2. leht 4-st

Postitatud: R Apr 17, 2009 5:53 pm
Postitas säinas
ei tea, aga toasoojas käärib kibe maitse juurde. nagu tüüpiline kadarbiku hapukapsas poes. ma arvan, kui suudad virre üsna kiirelt 13-15 kraadi peale maha jahutada on tulemus juba parem.

edit: jään täpse vastuse võlgu, sest mul endal pole õnnestunud alla 10 kraadi maha jahutada. ja siis käis peaaegu nädala keldris.

aga mäletan lapsepõlvest erinevatel meestel olid erinevad numbrid: 4,6,8,12. madalama temperatuuriga peab arvestama pikema käärimisega.

ja pikal käärimisel on puhtus olulisem. keeva veega desinfitseeritud nõud, keedetud vesi. kaevus oli mannergul siiski kaan peal, kuigi surveta.

Re: Koduõlu

Postitatud: L Apr 18, 2009 1:16 am
Postitas snorkel
snorkel kirjutas:Kas on siin ka õllesõpru, kes oskaksid soovitada kuidas teha üks hea koduõlu.Vinku on 30L ja sellisele nõule oleks siis soovi head retsepti. Jätaks välja sellised retseptid, kuhu soovitatakse lisada viina ja ei tea veel mida. :lol:
Njah.Tänud kõigile, kes avitasid. Aga ole nüüd hiromant ja vali välja sellest p'hjatust valikust.Hea soovitus oli ka see, et tee valmis ja õpi vigadest. :wink: Aga siiski proovni kasutaja Marlai retsepti kõigepealt,ja jagan siis kindlasti Teiega arvamust.(kui õlle p....e läheb,siis vähemalt Marlai küige lähemal ,keda saab panna uut laari tegema :lol:
Hea aeg katsetusteks oleks siis, kui peaks õlut tegema niisama joomiseks, aga nüüd oleks vaja isale kingitus teha.

Postitatud: L Apr 18, 2009 8:18 am
Postitas toits1973
Soovitaks siis paar pisi asja veel millest keegi nagu juttu polegi teinud.
Kindlasti ära lase õllel nn. keema minna ja ära lase maha käia enne sulgemist.

Postitatud: N Juul 02, 2009 5:22 pm
Postitas smurhv
toits1973 kirjutas:Soovitaks siis paar pisi asja veel millest keegi nagu juttu polegi teinud.
Kindlasti ära lase õllel nn. keema minna ja ära lase maha käia enne sulgemist.
Seleta see postitus nati rohkem lahti, palun.
Lugesin teema läbi ja tekkis ka plaan katsetada esimest korda õlut teha 8)

Postitatud: N Juul 02, 2009 7:45 pm
Postitas toits1973
smurhv kirjutas:
toits1973 kirjutas:Soovitaks siis paar pisi asja veel millest keegi nagu juttu polegi teinud.
Kindlasti ära lase õllel nn. keema minna ja ära lase maha käia enne sulgemist.
Seleta see postitus nati rohkem lahti, palun.
Lugesin teema läbi ja tekkis ka plaan katsetada esimest korda õlut teha 8)
Se tähendab seda,et õlu peab kerge vahuga käima mitte suure vahu ja mulinaga (seda võib juhtuda kui on liiga soe ruum),kui aga hakkab liiga mulinal nö keema tuleks anum paigutada jahedamasse kohta.Ja maha käimisest niipalju,et õlu tuleks enne sulgeda kui maha käib st enne kui ta oma vahutamise ise ära lõpetab.Sai vist veits segane aga ehk said asja veits selgemaks ikka.
Niipalju veel,et enne sulgemist tuleks törts suhkrut panna siis lööb asjale truki ka sisse ja paari päeva pärast võiks juba isegi proovida.
Edu proovimisel :beer:

Postitatud: N Juul 02, 2009 11:12 pm
Postitas uhti
Mina teen maltoosast ja kogused on 10 l õlle jaoks 1,5 pudelit maltoosat,750g suhkrut.Segan-sulatan kõik ilusti leiges vees ära ja siis võtan sealt liitrise purgiga seda segu ning sinna sisse panen hästi natuke pärmi.Siis läheb 2-3 tundi aega kuni seal purgis asi käima läheb ja siis valan selle ülejäänud asja hulka.Lasen punsus käia u 1 öö-päeva ja valmis ta ongi.

