ka lõhkumiskirves, mitte universaal ega puusepa. Miks? Fiskarsi ainuke nõrk koht on varre ja tera ühendussilm, kitsa tera korral tungivad lõhkumisel puupilpad sinna tera ja mingi plasti vahele ning lõhuvad selle kinnituse ajapikku ära. Laiad põsed suunavad puidu eemale ning midagi ei juhtu. Raiuda (palju seda üldse vaja, ikka laasid saega) saab väga hästi ka lõhkumiskirvega. Seega vist X11 tundub pildi järgi parem, aga seda peab käes katsuma.
Huvitav, et jalakäijatega libedaga toimunud õnnetustes on praktiliselt alati süüdi libedad kõnniteed ja hooletud kinnistuomanikud, aga autojuhtide teelt väljasõitude puhul on tegu "ilmastiku ja teeoludele mittevastava kiirusega"
Kes kord korralikku sepakirvest "saanud", ei see enam fiskarsit taha...
http://www.saestuudio.ee/tootekataloog/otsing/kirves
Gränsfors Bruksi kirves on klass omaette, eriti suur vahe tuleb sisse just puude lõhkumisel. Kuigi ma pean tunnistama, et selle puukoguse pärast, mis teises teemas Landyl pildil oli, ma ostaks kõige rohkem mõned õlled ja kutsuks asjaliku sõbra külla "probleemi lahendama".

http://www.saestuudio.ee/tootekataloog/otsing/kirves
Gränsfors Bruksi kirves on klass omaette, eriti suur vahe tuleb sisse just puude lõhkumisel. Kuigi ma pean tunnistama, et selle puukoguse pärast, mis teises teemas Landyl pildil oli, ma ostaks kõige rohkem mõned õlled ja kutsuks asjaliku sõbra külla "probleemi lahendama".

-
- True Off Roader!
ma pöördusin omal ajal fiskarsi poole, kuna puitvarte mängimine tüütas ära, ikka hakkas mingi aja pärast kirves varre otsas loksuma ja vars kulus tera tagant puupakkude toimel ära kah. Fiskars istub igavesti otsas ja ei mingit probleemi.pätakas kirjutas:Kes kord korralikku sepakirvest "saanud", ei see enam fiskarsit taha.......
Kuidas sel peenel rootsi kirvel varre tagasilöögiga on, tavalisel kodumaisel sepakirvel tükkis ikka vars korralikult kätt põrutama, fiskarsi fiiber kuidagi summutab seda.
Huvitav, et jalakäijatega libedaga toimunud õnnetustes on praktiliselt alati süüdi libedad kõnniteed ja hooletud kinnistuomanikud, aga autojuhtide teelt väljasõitude puhul on tegu "ilmastiku ja teeoludele mittevastava kiirusega"
- Sepp
- Got ARB and Nitrous?
- Kontakt:
Fiskar on valatud kirvestest meil parim saada olev asi.
Gränsfors Bruksi ei oska ütelda aga kindlasti on hea, samas tean, et minu tehtud küna kirves on parem kui selle tehase toodang.
Ise olen käinud eelpool mainitud sõsar ettevõtes Hults Bruksis see mis seal tehakse on mass sepa töö.
Gränsfors Bruksi ei oska ütelda aga kindlasti on hea, samas tean, et minu tehtud küna kirves on parem kui selle tehase toodang.
Ise olen käinud eelpool mainitud sõsar ettevõtes Hults Bruksis see mis seal tehakse on mass sepa töö.
Nüüd ka 4x4 auto
Peeter ehk Sepp
2010 IV , 2011 II ,2012 II ,2013 III
Kui saan abiks olla
Tel: 5165626
http://www.sepp.ee
Peeter ehk Sepp
2010 IV , 2011 II ,2012 II ,2013 III
Kui saan abiks olla
Tel: 5165626
http://www.sepp.ee
Sel "peenel kirvel" on väga väike põrutus ning tugevast, spetsiaalselt valitud hikkoripuust vars. Libisemise vastu on pind pisut krobelisem. Gransforsi kirved peaksid olema kõik käsitöö, terale on peale löödud konkreetse sepa initsiaalid, kes asja valmis tegi. Endal on splitting maul, spetsiaalselt tõsisemaks ja tõsisemate puude lõhkumiseks. Tera on väga terav ja vastupidav. Tehas annab mälu järgi vist 20a garantiid tervele kirvele sh ka varremuredele. Enda oma ostsin saestuudiost, ei ole väga odav asi. Tootja leht: http://www.gransfors.com/htm_eng/index.htmlhonkomees kirjutas:Kuidas sel peenel rootsi kirvel varre tagasilöögiga on, tavalisel kodumaisel sepakirvel tükkis ikka vars korralikult kätt põrutama, fiskarsi fiiber kuidagi summutab seda.pätakas kirjutas:Kes kord korralikku sepakirvest "saanud", ei see enam fiskarsit taha.......
