Eeldame siiski, et raskema haagise veoks ette nähtud haagisekonks kannatab rohkem kui 50 kilo, see tundub 2,5 t. haagise puhul naeruväärse suurusena. Mu enda patrolil oli kirjas 200 ja ma miskipärast arvan, et see on mõeldud staatilise koormusena, ilma sõidul ette tulevate jõnksudeta. Muideks, kust allikast see 50 kg nõue nüüd siis pärit ongi?

Seaduses (Liiklusseadus; Mootorsõiduki ja selle haagise tehnonõuded ning nõuded varustusele) sellest nõudest sõnagi juttu ei leidnud. Ainuke asjaga seostuv jutt oli selline:
kesktelghaagis on haagis, mille tiisel on jäigalt kinnitatud haagise, mille telg paikneb (teljed paiknevad) ühtlaselt koormatud haagise raskuskeskme lähedal nii, et vedukile kantakse üle ainult väike staatiline vertikaalkoormus, mis ei ületa 10% haagise täismassist või 1000 kg (arvestada väiksema väärtusega), külge. Nii et 50 kg peaks paika pooletonnise täismassiga kurgikäru puhul, meie räägime praegu lubatavast 250 kg staatilisest koormusest haagisel, konksu puhul tuleb siiski jälgida konksu valmistaja poolt lubatud suurust.
Ma ei tea, kuidas teooria ette näeb, aga mulle isiklikult meeldib, kui lastis haagise korral on auto tagaosa rohkem koormatud kui tühja haagisega. See teeb sõidu tunduvalt stabiilsemaks. Koormaga kahejapooletonnise haagise puhul on see 50 kilo suht märkamatu suurus ja teeb sama välja kui tühja haagise koormuseta tasakaaluasend. Pealegi, praeguste haagiste vedrukäik on väike ning kõrgusevahe koormatud ja tühja haagise korral samuti.
Lihtsalt mu enese kogemustel põhinev arvamus - ca paarkümmend Soomest ja Saksast erinevate maasturite sabas treileril toodud patrolit on korralikke (mõnikord ka valusaid

) õppetunde jaganud. Võibolla kellelgi on teistsugused kogemused...