Haagise ehitus ?

Tõsisemad ja spetsiifilist laadi tehnilised arutelud erinevate tehniliste sõlmede üle 4x4 liikuri juures. Võta sõna kui tead millest räägid, lahmijad lendavad Idiot Cornerisse.

Moderaatorid: jr, Veiko, erik, Moderators

TanelV
Got ARB and Nitrous?

Re: Haagise ehitus ?

Postitus Postitas TanelV »

Landy kirjutas:
Bytewize kirjutas:No regad ta kui uue isetehtud haagise ikka.
Ma jut mõtelein, et kas ümbeeitusena odav ei tuleks? Jääks peamislet vaid registrisse vütmise tasu.

Krt homme hellan arki ja uurin , ise mõtlesin et lähen seda ümberehituse teed .
TanelV
Got ARB and Nitrous?

Loodan et väga peetima ei hakata :roll: , lasen elamu ära tuua ja teen valmis , eks selleks ajaks selgub mis odavaim tee arvele saamiseks . Kas keegi teab kust saab valmis portesid osta mis oleks ka hea hinnaga ?
Kasutaja avatar
TiitR
I live off from the mud

Postitus Postitas TiitR »

TanelV kirjutas:Kas keegi teab kust saab valmis portesid osta mis oleks ka hea hinnaga ?
Haagisevalmistajad müüvad näiteks porte kõrgendusi, ilmselt siis ka portesi ennast ka (või ostad kõrgendused ja "tuunid" ise)?
Kasutaja avatar
Landy
Typo Master 2.1
Kontakt:

Postitus Postitas Landy »

www.kerghaagised.ee müüs vanasti haagiseid ka juppidena.
-----------------------------------------------------------------
Lets talk about LAND ROVER's
Kristjan Vaarmann (+372)5010599 kristjan.vaarmann@landroverclub.ee
Land Rover'iga nakatatud aastast 1996, off-road spordis aastast 2003!
MTÜ Eesti Land Roveri Klubi
v6sa
I live off from the mud

Postitus Postitas v6sa »

TanelV kirjutas:
Landy kirjutas:
Bytewize kirjutas:No regad ta kui uue isetehtud haagise ikka.
Ma jut mõtelein, et kas ümbeeitusena odav ei tuleks? Jääks peamislet vaid registrisse vütmise tasu.

Krt homme hellan arki ja uurin , ise mõtlesin et lähen seda ümberehituse teed .
Kas odavam ei tuleks valmis haagist osta? Sebimisele kulutet aeg on ju ka ressurss... Kuigi, eks mängu ilu maksab ka midagi.

Haagisejuppe müüvad kõik haagiste valmistajad-edasimüüjad. Lisaks Knoke ja Tööriistamarket, kindlasti veel keegi. Iseasi, kust soodsaimalt saab...

ARK määrab kerghaagise kandevõime väga lihtsalt: 750 - tühimass. Tühimassi võtab kas olemasolevatest paberitest (vähetõenäoline haagiselamu puhul, kuna kunagisel rendielamul oli paberites eriotstarbeline haagis kirjas) või kaalub ära.

Kas 2 ATV puhul ei teki ülekoorma ohtu? Palju ATV kaalub? Arvesta, et 3x1,5 poehaagise (mis Sulle väikseks jäävat) lubatud kandevõime on vaid 450-480 kg ja ise tehes Sa kergemat odavamalt küll ei tee... Vähegi ATVna kvalifitseeruval isendil peaks eluskaal olema ikka 250 kg paremal poolel...
Potsu, Krooks, GLK, Frontud ja hübriidruss veavad enamasti kõigi ratastega. Üldiselt olen rahul...
MeelisV
Fitting 38"

Postitus Postitas MeelisV »

sellisena valmis juppe ostes ja kellegi teenusena teha tuua/viia jne. lastes ei saa odavam kuidagi.
ja minu viimased mälestused ARK´is olid sellised, et kaalu neil ei ole
oma haagise tühimassi ja kandevõime määrad sina ise ja see lihtsalt kirjutati dokumentidesse (seda siis mõned aastad tagasi)
kerghaagisena 2 ATV vedamiseks piisava kandevõime ehk madala tühimassi saavutamiseks peaks tegema haagise suhteliselt hõreda ehk mingi redelraami põhimõttel ilma kastiporteta jms. nagu on autoveo treilerid
mõtekas oleks ehk siiski teha üle 750kg haagis ja piduritega ning teha sõidueksam "pooliku E-kati" tarbeks.
Kasutaja avatar
Bytewize
Rock Crawler

Postitus Postitas Bytewize »

Sain eile õhtul oma elu esimese haagise enam-vähem valmis, pisike käru ATV-le, et saaks kruusa ja sodi vedada.

