Karburaatori jäätumine?
Moderaatorid: jr, vtl, Moderators
- speedbird1229
- Got ARB and Nitrous?
Karburaatori jäätumine?
Tervist!
Mure nimelt selline, et mu Grandil oli nüüd vist kuu aja jooksul neljas kord kui mootor suri gaasi lahti lastes tee peal sõites välja. Küll olen selle üle mõelnud, et milles võiks asi olla ja pole siiani veel lahendust leidnudki. Enne kui parandusse tõttan, mõtlesin, et ehk leidub mingi lihtsam seletus asjale. Minu teooria on muidugi täiesti vale juhul kui mu baasteadmised Magnum V8 mootorist osutuvad valeks... See on ju ikka karburaatoriga mootor?
Nimelt mul pole siin Saksas suhteliselt soojade ilmadega absoluutselt seda probleemi enam olnud ning gaasi lahti lastes on pöörded alati nagu kellavärk veidi üle 1000 seisma jäänud hooga sõites. Olukord oli täna aga selline, et eile sai käidud tõsiselt niiskes uduses ilmas sõitmas ja pärast kodus parkimist (parkimismaja, kuid vabas õhus) oli auto kapotil ja kogu esiosal mõnus kiht veetilku niiskusest. Sellest eeldan, et seda niiskust võis ka igalpool mujal mootoris näiteks settida. Täna öösel oli kindlasti alla 0 kraadine temperatuur ning pidin korra päeval poes käima. Panin siis mootori käima, salongisoojendus praktiliselt maha keeratud ja kõik töötas mootori poolelt küllaltki perfektselt. Sõitsin siis mõnda aega ja järsku gaasi lahti lastes surigi välja. Sain ta kenasti käima ja vaikselt gaasiga nõksutades oli ka paari minutiga asi OK. Mida ma täheldasin nii enne väljasuretamist kui ka pärast uuesti käivitamist oli see, et mootori pöörded kõikusid sedasi, et ikka millimeeter kindlasti RPM liikus näidukil. Koju tagasi tulles töötas perfektselt ja rohkem ei esinenud seda täna.
Minu teooria siis järgmine (baseerub tegelikult lennukite kolbmootorite teadmistes, sest nendega ma tihtipeale lendan) - karburaatoris oli niiskus või ehk juba mingi jää - mootor käima ja ilma soojendamata minema tähendab seda, et kiiremini töötava mootori õhuvool karbussi suurenes ju märgatavalt ning 0 kraadise temperatuuri juures võis see soodustada jää teket. Ma ei tea, kas sellisel autol on ka mingi karbussisoojendus olemas, aga põhimõtteliselt nii külma mootoriga ei saaks ta soojust ei sealt süsteemist ega ka mootorist endast. Niisiis võis blokeeruda karburaator sedavõrd piisavalt, et suurema gaasiga küll mootor käis, kuid tühikäigu jaoks vunki ei jätkunud. Kuna probleem lahenes suhteliselt varsti, siis võib äkki soojenenud mootorit lahenduseks pidada. Vähemalt lennuki puhul on pärast karburaatori jää sulamist normaalne, et mootori pöörded kõiguvad märkimisväärselt - justkui indikatsioon, et oli jää, mis ära sulatati.
Loodetavasti keegi avaldab oma arvamust sellest loost ning kas minu teoorial võib mingi tõepõhi all olla. Aitäh!
P.S.
Võimalik, et ehk mu teooria põhimõte kehtib mõne muu vidinaga seal mootoris... ?
Mure nimelt selline, et mu Grandil oli nüüd vist kuu aja jooksul neljas kord kui mootor suri gaasi lahti lastes tee peal sõites välja. Küll olen selle üle mõelnud, et milles võiks asi olla ja pole siiani veel lahendust leidnudki. Enne kui parandusse tõttan, mõtlesin, et ehk leidub mingi lihtsam seletus asjale. Minu teooria on muidugi täiesti vale juhul kui mu baasteadmised Magnum V8 mootorist osutuvad valeks... See on ju ikka karburaatoriga mootor?
Nimelt mul pole siin Saksas suhteliselt soojade ilmadega absoluutselt seda probleemi enam olnud ning gaasi lahti lastes on pöörded alati nagu kellavärk veidi üle 1000 seisma jäänud hooga sõites. Olukord oli täna aga selline, et eile sai käidud tõsiselt niiskes uduses ilmas sõitmas ja pärast kodus parkimist (parkimismaja, kuid vabas õhus) oli auto kapotil ja kogu esiosal mõnus kiht veetilku niiskusest. Sellest eeldan, et seda niiskust võis ka igalpool mujal mootoris näiteks settida. Täna öösel oli kindlasti alla 0 kraadine temperatuur ning pidin korra päeval poes käima. Panin siis mootori käima, salongisoojendus praktiliselt maha keeratud ja kõik töötas mootori poolelt küllaltki perfektselt. Sõitsin siis mõnda aega ja järsku gaasi lahti lastes surigi välja. Sain ta kenasti käima ja vaikselt gaasiga nõksutades oli ka paari minutiga asi OK. Mida ma täheldasin nii enne väljasuretamist kui ka pärast uuesti käivitamist oli see, et mootori pöörded kõikusid sedasi, et ikka millimeeter kindlasti RPM liikus näidukil. Koju tagasi tulles töötas perfektselt ja rohkem ei esinenud seda täna.
