Lallari valimine?

Mured, mõtteavaldused ja ideed seoses erinevate elektroonilise navigeerimise vahenditega - GPS, PC (ok Mac ka), PDA, erinevad tarkvaralahendused jms. Samuti võib siia postitada ka teemasid mis puudutavad erinevaid metsaskasutatavaid sidevahendeid (VHF, UHF, PMR, CB jm.). Oodatud EI OLE teemad oma kraami kiitmiseks ärilisel eesmärgil!

Moderaatorid: hulkur, Moderators

Vasta
rommel
Fitting 38"

Re: Lallari valimine?

Postitus Postitas rommel »

Takjateip on küll hea idee :thumb:
Ma just mõtlesin omaette kuidas auto lõhkumist vältida. Esialgu oli plaan keskmise istme seljatoe sisse lahtiselt panna (kui istujat pole siis käib see maha käetoeks, sigaretisüütaja auk on ka olemas seal).
Kasutaja avatar
beginner
True Softroader

Postitus Postitas beginner »

Antenniga on selge, ML-145. Aga mis see spartalik hea leviga jaam võiks olla, mida praegu Eesti poodidest saaks hankida? Või netist? Või on poodides ainult liiga uued ja keerulised vidinad? Ja peab tunnistama, et võiks olla pigem odavam, kui Harry III (175€).
Kasutaja avatar
CaveMan
True Off Roader!
Kontakt:

Postitus Postitas CaveMan »

beginner kirjutas:Antenniga on selge, ML-145. Aga mis see spartalik hea leviga jaam võiks olla, mida praegu Eesti poodidest saaks hankida? Või netist? Või on poodides ainult liiga uued ja keerulised vidinad? Ja peab tunnistama, et võiks olla pigem odavam, kui Harry III (175€).
Kõik jaamad on sama leviga, 4w. Vahe on ainult vidinates. Kas tahad, et saaks scannida, et saaks kahte kanalit kuulata jms ebavajalik :) Ehk siis leviulatuse määrabki ainult antenn.
Minul on Alan 78 plus. Võtsin selle, sest soovisin scanni. Tegelikult pole kasutust leidnud.
Land Cruiser 100 2005, 4,2TD Aut - 33'' Cooper Discoverer STT PRO - Come Up DV-9
Kasutaja avatar
beginner
True Softroader

Krt, ma mõtlesin, et Alan on eraldi firma ja tahtsin küsida, kus seda müüakse, sest Tehnoturus ei paistnud :oops:
Kõige lihtsam (ja mis salata, ka odavaim) paistab olevat Alan 100 Plus.
Ma arvan, et sooviks lihtsalt metsavahel omadega rääkida.
Kasutaja avatar
CaveMan
True Off Roader!
Kontakt:

beginner kirjutas:Krt, ma mõtlesin, et Alan on eraldi firma ja tahtsin küsida, kus seda müüakse, sest Tehnoturus ei paistnud :oops:
Kõige lihtsam (ja mis salata, ka odavaim) paistab olevat Alan 100 Plus.
Ma arvan, et sooviks lihtsalt metsavahel omadega rääkida.
Mida tasub veel peale jaama ostmist tähele panna on see, et erinevatel regioonidel on erinevad võimsuspiirangud. S.t. kui sa seadistad jaama töötma Eestis, siis saad FM võimsuseks 4w ja AM 1W. Tuleb valida seadetest mõni selline riik, kus eelseadistatud FM 4W ja AM 4W. Kui ma õigesti mäletan, siis vist Itaalia sobis. Aga see on kasutusjuhendis kirjas. Vajausel küsi poes abi ja infot selle kohta.
Land Cruiser 100 2005, 4,2TD Aut - 33'' Cooper Discoverer STT PRO - Come Up DV-9
Ronny25
Fitting 38"

Postitus Postitas Ronny25 »

Praegu tehnoturus soodushinnad. Omale just käisin ja ostsin sellise: http://www.tehnoturg.ee/EE/3377/CO23
Ja antenni võtsin: http://www.tehnoturg.ee/EE/3380/SI05
Ma arvan, et safaritel jne kasutamiseks piisab küll.
Kasutaja avatar
Martinsr
Fitting 38"

Postitus Postitas Martinsr »

Eks sa pead need hästi häälde ajama siis isegi võib olla hea!

Omast kogemusest rääkides, siis antenni tasub investeerida. See selle Lällari maailma avab. Mida pikem antenn seda kaugemale räägid. Kõige nõmedam on minu meelest see, et aegajalt juhtub nii, vahemaad kerivad pikemaks, lühikese antenni mehed enam ees liikujaid kas ei kuule või vahele rääkida ei saa.