Täitsa kena sai!

http://www.upload.ee/image/2330178/2012 ... .52.27.jpg

Kokku läks tegemiseks kuskil 50 euri :P
Aitan vintsi, tõste ja muu tjuuninguga. Teen lihtsamaid freesimistöid, treimistöid ja pisemat automaatikat-koosteseadmeid.
Hüdrovintsiga-paadiankruga-täislukkudega chero-põka. Turistis tiim paadiankur.
TanelV
Got ARB and Nitrous?

Krt homme hellan arki ja uurin , ise mõtlesin et lähen seda ümberehituse teed .[/quote]

Kas odavam ei tuleks valmis haagist osta? Sebimisele kulutet aeg on ju ka ressurss... Kuigi, eks mängu ilu maksab ka midagi.

Haagisejuppe müüvad kõik haagiste valmistajad-edasimüüjad. Lisaks Knoke ja Tööriistamarket, kindlasti veel keegi. Iseasi, kust soodsaimalt saab...

ARK määrab kerghaagise kandevõime väga lihtsalt: 750 - tühimass. Tühimassi võtab kas olemasolevatest paberitest (vähetõenäoline haagiselamu puhul, kuna kunagisel rendielamul oli paberites eriotstarbeline haagis kirjas) või kaalub ära.

Kas 2 ATV puhul ei teki ülekoorma ohtu? Palju ATV kaalub? Arvesta, et 3x1,5 poehaagise (mis Sulle väikseks jäävat) lubatud kandevõime on vaid 450-480 kg ja ise tehes Sa kergemat odavamalt küll ei tee... Vähegi ATVna kvalifitseeruval isendil peaks eluskaal olema ikka 250 kg paremal poolel...[/quote]

Krt tuleb ikka odavam , pikema kastiga haagis maksab kuskil 1400 eur :

http://www.haagised.ee/haagised_muuk.ph ... 10&lang=et

Võtan arvele kerghaagisena ja tavaliselt vean 1 atv ja niisama sodi aga kui vahest (loe 2-3 aastas ) on vaja 2 atv peale panna siis oleks vähemalt selleks ruumi ja kui need 2-3 sõitu aastas teen ka väikese üle koormusega siis selle pärast ma ei muretse ja ei hakka ka mingit pidurisüsteemi aretama . Hetkel olen siin numbrid kokku löönud ja haagise lõpp hind tuleb 500 ja 600 vahele . see on palju odavam kui ostes (loe kindlalt üle 1100 ) ja aega mul on seda käru vaikselt nokitsega õhtuti garages , nii et kui peale hakkan eks siis pean ka väikse foto päeviku , äkki teistel ka huvitav jälgida .
Kasutaja avatar
Landy
Typo Master 2.1
Kontakt:

v6sa kirjutas:Kas 2 ATV puhul ei teki ülekoorma ohtu? Palju ATV kaalub? Arvesta, et 3x1,5 poehaagise (mis Sulle väikseks jäävat) lubatud kandevõime on vaid 450-480 kg ja ise tehes Sa kergemat odavamalt küll ei tee... Vähegi ATVna kvalifitseeruval isendil peaks eluskaal olema ikka 250 kg paremal poolel...
1)Jah, kahe ATV puhul jääb legaalsestkerghaagise kandevõimest kindlasti väheks
2)Uurin erinevate tootjate lehti ja kõige kergematel haagistel jääb 3x1,5 m kasti puhul kandevõimeks 530-550 kg
Kasutaja avatar
urmas
unistus kahest 4-pakist kapoti all

Postitus Postitas urmas »

Kui sa hakkad käru tegema, siis siis jätad raami eest poodi ca 2 eurot kg. Materjal, tsinkimine, abimaterjalid.
Isetehtud 3m haagise metallosa tuuris 250kg.
Lisaks ostad veel:
Rummud
Veljed
Rehvid
Haakeseade
Juhtmed
Tuled
Riivid, aasad
Põhjavineer
Aeg-seda õnneks ostma ei pea, see on ju tasuta.
Ja siis veel esmane registreerimine 250, mida poekäruga ei maksa.

Liida read kokku ja lähedki poodi käru järele :D
Snegurochka ex.
Authorities require that a person be gone 48 hours before they`re consodired missing (longer, if they drive a Jeep)
Uued tuuled....IF IT DOES NOT BREAK, IT'S TRIALJIMNY.
TanelV
Got ARB and Nitrous?

urmas kirjutas:Kui sa hakkad käru tegema, siis siis jätad raami eest poodi ca 2 eurot kg. Materjal, tsinkimine, abimaterjalid.
Isetehtud 3m haagise metallosa tuuris 250kg.
Lisaks ostad veel:
Rummud
Veljed
Rehvid
Haakeseade
Juhtmed
Tuled
Riivid, aasad
Põhjavineer
Aeg-seda õnneks ostma ei pea, see on ju tasuta.
Ja siis veel esmane registreerimine 250, mida poekäruga ei maksa.

