Panin petsafe'i omale, toimetas küll.
Traadi panin ainult tänava poole ja silmusena - esimene traat meetrit pool aiast, teine nii 1,5m tahapoole (juhendis kirjas ka, kuidas peab). Seal kus otsad kokku said, keerutasin palmikuks ja vedisin selle tuppa. Takkajärele võib nentida, et see raha välja köhimine on easy, männijuurikate vahel traati tirida uuesti ei soovi. Traadi max pikkus on ära toodud reeglina, mälu järgi oli see üle km (kaasa loomulikult nii palju ei anta...)
Kui on plaan kogu perimeeter ära katta ja silmusega läheb keerukaks, tõmba meeter-poolteist aiast sissepoole kontuur ja keera kontuuri puldist võimsus põhja. Peaks olema piisavalt ebamugav kaevata ja/või laiata.
Kuulu järgi on olemas ka teistsuguseid, traatkontuurita "elektrikarjuseid" - majas on raadiomajakas ja kui signaal ära kaob, hakkab koer nüplit saama. Tegutsemispiirkond on siis ringikujuline ja raadiusega määratud. Kogemus omal puudub ja ma ei tea, mis siis saab, kui majast vool kaob või see majakas "poteka juurde" läheb...
Tähelepanekud ja ilmnenud jamad.
Lippudega mina ei jamanud. Koer sai väga kiiresti aru, et aia äärde pole vaja rohkem minna ja et kui peremees on kaasas ja mingi imelik värviline nöörijupats veel kaela külge pandud, siis võib väravast läbi tulla küll.
Võimsus säti loomulikult vastavalt eluka suurusele (ja kangekaelsusele), aus on enda peopesa peal järele proovida...
Kui koer territoriaalseks läheb, siis ei aita okastraat ka. Mingid purjus venelased röökisid kunagi maja ees tänaval, naisel oli sõbrants külas väikese lapsega ja seetõttu peni (oli sõbralik, aga ei hinnanud enda proportsioone adekvaatselt, armastas pisikesi pampe ninaga ümber müksata lihtsalt) oli nööri otsa pandud ja piiratud liikumisvabadusega. Karistusrihm, kummilutudega ogad sissepoole, tõmmati lihtsalt puruks ja sirgu.

Tõule omaselt oli minu lontrus hotspot'iga hädas. Ühekorra sai selle kurgu alla ja tervenedes oli sinna oluliselt paksem sarvkiht moodustunud. Vot siis enam hästi särakas ei mõjunud (naha sarvkiht on ju üsna hea isolaator), aga õnneks oli see kusagil õitsvas keskeas juba ja penil oli pult selge ning üsna maha rahunenud. Mingi hetk läks see kaelas kõlkuv jubin tuksi ka, ei hakanudki uut ostma. Loo moraal - kontrolli ikka vahest. Pika karva asemel võib probleem olla hoopis tehnikaga.
Teise poole elu oligi ilma elektririhmata ja probleeme polnud. Peaasi, nagu ikka, on kutsikast peale reeglid selgeks ja jooned maha saada...
Kui isane koer kosja tuleb üle aia, siis ei aita teistpidi miski. Saadad järjest kosilasi mullatoidule või "remondid" oma koera ära... Sõbral oli emane hunt ja enne jamad ei lõppenud kui noa all ära käis. Õhupüssiga tagumikku, kaigast, mida iganes - ikka tulid tagasi, sugutung on suurem kui surmahirm. Elektrikarjus aia kohal võib aidata, aga ma olen oma elus näinud segaverelist põlvekõrgust krantsi, kes kohapealt, laisalt, hoota üle 1.80 aia kargab. Selle koera rännukihku raviti a la kanaaedikuga, ehitati talle oma väike territoorium...