Minu teooria siis järgmine (baseerub tegelikult lennukite kolbmootorite teadmistes, sest nendega ma tihtipeale lendan) - karburaatoris oli niiskus või ehk juba mingi jää - mootor käima ja ilma soojendamata minema tähendab seda, et kiiremini töötava mootori õhuvool karbussi suurenes ju märgatavalt ning 0 kraadise temperatuuri juures võis see soodustada jää teket. Ma ei tea, kas sellisel autol on ka mingi karbussisoojendus olemas, aga põhimõtteliselt nii külma mootoriga ei saaks ta soojust ei sealt süsteemist ega ka mootorist endast. Niisiis võis blokeeruda karburaator sedavõrd piisavalt, et suurema gaasiga küll mootor käis, kuid tühikäigu jaoks vunki ei jätkunud. Kuna probleem lahenes suhteliselt varsti, siis võib äkki soojenenud mootorit lahenduseks pidada. Vähemalt lennuki puhul on pärast karburaatori jää sulamist normaalne, et mootori pöörded kõiguvad märkimisväärselt - justkui indikatsioon, et oli jää, mis ära sulatati.
Loodetavasti keegi avaldab oma arvamust sellest loost ning kas minu teoorial võib mingi tõepõhi all olla. Aitäh!
P.S.
Võimalik, et ehk mu teooria põhimõte kehtib mõne muu vidinaga seal mootoris... ?
Georg
'96 Grand Cherokee Limited 5.2 V8
Ei, Sul ei ole seal karburaatorit, hargpritse on.
Aga jäätumise teooria võiks sobida tühikäigumootorile (eeldan, et lahendus sarnane 4-liitrisega).
Lisaks, kui asi hakkab hullemaks minema, võiks kahtlustada TPS-i (segusiibri asendi andurit, kasuta otsingut, olen isegi seda siin lahanud).
Igal juhul ei tee paha nii tühikäigumootori kui segusiibri (sellel autol siis tegelikult küll õhusiiber) puhastamine, kui Sul seal mingid toimetamise võimalused on.
Aga jäätumise teooria võiks sobida tühikäigumootorile (eeldan, et lahendus sarnane 4-liitrisega).
Lisaks, kui asi hakkab hullemaks minema, võiks kahtlustada TPS-i (segusiibri asendi andurit, kasuta otsingut, olen isegi seda siin lahanud).
Igal juhul ei tee paha nii tühikäigumootori kui segusiibri (sellel autol siis tegelikult küll õhusiiber) puhastamine, kui Sul seal mingid toimetamise võimalused on.
Oli Grand Cherokee '93 metsasõitudeks - müüdud
Nüüd Grand Cherokee '12 teedel liikumiseks ja veduriks
- speedbird1229
- Got ARB and Nitrous?
Selge, siis panin tõesti mööda
Siiski, tühikäigumootori jäätumist näiteks pean täitsa võimalikuks. Imelik just see, et algul töötab korralikult, siis vahepeal jamab ja pärast lõpuni korralik jälle, ükskõik kui kaua sõidad...
Eks ma pean uurima tõenäoliselt mingit töökoda ikkagi, pidavat siin ühel tuttaval mingi koht olema, kus tal sõbrad. Pean muidugi hoolikalt valima, kuhu ja kelle kätte masinat usaldada.
Kui kellelgi veel lisaideid, andke palun teada! Väga tahaks ka teada natuke, et mismoodi see tühikäigumootor töötab ja mis ikkagi tema täpne ülesanne on. Tänud.
Eks ma pean uurima tõenäoliselt mingit töökoda ikkagi, pidavat siin ühel tuttaval mingi koht olema, kus tal sõbrad. Pean muidugi hoolikalt valima, kuhu ja kelle kätte masinat usaldada.
Kui kellelgi veel lisaideid, andke palun teada! Väga tahaks ka teada natuke, et mismoodi see tühikäigumootor töötab ja mis ikkagi tema täpne ülesanne on. Tänud.
Georg
- speedbird1229
- Got ARB and Nitrous?
Kahjuks ei jõudnud sinnamaani Eestis ja siin Saksas ei ole kindel, kas leian mõne koha, mis normaalse hinna eest tegutseks. Tuleks raudselt kasuks...
Õnneks on vähemalt sedasi, et 99% kordadest auto sõidab normaalselt ja kui lasen tal võib-olla veidi soojeneda, siis ongi korras. Põhimõtteliselt mind lihtsalt häirib see, et midagi viga on. Nii palju teen selle auto nimel ise, et hõõrun kõik nurgad ja detailid viimse kübemeni puhtaks, kuid kahjuks minu mõistus süsteemide ja mootorini veel ei küündi 
Georg
Bensiinifiltrit kahtlustaks rohkem kõrgemate põõrete puhul, kus benssu hulga rohkem vaja vaja kui tühikäigul. Gaasi tagasilaskmisel läheb asi just tühikäigumootori reguleerida.urmas kirjutas:Alustaks lihtsamast. Bensiinifiltrist
- speedbird1229
- Got ARB and Nitrous?