Muidugi, metsas on lühikesel antennil omad plussid. Enda ML145 korduvalt maha sõitnud. Lõikab nagu noaga jalapealt maha :D Mul stats antenn ka muidugi.
Mitsubishi Pajero matkamaja
www.uitajad.ee
Kasutaja avatar
beginner
True Softroader

Mis see häälde ajamine endast kujutab?
Kui võrrelda, siis mille poolest on üks halvem või parem: Cobra 19 DX vs Midland Alan 100 plus. Cobra puhul mulle meeldib sigaretisüütajast võetav toide, samas pole neid auke tavaliselt ülearu palju.
Antenni hakkasin ka mõtlema, et äkki võiks olla lühem, mis variante võiks kaaluda? Mis vahemaad üldse ML145 paksemas padrikus lubab?
Kasutaja avatar
CaveMan
True Off Roader!
Kontakt:

beginner kirjutas:Mis see häälde ajamine endast kujutab?
Kui võrrelda, siis mille poolest on üks halvem või parem: Cobra 19 DX vs Midland Alan 100 plus. Cobra puhul mulle meeldib sigaretisüütajast võetav toide, samas pole neid auke tavaliselt ülearu palju.
Antenni hakkasin ka mõtlema, et äkki võiks olla lühem, mis variante võiks kaaluda? Mis vahemaad üldse ML145 paksemas padrikus lubab?
Häälde ajamine tähendab seda, et antennikaabli ja jaama vahele ühendatakse vastav seadeldis ning reguleeritakse antenni pikkus selliseks, et saade oleks kõige parem. +- mõni cm või mm. Poest ostetud antennid on reeglina juba hääles. Vähemat tehnoturus nii öeldi ja kui ma palusin oma ML145 häälde panna, siis arvati, et see ei ole vajalik.
Sigaretisüütaja otsa saad igale seadmele ise külge panna või ära võtta, kui see olemas on ja ei soovi seda kasutada. Arvan, et see ei ole argument.

Leviulatuse jaoks mingit kindlat valemit ei ole. Muutujaid on liiga palju - maastiku (mäed-orud), puud, hooned, ilm jne. Pikkade antennidega on safaritel metas ikka mõni kilomeeter kuulda olnud. Arvatakse, et kuskil 5 km võiks olla levi. Kui on otsenähtavus, siis 20 km ideaaljuhul.
Mõned arvavad, et 1,5m antenn vs 0,5 m antenn ei olegi mingit vahet ja saadakse sama tulemus. Ei tea kas on õige jutt.
Lühikese antenniga võib tekkida see efekt, et näiteks kui sinul on lühike ja minul on pikk, siis mingi kriitilise piiri pealt sina mind enam ei kuule aga mina sind kuulen.
Kasutaja avatar
tarmo
I live off from the mud
Kontakt:

Postitus Postitas tarmo »

Kes tegeleb häälestusega meil Tallinnas nt? Mul varem oli jaam, mida sai ise häälestada (President George), aga loobusin, kuna liiga kobakas. Nüüd President Harry III, aga levi on kehvavõitu (antenn ML-145, kuigi mitte kõige ideaalsemas kohas - kastika kabiini taga).
Tarmo Toom, off-the-road alates 2003
Vaba/TR1 2005-2009
TR3 2009-2015 (Mainor Team)
Suzuki KQ700 30"MT
LC200/V8 32"AT
tarmo@4x4.ee, 526 5874
Kasutaja avatar
CaveMan
True Off Roader!
Kontakt:

tarmo kirjutas:Kes tegeleb häälestusega meil Tallinnas nt? Mul varem oli jaam, mida sai ise häälestada (President George), aga loobusin, kuna liiga kobakas. Nüüd President Harry III, aga levi on kehvavõitu (antenn ML-145, kuigi mitte kõige ideaalsemas kohas - kastika kabiini taga).
Ei tea, et jaama üldse häälestatakse, ikka antenni. Võib-olla saab mõnel jaamal võimsust lihtsalt maha keerata.
Häälestada saab Tehnoturus Mustamäel.