Postitatud: L Juul 04, 2009 12:31 am
Postitas smurhv
toits1973 kirjutas:
smurhv kirjutas:
toits1973 kirjutas:Soovitaks siis paar pisi asja veel millest keegi nagu juttu polegi teinud.
Kindlasti ära lase õllel nn. keema minna ja ära lase maha käia enne sulgemist.
Seleta see postitus nati rohkem lahti, palun.
Lugesin teema läbi ja tekkis ka plaan katsetada esimest korda õlut teha 8)
Se tähendab seda,et õlu peab kerge vahuga käima mitte suure vahu ja mulinaga (seda võib juhtuda kui on liiga soe ruum),kui aga hakkab liiga mulinal nö keema tuleks anum paigutada jahedamasse kohta.Ja maha käimisest niipalju,et õlu tuleks enne sulgeda kui maha käib st enne kui ta oma vahutamise ise ära lõpetab.Sai vist veits segane aga ehk said asja veits selgemaks ikka.
Niipalju veel,et enne sulgemist tuleks törts suhkrut panna siis lööb asjale truki ka sisse ja paari päeva pärast võiks juba isegi proovida.
Edu proovimisel :beer:
Selge, eks annan teada kuidas tuli :wink:

Postitatud: L Juul 04, 2009 11:26 am
Postitas smurhv
Õlletegemissõbrad saavad siit õllepärmi:

http://www.bier.ee/index.php?id=10565

Postitatud: L Juul 04, 2009 12:57 pm
Postitas Tony
Ahoi

Panen oma kogemused ka siis kirja.
Teen tavaliselt maltoosa, suhkru ja päris õllepärmiga.
Viimasel ajal olen asendanud osa suhkrust meega, (pool või natuke rohkem kogusest) VÄGA :thumb: tuleb.
Maitse selline mahe ja kergelt magusam, pärmi ja alko maitse ei käi nii yle.

Õlle tegemiseks kulub terve päev !!!
Suurim ajakulu läheb vee keetmise, maltoosa lahustamise ja hiljem selle segu jahutamine 30C peale.
Väga oluline on vesi just 30C peale saada, kui kuumem siis on suur oht, et pärmiseen sureb ära, kahjuks esimestel kordadel olin liig kärsitu ja välja tuli 1 sitt kali :evil:

Kui kogu möks kokku segatud, siis lasen 2-5 päeva toatembil lahtiselt käärida.
Olenevalt soovitud kangusest, siis lahti käärimise aeg.
Arvestada tuleb veel sellega, et kui kinni keerad, siis ta läheb veel mõned kraadid kangemaks. Kui soovitud kangus käes, siis kaan peale ja jahedasse edasi "tiksuma".
NB ! kontrollida surveid

Jahedas hoian ka nii nädala jagu, siis pärm ilusti jahedas ennast "maha käinud" ja :beer: missugune.
Naised/lapsed võiksid juba nii 2 päevast alates vahtu jooma hakata 8)
Mehed võiksid ikkagi selle nädalakese ära kannatada

Best
Tony 8)

Postitatud: P Juul 05, 2009 12:56 am
Postitas PARUN
Selleks jaaniks tegin ka ühe laari koduõllet. Materjaliks kasutasin Viljandis turukonsumis müüdud spets õllemeistri leiba ja pudel maltoosat.
40 l nõukohta läks 3xleib + 1 pudel maltoosat.
õpetused on ilusti paki peal kirjas ja kui juhiseid järgida, siis tuleb päris hää kraam.
Viimane kord aga tuli jube salapärane õlle, maitses hästi ja jättis jalad alla, aga pää võttis ära ja järgmine päev loobusin kiiresti sellest kuradi :twisted: tünnist.
Andsin tünni koos õllega ära 8)
Nii et olge selle kraamiga ettevaatlik.

Postitatud: R Jaan 15, 2010 5:28 pm
Postitas keelutsoon
minu kogemus (kogused on arvestades olemasoleva nõu suurust):

16 liitrit vett ära keeta ja jahtuda ca 25-30 kraadini (käesoe)
2 liitrist pudelit maltoosat sisse
ca 0,5 kg mett
ca 0,5 kg suhkrut
ca 30-35 g pärmi suhkuga lahustada ja sisse
seejärel lahtises nõus toatemperatuuril kuni ööpäev
nõu kinni ja keldrisse

= päris hää ca 2 nädala pärast

järgmisel korral proovin ka ingverit sisse panna.
iga kord midagi ikka erinevalt ka.

Postitatud: R Jaan 15, 2010 6:37 pm
Postitas hindrek555
keelutsoon kirjutas: nõu kinni ja keldrisse
Palju sul keldris temp on?

Postitatud: R Jaan 15, 2010 6:48 pm
Postitas keelutsoon
ausalt öeldes pole mõõtnud.
tavaline maakivist kelder, talvel parajalt jahe.
viimane õlu sai tehtud aastavahetuseks, ka suurte külmadega ei pannud käärimist seisma seal.

Postitatud: P Juul 25, 2010 4:53 pm
Postitas weix2
Noo nii vahetasin oma õlle-ankrul kraani ära, mõõtsin ka ära et mahutab 45 liitrit. Homme siis poodi maltoosa ja uue kella järgi, äki on võtta ka ylerõhuklapp? Katsnun panna asja mydisema. Viimase hetke nõuandeid?
Leidsin netist alljärgneva õpetuse :)

http://www.youtube.com/watch?v=LIOYEQhoZYI

Postitatud: P Juul 25, 2010 8:09 pm
Postitas keelutsoon
mina küll panin enda omale väljalaskeventiili, ent tegelikult tarvidust ei ole.
pole kordagi juhtunud, et rõhk liialt suureks läheks - ei kujutagi ette, mis selleks tegema peaks.