Liida read kokku ja lähedki poodi käru järele :D

Ostan soomest vana haagiselamu 200 eur , nii et mul vaja ainult riivid , aasad , põhjavineer , ja ported .
Aega mul tõesti on õhtuti ja kui isegi 250 maksan rega eest siis jään ikka väga suurelt plussi võrreldes poe haagisega .
Kasutaja avatar
urmas
unistus kahest 4-pakist kapoti all

Postitus Postitas urmas »

TanelV kirjutas:Ostan soomest vana haagiselamu 200 eur , nii et mul vaja ainult riivid , aasad , põhjavineer , ja ported .
Aega mul tõesti on õhtuti ja kui isegi 250 maksan rega eest siis jään ikka väga suurelt plussi võrreldes poe haagisega .
See on mäda nagunii ja teed lõpuks pmst ikka uue.
Liida ikkagi ennem read kokku (lisa sinna veel praam ja kütus). Mul on korralik töökoda ja asi sai valmis paari päevaga ja töö omahind on nagu töökoja omanikule ikka.
Ma läksin pikalt miinusesse.

1400 ei maksa ju poe oma. 990,- maksab 3 meetrine. Respo on üldiselt tugev tükk. Kindlasti on odavamaid.
http://www.respo.ee/et/Haagised/Tootegrupid/27/89/101
Snegurochka ex.
Authorities require that a person be gone 48 hours before they`re consodired missing (longer, if they drive a Jeep)
Uued tuuled....IF IT DOES NOT BREAK, IT'S TRIALJIMNY.
TanelV
Got ARB and Nitrous?

urmas kirjutas:
TanelV kirjutas:Ostan soomest vana haagiselamu 200 eur , nii et mul vaja ainult riivid , aasad , põhjavineer , ja ported .
See on mäda nagunii ja teed lõpuks pmst ikka uue.
Liida ikkagi ennem read kokku (lisa sinna veel praam ja kütus). Mul on korralik töökoda ja asi sai valmis paari päevaga ja töö omahind on nagu töökoja omanikule ikka.
Ma läksin pikalt miinusesse.

1400 ei maksa ju poe oma. 990,- maksab 3 meetrine. Respo on üldiselt tugev tükk. Kindlasti on odavamaid.
http://www.respo.ee/et/Haagised/Tootegrupid/27/89/101

Eks kui on mäda siis 200 maha visatud , kui ei ole mäda siis olen plussis , ei taha tavalist 3x1,5 vaid pikemat et mahuks 2 atv sisse ja praami saan soodsalt , kütte peale raha ei lähe ja kõigele lisaks saan ise meisterdada õlle kõrvale ja ma ei usu et jään miiinusesse aga eks elu näitab mis saab :mrgreen:
v6sa
I live off from the mud

Postitus Postitas v6sa »

Eks igaüks ise teab, kui tasuta ta oma aega kasutab... Rauaväänamine on ju ka hobi ja hobidele minevat aega ei loeta. :wink:

PLH ehk poldikäru puhul ma ei julgeks väga ülekoormaid vedada. :roll:
500+ kg kandevõimega 3x1,5 kastiga haagised on kas:
A) heast materjalist ja seega kallid;
B) nigela ehitusega (loe: kerged ja õblukesed, mistap ei talu ülekoormamist ja halba teed).

Aga tee teema oma haagise tekkimisest - küsijaid ja mõtlejaid on palju, tegijaid vähe. 8)

Mida pikem haagis, seda suurem on oht tagumist otsa lõhkuda maastiku ebatasasuste ja äärekivide vastu. Mina lisaks juhusliku veo korral paar 5x15 prussi ja jätaks mõlemad ATVd ratastega neile toetumas natuke üle serva rippuma. Kuni 0,5 m pole ka tähistada vaja. :!:
Potsu, Krooks, GLK, Frontud ja hübriidruss veavad enamasti kõigi ratastega. Üldiselt olen rahul...
Kasutaja avatar
Landy
Typo Master 2.1
Kontakt:

Need kes ATV-sid hulgim veavad (näiteks võistlustele) panevad need tihtimitte piki, vaid pigem risti käru peale ja selleks tehakse veidi laiem käru. Kahte ATV-d ilmselt 3m kastiga kärule keerukas mahutada. Ise tõsi proovinud pole.

Sellelt pildilt tundub küll käru pikem:
Pilt
Vasta

Mine “Modifikatsioonid edasijõudnutele”