2. leht 2-st

Re: Kodune siider.

Postitatud: E Sept 24, 2018 12:16 pm
Postitas trc
Roberto kirjutas:
renxx9 kirjutas:Ahoi spetsialistid!

Sügis käes, ärataks vana teema uuesti ellu.
Internet on igasugu erivevaid legende täis kirjutatud, pärmiga, ilma pärmita, suhkruga, ilma suhkruta jne.
Mul on hetkel 50l. äsja pressitud õunamahla õlleankrus. Tahaks proovida midagi siidrilaadset teha.
Millest alustada?

Tänan!
Tegin õlleankrusse. Ei mingit pärmi, suhrurt ega kuumutamist. Kuuma veega nõu puhtaks - ka kraanid. Nõul kaks kraani. Alumisest lasen põhjasette välja. Tulemuseks oli kuiv, peaaegu alkoholita selge jook, mida kasutasin 2 (kaks) aastat. Nüüd sai otsa ja teen sama moodi uuesti. NB! Nõu puhastamiseks kasutasin pruulikojast ostetud kuiva hapnikku!
Kui sa ei pannud pärmi, panid ta ankrusse surve alla, said peaaegu alkoholita joogi siis kääris ta sul metsiku pärmiga ja ilmselt väga vähest aega, suhkur söödi seest, ning metsik pärm alkoholi ei suutnud väga tekitada. Hangi vahuveinile mõeldud pärm, veendu, et õunamahl oleks magus, mida kääritama hakkad ja saad väga hea, kena ja klaari kihiseva alkoholiga joogi. Kui jälle muidugi surve alla ei pane teda vaid lased ikka mulksutajas käärida.

Re: Kodune siider.

Postitatud: N Sept 27, 2018 10:24 pm
Postitas rannamees
lok665 kirjutas:Kuna siin foorumis oli juba juttu koduõlle tegemisest, ja nagu näha oli tagasiside väga broo ,SIIS,kuna õunamahl juba voolab ootan suure huviga head siidriretsepti.

Magusat mahla,

Terv Lok.
Abiks oleks kindlasti mõni vihje siidrijooja maitse-eelistuse kohta.
Kuiv, poolkuiv, poolmagus, magus, jne?
Aga pole hullu, jagan oma kogemust praktkast:
Mahl ankrusse, spezialpärm peale, käima, soojas, 2 päeval kinni, ikka soojas ja las käib.
Siider, va sinder, tahab nats aega. varsti tarin veinikeldrisse ja sinna jääb järgmise suveni, vahel ka ülejärgmiseni.
Aastaid tagasi, värske praktikuna kuulasin foorumitarku, kes okt-nov juba testida soovitasid ja see oli viga.

Re: Kodune siider.

Postitatud: E Okt 01, 2018 8:55 pm
Postitas irukas
Eelmine aasta tegin esimest korda ning tuli täitsa hea, et jagada. Kuna ei olnud koduse õunasiidriga kokku puutunud, toimetasin maakodu seeniorieas naabritädi näpunäidete järgi.
Toore õunamahla valasin õlleankrusse, lasin seista u 4 päeva toasoojas, et asi käärima läheks.
Siis sulatasin selles samas vedelikus ära suhkru (1.5kg kuna mahla oli 15 liitrit)
Valasin suhkruvedeliku ankrusse, segasin ära ning punn peale. Ankur rändas jahedasse keldrisse toimetama ning jõuludeks oli hea kihisev jook laual, ehk rahulikult käia võiks ligi 3 kuud. Sai testitud ka varem ning midagi halba ei olnud. Head katsetamist 8)