1. leht 2-st
Kodune siider.
Postitatud: K Sept 23, 2009 10:14 pm
Postitas lok665
Kuna siin foorumis oli juba juttu koduõlle tegemisest, ja nagu näha oli tagasiside väga broo ,SIIS,kuna õunamahl juba voolab ootan suure huviga head siidriretsepti.
Magusat mahla,
Terv Lok.
Postitatud: K Sept 23, 2009 10:38 pm
Postitas krunnn
Tere
Vaikselt proovin siin praegu:-). Esimest korda sai tettu nii: Kuna mingi 15L jäi näppu ja oli nati käima hakanud siis tünni ja suhkur sisse ja kinni.
Soovitati ka vanilje suhkurt vms. vastavalt maitsele näituseks kaneeli või mis iganes meeldib maitsena juures.
Kui magusad õunad, siis suhkrut vähem, kui hapud siis rohkem. Mina panin nii kilo 15 liitrile hapudest õuntest mahlale. Oleks võinud vist veel panna suhkrut. 40 l tünnis 3 päevaga vunk 3 atti ja mõnus kihisev joogige. Nüüd vaja veel tünn külma viia.
Kuigi nati selline äädika käärikas käib lõhnana nati üle, aga esimene kord kah ja eks ootab kogenenumaid kodanikke nõuandma.
Muidu mekib küll.
Re: Kodune siider.
Postitatud: N Sept 24, 2009 12:09 pm
Postitas trc
lok665 kirjutas:Kuna siin foorumis oli juba juttu koduõlle tegemisest, ja nagu näha oli tagasiside väga broo ,SIIS,kuna õunamahl juba voolab ootan suure huviga head siidriretsepti.
Magusat mahla,
Terv Lok.
ÕUNASIIDER
20 L õunamahla
0,6 kg suhkrut
Kalla mahl käärimisnõusse. Lahusta suhkur ning kotikeste A, B ja E sisu mahlas. Jälgi, et segu temperatuur oleks 25-30 C .Sulge anum koos kääritustoruga, mis on poolenisti veega täidetud Käärimise lõppedes ei ole vaja veinisegu ümber kurnata ja ei lisata ka kotikese sisu H. Lisada tuleb kotikese sisu J ja seejärel hästi tugevasti mitmeid kordi loksutada ning samuti toimida kotikese K lisamisel. Loksutamine vajalik selleks,et süsihappegaas eralduks ja vein selgineks.
Kui vein on selginenud kurnatakse kirgas osa sifoontoru abil teise anumasse ja põhjasade visatakse ära. Lisatakse lõplik suhkru kogus, et tekiks süsihappegaas pudelitesse villimisel. Kasuta selleks sampuse pudeleid. Süsihappe tekkimiseks vajaminev suhkru kogus on 100 g suhkrut = 12,5 liitrit veini.
Kotikesed erinevate tähtedega on omakorda veinipärm, käärimise lõpetaja, selitusained ja muu selline. Need omakorda leiad näiteks kauplusest "Seemi" aadressiga Kadaka tee 3
Samas kui peaks õunu üle jääma, olen nõus ära viima.
Postitatud: R Sept 25, 2009 5:30 pm
Postitas miku89
Siider
1/10 käib suhkurt ehk siis 1kg suhkurt 10L mahla kohta.
Lased paar päeva mahlal lihtsalt lahtiselt seista, võtad vahu pealt ära, siis paned
suhkru alles.Kui suhkur sees ja segatud siis paned alles kaane kinni.Siider peab olema soojas ruumis, et tal oleks hea käärida

.Ärge unustage tünnist rõhku maha lasta(kui selle kohta küsimus, saada PS) ,mul eelmine aasta lendas õhku üks tünn suures toas
Kui kõik nii teha, saab jõuluks hea kange kraami(nokib hästi ja järgmine päev väga paha olla

)
Üks asi veel, tünni ei tohi ääreni täis panna, tasub panna 3/4 oleks käärimise ruumi.
Jõudu valmistamisel
Postitatud: L Sept 26, 2009 10:54 am
Postitas trc
miku89 kirjutas:Siider
1/10 käib suhkurt ehk siis 1kg suhkurt 10L mahla kohta.
Lased paar päeva mahlal lihtsalt lahtiselt seista, võtad vahu pealt ära, siis paned
suhkru alles.Kui suhkur sees ja segatud siis paned alles kaane kinni.Siider peab olema soojas ruumis, et tal oleks hea käärida
Kui kõik nii teha, saab jõuluks hea kange kraami(nokib hästi ja järgmine päev väga paha olla

