Kood 96 lubade tegemine e. "poolik E-kat"

Koht kus käsitletakse Transpordiameti (ARK), tehnoülevaatuse, liiklusseaduse, liikluskindlustuse ja muude õigusaktidega seotud teemasid.

Moderaator: Moderators

Kasutaja avatar
ricardo
Rock Crawler

Re: Kood 96 lubade tegemine e. "poolik E-kat"

Postitus Postitas ricardo »

Tegin ka ära. Lihtsam võtta üle 750kg täismassiga käru ja mitte karta kaalumist. Tegelikult tuleks midagi teha mõistega 750 kg täismassiga kerghaagis, tänapäevaks iganenud kaal, sest palju neid mmz, zubrjonokeid ja skife veel kasutatakse. Tänapäeval juba 2-sillaga või 3m pikkused kärud ja teab veel mis ja usun ma kindlasti jee, et sellistega veetakse suurusjärk 400 kg kaupa kui käru kannatab min tonni. Kuna autokoolid/mnteksamid tavaliselt kulukad, siis kõik rapsivad oma haagised kerghaagisteks, sest käru lube pole, praegune variant annaks jällegi võimaluse asja siis soodsalt ja seaduslikult teha.
Kasutaja avatar
Landy
Typo Master 2.1
Kontakt:

Postitus Postitas Landy »

Lõik liiklusseadusest:
§ 264. Üleminekusätted
(13) B-kategooria mootorsõiduki juhtimisõigusega isik võib 2016. aasta 1. jaanuarini juhtida B-kategooria mootorsõidukit koos haagisega, mis ei ole kerghaagis, tingimusel et haagis on kantud enne käesoleva seaduse jõustumist liiklusregistrisse ning haagise registrimass ei ületa 750 kg.
[RT I, 31.12.2010, 3 - jõust. 01.07.2011]

Tundub, et kood 96 on ainus vahend selle probleemi kõrvaldamiseks? Praegu on hea ja lihtne, auto lubab üle 750KG haagist vedada ja kui 3500 lõhki ei lähe, siis pole peale B midagi vaja kuid nagu näha,siis tulevikus läheb elu karmimaks. Seega on mõteks kõigil BE-ta kodanikel endlae 96 kood lubadel ära teha.
-----------------------------------------------------------------
Lets talk about LAND ROVER's
Kristjan Vaarmann (+372)5010599 kristjan.vaarmann@landroverclub.ee
Land Rover'iga nakatatud aastast 1996, off-road spordis aastast 2003!
MTÜ Eesti Land Roveri Klubi
Kasutaja avatar
karli
Rock Crawler

Postitus Postitas karli »

Sai nüüd ka see k ood 96 omale tehtud. Eksam oli väga kerge, linna sõit, pöördega tagurdamine ning otse tagurdamine.

Küsimus nüüd, kuidas suhtub politsei, kui mul auto täismass on 2200 kg ja käru täismass 2600 kg kokku teeb see 4800 kg. Kuid kui olen autos ainuke reisija ja käru tühi siis jääb see alla 4250 kg, või lähtutakse ainult passis olevast täismassist ja olen seadust rikkunud?
Nii Saani mudimas
Kasutaja avatar
TiitR
I live off from the mud

Postitus Postitas TiitR »

karli kirjutas:Sai nüüd ka see k ood 96 omale tehtud. Eksam oli väga kerge, linna sõit, pöördega tagurdamine ning otse tagurdamine.

Küsimus nüüd, kuidas suhtub politsei, kui mul auto täismass on 2200 kg ja käru täismass 2600 kg kokku teeb see 4800 kg. Kuid kui olen autos ainuke reisija ja käru tühi siis jääb see alla 4250 kg, või lähtutakse ainult passis olevast täismassist ja olen seadust rikkunud?
Minu arust arvestatakse siiski registrimasse (ühtib vist täismassiga?) (haagise puhul siis massid liidetuna), ükskõik kas haagis on koormaga või mitte. Parndage mind kui valesti mõtlen? :roll:
v6sa
I live off from the mud

Postitus Postitas v6sa »

TiitR kirjutas: Minu arust arvestatakse siiski registrimasse (ühtib vist täismassiga?) (haagise puhul siis massid liidetuna), ükskõik kas haagis on koormaga või mitte. Parndage mind kui valesti mõtlen? :roll:
Ühest teisest teemast napsatud politsei arvamus:
Niipalju infot veel, et "kiusasin" oma küsimusega ühte politseipatrulli, kelle oma poe juurest tabasin. Nende väide oli see, et tegu on õiguslikult lahtise teemaga ning vastuse saamiseks tuleb oodata esimest kohtulahendit. Ütlesid, et nemad trahvi ei tee ja sellega ei pedereeri aga nad ei saa seda lubada kõigi ekipaažide eest.