Niisama jutu jätkuks, siis andsin sõbrale korraks proovida seda suurt lõhkumiskirvest - tal oli hoovi peal ca 200a vana "rannamänd" kütteks plaanitud, lõigatud olid 70-80cm diameetriga oksi täis pakud. 2min lõhkus vana 4-5 pakku juppideks, eks tal 30a puid igapäevaselt lõhkunud ka. Muidu tagus neid pakke ainult kiilu ja kuvaldaga... Tema arvas, et on hirmus hea asi.
Fiskarsi suur lõhkumiskirves on väga mugav. Terav, ei põruta, püsib varre otsas ja lööb pakud kenasti katki. Kaalu poolest on pigem kerge, aga lõhub paremini kui mul poole raskemad "lambi" kirved. Võibolla mingi sepakirves on veel parem, aga kui fiskarsiga enam hakkama ei saa, siis ostan lõhutud puid või lõhkumismasina
Tõenäoliselt maksaks selline parem käsitöökirves ka mitu korda rohkem.
x11 on mul ka. Ikkagi lõhkumiskirves on see. Lühikese varrega ja raske lõhkumiskirve teraga. Laasida ja metsas toimetada väga vilets. Ideaalne pliidipuude ja pilbaste tegemiseks, aga tegelikult saab ühe käega ka väga edukalt nö lihtsaid pakke lõhkuda, mis natuke vastutulelikumalt poolduda tahavad. x15 pole proovinud. Niisama metsas koristamiseks mul mingi väike matkakirves, mis pärast korralikku teritamist on igati kerge ja mõnus kaasas tassida.

x11 on mul ka. Ikkagi lõhkumiskirves on see. Lühikese varrega ja raske lõhkumiskirve teraga. Laasida ja metsas toimetada väga vilets. Ideaalne pliidipuude ja pilbaste tegemiseks, aga tegelikult saab ühe käega ka väga edukalt nö lihtsaid pakke lõhkuda, mis natuke vastutulelikumalt poolduda tahavad. x15 pole proovinud. Niisama metsas koristamiseks mul mingi väike matkakirves, mis pärast korralikku teritamist on igati kerge ja mõnus kaasas tassida.
soovitan ka seda rootsi rauda...püsib hästi käes ja kena stiilielement seinal (loe:seinas)
Kaks saia, üks piim
Subaru OB 2,0D (2012); Duster 1,5d (2010); Toyota LC 4,0D (1983); Jeep Cherokee 4,0i (1991); Toyota LC 4,0D (1986)
Subaru OB 2,5 NorthernLights 2019/05; BMW 745D V8; VW Arteon ShootingBrake 2,0tdi 2023/08
Subaru OB 2,0D (2012); Duster 1,5d (2010); Toyota LC 4,0D (1983); Jeep Cherokee 4,0i (1991); Toyota LC 4,0D (1986)
Subaru OB 2,5 NorthernLights 2019/05; BMW 745D V8; VW Arteon ShootingBrake 2,0tdi 2023/08
X15 jääd hätta puude lõhkumisel. Kuna põski pole jääb vähe pehmemasse pakku pidevalt kinni.
Sellest uuest seeriast parim lõhkumiseks on X17 kuna on piisavalt pika varrega, paku sisse naljalt kinni ei jää
ja tänu mõistlikule kaalule kannatab ka ühe käega lõhkuda.
X11 on kindlasti lõhkumiseks liiga lühike, mul on see matkakirvena auto peal.
Ja suurema puudekoguse puudumisel pole x25´l mõtet seista kuurinurgas.
Vasarat kannatavad nad kõik väga hästi ja sellega saad 17´t assisteerida kui vaja.
Tänu varrematerjalile ei ole ka hirmu, et kui pakust veits üle läheb, et vars murduks.
Saan aru, et kindlasti on olemas ka paremaid kirveid jne. jne. aga minul on olnud juba väga kaua aega Fiskarsi kirved
ja lõhutud on sadu rumme puid nendega praktiliselt ilma probleemideta.