)
Defineeri "kange kraam". Veinipärmiga kääritades on võimalik see "kraam" ajada teoorias kuni 15% alkoholi. Peale seda lihtsalt pärmiseen, kes alkoholi teeb suhkrut sűűes, sureb. Tavalise pärmiga on number umbes 2x väiksem, tulemus ettearvamatu. Ilma pärmita, nagu sina soovitad, ilmselt veel ettearvamatum…
Lisaks. Korralikus kuivas siidris ei saa kuidagi olla alkoholiprotsent rohkem kui 6%.
Eelpoolkirjeldatud retsepti alusel tegin eelmine aasta esimest korda siidrit. Maitse on väga hea. Samas - ILMSELT lasin natuke liiga kaua aega siidril käärimisnõus käia, nii et pudelisse villides enam gaase ei suutnud pärmiseen tekitada. Nii et nüüd mul ongi veel paar pudelit gaasita siidrit. Vajadusel olen nõus andma mekkida. Kindlasti soovitan ajada mahl vaid ühe sordi õuntest - mahl tuleb ilus selge ning palju parema maitsega kui segamini korjatud õunte mahlast.
Postitatud: E Sept 28, 2009 8:17 pm
Postitas lok665
Tnud vastajatele,kuid jätaks teema aktiivseks ootaks veel häid kogemusi siiderdamisel.
terv oliver
Postitatud: T Okt 27, 2009 2:33 am
Postitas miku89
kuidas siidril, siis läheb?
Postitatud: T Okt 27, 2009 9:44 am
Postitas garfield
Tühja selle siidriga jändate, praegu peax juba veinid mulksuma.
Ise ootan kevadet, siis saax jälle laari eriti erilist märjukest võililledest ajada...
Postitatud: T Okt 27, 2009 9:53 am
Postitas TiitR
garfield kirjutas:Tühja selle siidriga jändate, praegu peax juba veinid mulksuma.
Ise ootan kevadet, siis saax jälle laari eriti erilist märjukest võililledest ajada...
Olen isegi võililledest valmistatud veini joonud - täitsa šampus oli kohe

Postitatud: T Okt 27, 2009 8:18 pm
Postitas lok665
Krt olen seda veini bisnesit ka proovind,kuid tulemuseks ikka kõva pohmakas

Re: Kodune siider.
Postitatud: E Okt 10, 2016 2:04 pm
Postitas renxx9
Ahoi spetsialistid!
Sügis käes, ärataks vana teema uuesti ellu.
Internet on igasugu erivevaid legende täis kirjutatud, pärmiga, ilma pärmita, suhkruga, ilma suhkruta jne.
Mul on hetkel 50l. äsja pressitud õunamahla õlleankrus. Tahaks proovida midagi siidrilaadset teha.
Millest alustada?
Tänan!
Re: Kodune siider.
Postitatud: E Okt 10, 2016 2:07 pm
Postitas trc
renxx9 kirjutas:Ahoi spetsialistid!
Sügis käes, ärataks vana teema uuesti ellu.
Internet on igasugu erivevaid legende täis kirjutatud, pärmiga, ilma pärmita, suhkruga, ilma suhkruta jne.
Mul on hetkel 50l. äsja pressitud õunamahla õlleankrus. Tahaks proovida midagi siidrilaadset teha.
Millest alustada?
Tänan!
Mina alustaks kuumutamisest. Umbestäpselt 70 kraadini. Et E-koli bakter sureks aga C-vitamiin veel pihta ei saaks ja mahl ei muutuks häguseks. Seejärel laseks tal võimalikult madalal temperatuuril settida paar päeva ja siis voolikuga ilma setteta juba kääritusanumasse. Soojendaks taasca 18-20 kraadini ja lisaks veini/siidri/või šampuse pärmi. Laseks mulksutajas käia Niikaua kui suhkur otsas, pudeldaks ta koos väikese suhkruga ja jätaks veel paariks kuuks keldrisse laagerduma.
Re: Kodune siider.
Postitatud: T Okt 18, 2016 7:44 am
Postitas 0liver
Mina panin 70L õlleankrusse, lasin lahtiselt seista 4 päeva ja siis kinni. Ei kuumutanud, ei lisanud ei pärmi ega suhkrut ning käib kui kurat. Maitseb hästi.
Re: Kodune siider.
Postitatud: T Okt 18, 2016 9:15 am
Postitas trc
Metsiku pärmiga on tulemus kontrollimatu. Jah, nii saab aga veini ja või siidripärmiga on tulemus parem. Lisaks on mittekuumutamisel oht erinevad mittesoovitavad bakterid sinna joogi sisse saada, mis hea õnne korral vaid põhja alt ära löövad. sealhulgas e-koli.
Re: Kodune siider.
Postitatud: P Sept 23, 2018 10:34 am
Postitas Roberto
renxx9 kirjutas:Ahoi spetsialistid!
Sügis käes, ärataks vana teema uuesti ellu.
Internet on igasugu erivevaid legende täis kirjutatud, pärmiga, ilma pärmita, suhkruga, ilma suhkruta jne.
Mul on hetkel 50l. äsja pressitud õunamahla õlleankrus. Tahaks proovida midagi siidrilaadset teha.
Millest alustada?
Tänan!
Tegin õlleankrusse. Ei mingit pärmi, suhrurt ega kuumutamist. Kuuma veega nõu puhtaks - ka kraanid. Nõul kaks kraani. Alumisest lasen põhjasette välja. Tulemuseks oli kuiv, peaaegu alkoholita selge jook, mida kasutasin 2 (kaks) aastat. Nüüd sai otsa ja teen sama moodi uuesti. NB! Nõu puhastamiseks kasutasin pruulikojast ostetud kuiva hapnikku!