Ning seadusest:
§ 34. Sõitjate- ja veosevedu
(11) Autorongi või masinrongi koosseisus oleva haagise tegelik mass ei tohi ületada haagise suurimat massi, mis on veduki registreerimisel määratud.
(12) Sõiduki tegelik mass ei tohi ületada registrimassi, mis tahes telje koormus aga registriteljekoormust, kui selle kohta pole teeseaduse § 35 lõike 2 alusel kehtestatud korras välja antud eriluba.
(13) Kui veosega või veoseta sõiduki, autorongi või masinrongi tegelik mass või teljekoormus ületavad käesoleva seaduse § 80 lõike 3 alusel kehtestatud nõudeid, võib sõidukit, autorongi või masinrongi kasutada teeseaduse §-s 35 sätestatud korras.

§ 2. Mõisted
(84) tegelik mass on sõiduki mass konkreetsel ajahetkel koos juhi, sõitjate ja veosega;

Kusjuures mind tegelikult huvitab, kuidas see tegeliku massi määramine tee peal välja näeb? Eriti siis, kui miilitsa otsa satud. Väidab kordnik, et Sul on haagisel puistematerjali rohkem, kui ette nähtud. Ning pakub lahendust: kas teeme koha peal rahatrahvi või ootame kuus tundi kaalubussi... kellel meist on nii palju kindlameelsust, et oma õigustele kindlaks jääda?
Potsu, Krooks, GLK, Frontud ja hübriidruss veavad enamasti kõigi ratastega. Üldiselt olen rahul...
Kasutaja avatar
Landy
Typo Master 2.1
Kontakt:

Tegelik mass määratakse taadeldud ja mõõtesedusle vastava mõõtesedmega.
Kasutaja avatar
TiitR
I live off from the mud

Siin ka juttu, mida peab eksmil B96 kat. taotlev tegema (lugeda siis ainult neid punkte, kus mainitud B96): https://www.riigiteataja.ee/aktilisa/12 ... _lisa4.pdf
Kasutaja avatar
CaveMan
True Off Roader!
Kontakt:

Postitus Postitas CaveMan »

Kust saaks Tallinnas kood96 eksamile minekuks sobilikku haagist rentida? Ma muidugi ei tea, kuidas ma selle haagisega siis eksamile lähen kui sõita ei tohi.
Land Cruiser 100 2005, 4,2TD Aut - 33'' Cooper Discoverer STT PRO - Come Up DV-9
Kasutaja avatar
Landy
Typo Master 2.1
Kontakt:

Sobiv haagis sõltub sellest, mis su auto täismass on. Vaja ju üle 3500 kg kahepeale kokku saada.
Siit saab 1300kg haagise
http://www.haagiserent.ee/index.php?haa ... e&hl=et_EE
mida olen ise kasutanud. (Daciaga sõites jääb alla 3500kg)
Kasutaja avatar
CaveMan
True Off Roader!
Kontakt:

Postitus Postitas CaveMan »

Landy kirjutas:Sobiv haagis sõltub sellest, mis su auto täismass on. Vaja ju kokku üle 3500 kahepeale kokku saada.
Siit saab 1300kg haagise
mida olen ise kasutanud. (Dacaiaga sõites jääb alla 3500kg)
Just leidsin ise ka selle lingi.
Eksami tingimustest loen, et sõidueksamit saab sooritada haagisega mis ei ole kerghaagis. Seega ei tohiks isegi vahet olla, kas kokku on üle või alla 3500 aga kuna mul jääks selle haagisega niikuinii üle 3500, siis polegi vahet.
Viimati muutis CaveMan, K Juun 19, 2013 12:25 am, muudetud 1 kord kokku.
Land Cruiser 100 2005, 4,2TD Aut - 33'' Cooper Discoverer STT PRO - Come Up DV-9
Kasutaja avatar
TiitR
I live off from the mud

CaveMan kirjutas:
Landy kirjutas:Sobiv haagis sõltub sellest, mis su auto täismass on. Vaja ju kokku üle 3500 kahepeale kokku saada.
Siit saab 1300kg haagise
mida olen ise kasutanud. (Dacaiaga sõites jääb alla 3500kg)
Just leidsin ise ka selle lingi.
Eksami tingimustest loen, et sõidueksamit saab sooritada haagisega mis ei ole kerghaagis. Seega ei tohiks isegi vahet olla, kas kokku on üle või alla 3500 aga kuna mul jääks selle haagisega niikuinii ole 3500, siis polegi vahet.
Minulgi juba jupp aega tagasi see kood 96 tehtud ja Tartu ARk töötaja vastas taolisele päringule telefonitsi, et tule ükskõik millise haagisega v.a kerghaagis. Et peaasi, et haagise pass nõude välja annab, kas mingi treila (mida mina ntx. kasutasin), mingi suurem furgoon, jne... Eksamisõit ise oli imelihtne - natuke linnavahel sõitmist + üks 90 kraadi tagurdamine ja kõik.
P.S Uurisin minagi, et kuidas krt ma sellise haagisega sinna ARK-i kohale tulen kui lube pole, vastuseks ühmati a`la, et neil pohh :D
Vasta

Mine “ARK, TÜV, kindlustus ja muud juriidilised küsimused”