(Kunagi ühel tuli varre ja tera kinnituskohta mõra kuid see vahetati poes küsimusi esitamata ümber.)
Sellest uuest seeriast parim lõhkumiseks on X17 kuna on piisavalt pika varrega, paku sisse naljalt kinni ei jää
ja tänu mõistlikule kaalule kannatab ka ühe käega lõhkuda.
X11 on kindlasti lõhkumiseks liiga lühike, mul on see matkakirvena auto peal.
Ja suurema puudekoguse puudumisel pole x25´l mõtet seista kuurinurgas.
Vasarat kannatavad nad kõik väga hästi ja sellega saad 17´t assisteerida kui vaja.
Tänu varrematerjalile ei ole ka hirmu, et kui pakust veits üle läheb, et vars murduks.
Saan aru, et kindlasti on olemas ka paremaid kirveid jne. jne. aga minul on olnud juba väga kaua aega Fiskarsi kirved
ja lõhutud on sadu rumme puid nendega praktiliselt ilma probleemideta.
(Kunagi ühel tuli varre ja tera kinnituskohta mõra kuid see vahetati poes küsimusi esitamata ümber.)
Kui kuidagi ei saa, siis kuidagi ikka saab!
5138027
5138027
- Landy
- Typo Master 2.1
- Kontakt:
Ca kuu aega tagasi saigi X17 ostetud ja seda juhuse tõttu. Toidupoes (Prisma) ringi jalutades jäi see tööstuskaupade osakonnas silma ja just najakalt väikese hinna tüttu. Ei mingit eripakkumist vms. Leti hind (~39.-)oligi teistesma mudeli müüjatega võrreldes kuni 20 (!) eur odavam.
Sai ka mõni päev hiljem ära testitud ja tulemus super, seda eriti käte seisukohast (minimaalne põrutus), ning halud jooksid nahinal pooleks.
Tõsi, pliidipuude jaoks tiga liiga suur ning veidi suuremate ja okslisemate pakkude jaoks veidi liiga väike ja kerge ning kippus paku keskele kinni jääma, mistõttu pidi pidin kiiludega välja aitama.
Sai ka mõni päev hiljem ära testitud ja tulemus super, seda eriti käte seisukohast (minimaalne põrutus), ning halud jooksid nahinal pooleks.
Tõsi, pliidipuude jaoks tiga liiga suur ning veidi suuremate ja okslisemate pakkude jaoks veidi liiga väike ja kerge ning kippus paku keskele kinni jääma, mistõttu pidi pidin kiiludega välja aitama.
-
- True Off Roader!
no vot, rääkisin ju, et vaja 2 kirvest, suurt ja väikest, ahjupakkude ja pliidipuude lõhkujat, üht universaalset pole olemas ...Landy kirjutas:...Tõsi, pliidipuude jaoks tiga liiga suur ning veidi suuremate ja okslisemate pakkude jaoks veidi liiga väike ja kerge ning kippus paku keskele kinni jääma, mistõttu pidi pidin kiiludega välja aitama.
- Landy
- Typo Master 2.1
- Kontakt:
Plaanid pole kuhugi kadunud. X17 oli plaaniväline ost hea hinna tõttu.honkomees kirjutas:no vot, rääkisin ju, et vaja 2 kirvest, suurt ja väikest, ahjupakkude ja pliidipuude lõhkujat, üht universaalset pole olemas ...Landy kirjutas:...Tõsi, pliidipuude jaoks tiga liiga suur ning veidi suuremate ja okslisemate pakkude jaoks veidi liiga väike ja kerge ning kippus paku keskele kinni jääma, mistõttu pidi pidin kiiludega välja aitama.
Suurem kirves ka plaanis hankida. Väiksemad halud saab nõuka aegse kirvega ära lõhkuda veel. Eks tulevikus saab ka uus väikesm hangitud.
-
- Rock Crawler
Ise ostsin X25`e. Koduseid küttepuid hea lõhkuda. Pakud ise on nii kuidas parasjagu metsas juhtus 50-60 cm(lepp, kask,kuusk) Täitsa mõnus lammutada. Vennale eriti ei meeldinud, et olevat liiga pikk vars selliste pakkude jaoks. Eks maitse asi ole. 

väike X17 turuuuring - ehk abiks:
Bauhaus - 59.90
Maksimarket - 49.90
Ceres - 53.-
Bauhaus - 59.90
Maksimarket - 49.90
Ceres - 53.-