Repliigi korras veel. Võib panna vahele ka sellise võimendi: http://www.tehnoturg.ee/EE/3623/RM12
Kahe auto vahel, mõlemal võimendi ja 1,5 m antenn saadi sidekauguseks 40 km. Üks oli Tartu linnas ja teine hakkas Tallinna poole sõitma. Kui ühel on võim ja teisel mitte, siis võimuga autot kuuldakse aga ta ise ei kuule.
Kasutaja avatar
Martinsr
Fitting 38"

Postitus Postitas Martinsr »

Isegi poest ostetavad antennid pole hääles. Kuna häälestatakse siiski antenn jaama suhtes ja vastupidi. (antennil on tehtud nö. Eelhäälestus) Võimendi iseenesest ei päästa midagi. hakkab rohkem häireid sisse tulema trolliliinid, el liinid ja muu säärane. Kuigi jah levikaugus suureneb. Ja nii ta on, et ühel võim ja teisel mitte siis kaob point ära. 40kmmi saavutab ilmselt üleleviga.

Mul on olemas SWR meeter. Korralikult häälestatud antenn võib levivälja väga palju suurendada.

Sõber ostis omale uue jaama ja antenni(Poe seades), otsustasime proovida levikaugust (antenn oli vist 105 pikk) Hakkas siis tabasalust tulema. Haabersti ringil kuulis ta mind nagu kõrval tuppa, aga ise välja ei levind. Kuulsin teda alles 500m kauguselt seda siis põhimõtteliselt otse leviga. Peale häälestust hoopis teised lood.

Ja see segajate jutt on õige tähelepanek. Siin tulebki pikema antenni võlu välja. Mida pikem antenn seda vähem jääb jama ette. Seda lähemal oled CB lainekõrgusele. CB lainekõrgus on parim ca 9m - 10m peal, mida lähemal sellele oled, seda parem ka levi... jne jne
AM saab ilma SQ-ta kasutada (pole kahinat sees) ja tuleb ka igast nõrka pläga sisse ( armeenia taxistid, laevad jne..). Samas võimalik vastuvõtta ka väga nõrgukest signaali. FM (enam jaolt kahin ja SQ vajalik) levib oluliselt parema kvaliteediga/kaugemale näiteks.
Nõrga signaali vastuvõtt keerulisem ja kaob SQ-d maha keerates nö. kahinasse. Kui squelts peal, siis lihtsalt vastuvõttu ei toimu, Vajab head levi ja korralikku saadet.

Isegi Antenni asetus autol mõjutab. Keset katust on levi/saate peegeldus oluliselt parem, kui näiteks mul kasti raua küljes.
Mitsubishi Pajero matkamaja
www.uitajad.ee
Kasutaja avatar
beginner
True Softroader

Eile käisin korra Tehnoturust läbi.
Raadiojaamaks soovitati ka praegu soodushinnaga olevat President Truman'i. Pidi vastupidavam olema kui Alan 100+ ja Cobra 19 DX, remondijuhtumeid pidi väga vähe olema.
Kui mainisin, et antenn võiks veidi lühem olla, kui ML145 poolteist meetrit, soovitati 945mm Sirio Omega 27't. Nende poolt testitud ja heade mõõtmistulemustega. Soovitajaks oli see mees, kes aparaate remontis :wink:
Kasutaja avatar
CaveMan
True Off Roader!
Kontakt:

beginner kirjutas:Eile käisin korra Tehnoturust läbi.
Raadiojaamaks soovitati ka praegu soodushinnaga olevat President Truman'i. Pidi vastupidavam olema kui Alan 100+ ja Cobra 19 DX, remondijuhtumeid pidi väga vähe olema.
Kui mainisin, et antenn võiks veidi lühem olla, kui ML145 poolteist meetrit, soovitati 945mm Sirio Omega 27't. Nende poolt testitud ja heade mõõtmistulemustega. Soovitajaks oli see mees, kes aparaate remontis :wink:
Aga mõtleme, mis see pool meetrit lühem antenn tegelikult annaks.
Pikkuse mure väljendub, kui on madalad oksad ja need tahavad antenni katuselt ära viia. Kui osad on seal 1 - 1,5 m kõrgusel, siis see ei häiri, antenn paindub ja libiseb okste alt läbi. Probleem on siis, kui oskad on katusele lähedal. Sellisel juhul ei ole palju abi, et see antenn pool meetrit lühem on ja pühitakse katuselt mõlemad.
tyyp07
I live off from the mud
Kontakt:

Postitus Postitas tyyp07 »

Sõidan juba aastaid ca 2m piitsaga ringi mis on kinnitatud katuse raami külge. Pole mina suutnud seda veel metsa ära kaotada.
Väljaminekud kasvavad, et järele jõuda sissetulekutele....
http://www.rgb.ee
53449661 Kert
Team Linnamehed
Vasta

Mine “Elektrooniline navigeerimine, IT ja side”