Lume raskus

Postid, mis kuhugi mujale ei sobi.

Moderaator: Moderators

Kasutaja avatar
Madis
True Off Roader!
Kontakt:

Lume raskus

Postitus Postitas Madis »

Tekkis töökaaslasega vaidlus, miks sulalumi on raskem kui mittesulalumi? Või kas üldse ongi raskem? P...etunne ja praktika näitab, et justkui oleks raskem, aga loogika ei jõua järgi :roll:
Mis kaaskondsed arvavad?
P.S. Ilmselt on mul nüüd võimalik sattuda idioodinurgakesse... :oops:
TR3 BHC
Madis 5115033
Kasutaja avatar
tai
unistus TR nullist

Postitus Postitas tai »

eks see sulalumi ole tihedam.

Raud ei ole raskem, kui porolon. Lihtsalt 1m3 kaalob lihtsalt rohkem s.t. tihedam. Märg lumi ehk sulalumi on oluliselt raskem, värske külm lumi. Põhjus lihtne - lumehelves on sulanud kokku ja ta võtab sama kaalu juures oluliselt vähem ruumi.
Asjadele tuleb lennukalt läheneda
58021221
Kasutaja avatar
marauder
True Off Roader!

Postitus Postitas marauder »

Sulalumes rohkem vett....
Team saarlased
Kasutaja avatar
ed101
Home Made Monster
Kontakt:

Postitus Postitas ed101 »

300 GD | H.M.M Team 2002-2010 [TR3] | How can I express myself totally and completely?
Kasutaja avatar
Madis
True Off Roader!
Kontakt:

ehh - ei läinud targemaks. Tean seda isegi, et 1m3 poroloni ja 1m3 Fe on ise kaaluga. Esitan küsimuse teisiti.
Kui on sadanud külma ilmaga kaussi lumi, mis on x kaaluga, siis see sama lumi midagi juurde lisamata/sadamata sulalumena kaalub juba x+
Vist :shock:
Vähemasti on mul selline mulje jäänud ja minu pisike karupeake on sellest niimoodi aru saanud :bang:
See maalehe artikkel on sama segane jutt, mida ma isegi tean.
Lause Maalehest > Maha sadanud lumi hakkab kiiresti tihenema ja muutub raskemaks.
No ma seda tahangi teada, et kui on juba korra sadanud, siis mis krdi asi teda raskemaks ajab?
TR3 BHC
Madis 5115033
Mart
Rookie

Postitus Postitas Mart »

Õhuniiskus?
Kasutaja avatar
Pizike Metsaline
Rookie

Postitus Postitas Pizike Metsaline »

Madis kirjutas:ehh - ei läinud targemaks. Tean seda isegi, et 1m3 poroloni ja 1m3 Fe on ise kaaluga. Esitan küsimuse teisiti.
Kui on sadanud külma ilmaga kaussi lumi, mis on x kaaluga, siis see sama lumi midagi juurde lisamata/sadamata sulalumena kaalub juba x+
Vist :shock:
Vähemasti on mul selline mulje jäänud ja minu pisike karupeake on sellest niimoodi aru saanud :bang:
See maalehe artikkel on sama segane jutt, mida ma isegi tean.
Lause Maalehest > Maha sadanud lumi hakkab kiiresti tihenema ja muutub raskemaks.
No ma seda tahangi teada, et kui on juba korra sadanud, siis mis krdi asi teda raskemaks ajab?

külmaga värskelt sadanud lumi on sulalumest kergem ja ka tihedus väiksem.sulalumi koosneb veest ja lumest ning see teebki sulalume raskemaks....samuti on ka tihedusega....algul on lume tihedus väiksem,aga tihedus aina kasvab ja st et sulalumel on tihedus ka suurem ning raskust rohkem...

ma ei tea kui palju siin arusaadavat juttu nüüd on,aga loodan,et oli abiks :)
интересно девки пляшут :)
Kasutaja avatar
orejaP
Rock Crawler
Kontakt:

Postitus Postitas orejaP »

Madis kirjutas: Kui on sadanud külma ilmaga kaussi lumi, mis on x kaaluga, siis see sama lumi midagi juurde lisamata/sadamata sulalumena kaalub juba x+
...
Aine jäävuse seadus ütleb, et kui on kinnine süsteem siis ei muutu mass. Sinu kauss on lahtine süsteem - külmadele pindadele (kusagil oli karburaaori teema :lol: ) kondenseerub õhuniiskus. Lume helves on külm ja talvel teatud temperatuuridel (kusagil oli karburaatori teemas viide :lol: ) on õhus niiskust omajagu. Selle võrra muutub see kausi sisu raskemaks. Kui kaane peale paned, siis ei muutu kaal. Muidugi oleneb kaanest, potikaan ei aita konservikaan kaanetatult aga väga hea.

Või ma nüüd tean kas need kaaned, kaased või gaased õigesti said, aga teema ju lumest :oops:

Lume raskuse määrab tihedus. 1m3 kohevat lund ei kaalu miskit. 1m3 0 kraadiga sadanud lund väga ei liiguta. 1m3 kokku presitud lund (jää) aga on "vabsee" raske, sest iga üks teab ise palju kaaluub 1m3 vett.

Nii et se karupeake jätab meelde, et kinnises süsteemis mass ei muutu. Läheb ühest olekust teise aga kogumass on alati sama.
GC 4,7 162 kW -03
Ex kallimad: xj 4,0 HO; Y60 2,8 85kW
Kasutaja avatar
coollaager
Mudder
Kontakt:

Postitus Postitas coollaager »

tee katse: pane kauss või mõni sobiv mannerg kohevat lund täis ja kaalu ära, siis vii se tuppa lase ärasulada ja kaalu siis :lol:
http://fotoalbum.ee/photos/coollaager/sets
Kaartivaataja-atlaseamatöör GPS`i puudumisel kas või tähtede järgi
Kasutaja avatar
Olle
Fondihaldur
Kontakt:

Postitus Postitas Olle »

Madis kirjutas: Maha sadanud lumi hakkab kiiresti tihenema ja muutub raskemaks.
Kus kuramuse kohast sellised ajakirjanikud tulevad :shock: :D

Lumi ei muutu ju raskemaks. Massi ja tiheduse suhe muutub:)
Pigem läheb lumi kergemaks kuna toimub aurustumine.

Ütleme nii, et tiheduse vähenedes mass ei suurene vaid jääb samaks.
Piltlikult öeldes vetsu paberi rullist teerulliga üle sõites ei hakka see vetsu paberi rull ju rohkem kaaluma 8)
"In MUD we lust" Ž
Ž By Valge Hiir
Uunorallitasin juba 99'dal aga vahepeal olin pikalt haige - 2 ratast ei vedanud....
insener007
Fitting 44"

Postitus Postitas insener007 »

Ehk - kuupmeetris kohevas lumes on rohkem õhku sees, kui kuupmeetris lörtsis.
Chero
antik
Fitting 38"

Postitus Postitas antik »

insener007 kirjutas:Ehk - kuupmeetris kohevas lumes on rohkem õhku sees, kui kuupmeetris lörtsis.
Siit kerkib küsimus, et miks tundub 10kg vahtplasti kergem kui 10kg rauakamakas?
"Computers are useless. They can only give you answers."
-- Pablo Picasso
PSV
ilus päev elamiseks

Postitus Postitas PSV »

Piltlikult öeldes vetsu paberi rullist teerulliga üle sõites ei hakka see vetsu paberi rull ju rohkem kaaluma

Kui vetsu paber on külmas ja karges õhus, siis tema kaal suureneb, kui õhk soojeneb ja õhuniiskus suureneb. Elik paber imeb niiskust endasse. Sama ka lume korral. Kas tegu on tõsise või marginaalse kaalumuutusega, seda võib mõni müüdimurdja projekti korras välja selgitada.

Lume raskus on ikka suure saju tulemus, mille all konstruktsioonid järgi annavad. Märg mätsib end paremini kinni ja ei libise maha.
Kasutaja avatar
Ax
True Off Roader!

Postitus Postitas Ax »

Tundub, et keegi on koolis keemia tunnist poppi teinud. Sama küsimuse võiks esitada ka: kumb on raskem kas 100kg kulda või 100kg titaani?
Takkajärgi tarkus on täppisteadus.
Kasutaja avatar
Madis
True Off Roader!
Kontakt:

antik kirjutas: Siit kerkib küsimus, et miks tundub 10kg vahtplasti kergem kui 10kg rauakamakas?
Nuvot umbes selline see küsimus mul oligi. Igal juhul tõmbasin fleimi ülesse :D
TR3 BHC
Madis 5115033
Vasta

Mine “Ajaviide ja muidu huvitav jutt”