Filter peaks välja langema, sest kõik filtrid said Car Service's vahetatud vähem kui kuu tagasi. Pumbas on muidugi iva sees, rohkem kaldun tühikäigumootori poole vast isegi.
Kunagi Tallinnas pidin sedasi Vabaduse pst.-lt 90 kraadi pöörama kõrvalteele kui mootor seisis ning see EI olnud mõnus
Teine kord pöörasin äärekivile ka veel ja see roolivõbin oli ikka ehmatav. Õnneks hoian silmad suhteliselt tihti RPM näidikul eriti just külmema mootoriga ning N - mootor käima - gaas - D suudan suhteliselt kähku teha.
Been there, done thatKui mootor peaks kurvilisel teel väljasurema,ole valmis üllatusteks.Ilma roolivõimuta on see aparaat suht raskesti juhitav.
Georg
- v6rrimees
- Õlleraha võiks ikka olla...
Sisetunne ütleb , et asi siiski tühikäigu mootoris.speedbird1229 kirjutas:Filter peaks välja langema, sest kõik filtrid said Car Service's vahetatud vähem kui kuu tagasi. Pumbas on muidugi iva sees, rohkem kaldun tühikäigumootori poole vast isegi.
Been there, done thatKui mootor peaks kurvilisel teel väljasurema,ole valmis üllatusteks.Ilma roolivõimuta on see aparaat suht raskesti juhitav.Kunagi Tallinnas pidin sedasi Vabaduse pst.-lt 90 kraadi pöörama kõrvalteele kui mootor seisis ning see EI olnud mõnus
Teine kord pöörasin äärekivile ka veel ja see roolivõbin oli ikka ehmatav. Õnneks hoian silmad suhteliselt tihti RPM näidikul eriti just külmema mootoriga ning N - mootor käima - gaas - D suudan suhteliselt kähku teha.
Puhasta see ära, nad kipuvad raisad natuke õliseks minema vanematel masinatel.
Minu autol on kah sama jama vahel. Eks ükspäev süvenen sügavamale ja annan teada kuidas lahenes.
Kontakt 5110092
Võistelnud aastast 2002
....................................................
Maasturite varuosad ja remont.
HEINAKÜÜN
Võistelnud aastast 2002
....................................................
Maasturite varuosad ja remont.
HEINAKÜÜN
- speedbird1229
- Got ARB and Nitrous?
Tühikäigumootor peaks olema TB (see junn mootori keskel, kuhu läheb õhupuhasti küljest kummivoolik) küljes. Panen siia pildi enda omast, tühikäigumootor on punase ringi sees ülaservas, V8 TB on natuke teise kujuga, aga analoogia järgi peaksid sealt üles leidma. Kui segusiiber on kinni, siis peab tühikäigumootori juures jääma lahtiseks pilu, mille kaudu tühikäiguks vajalik õhk siibrist mööda pääseb. Puhatsamiseks tuleb trossid (3 tk.) lahti lasta ja 2 pistikut lahti ühendada, siis saad TB koos TPSi ja tühikäigumoototriga kätte (4 polti lahti keerata). Edasi vaatad, kuidas tühikäigumootori kätte saad, 4-liitrisel on see 4 tähtpeaga poldiga TB küljes. Puhastamiseks sobib näiteks karburaatori puhastamise vahend, lisaks vatitikud. Keegi (vist tikutaku foorumis) soovitas kanalite puhastamiseks ripsmetušši harja.

- speedbird1229
- Got ARB and Nitrous?
Aitäh Sulle, Reimo! Palju abiks. Käisin täna jälle sõitmas ning lasin ka enne veidike käia mootoril, nii mõni minut. Mingeid probleeme väljasuremisega ei olnud kordagi, kuigi täheldasin rahulikult tühikäigul töötamisel kerget RPM näiduki liikumist. Eks seal miskit ikkagi toimub. Üritan su juhiste abil asja tehtud saada.
Muide, olen lugenud välismaistest foorumitest, et sellel autol on väga oluline, et pärast aku külgeühendamist käiks masin tühikäigul 10-15 min, mille jooksul pannakse paika tühikäigusätted ning muu vajalik. Mõtlesin, et äkki näiteks automüüjal oli see masin tühja akuga mõnda aega, siis lükati laadija taha, auto käima ja kohe sõitma või gaasi andma. Ei tea, kas aku lahtiühendamise Reset oleks mõttekas?
Muide, olen lugenud välismaistest foorumitest, et sellel autol on väga oluline, et pärast aku külgeühendamist käiks masin tühikäigul 10-15 min, mille jooksul pannakse paika tühikäigusätted ning muu vajalik. Mõtlesin, et äkki näiteks automüüjal oli see masin tühja akuga mõnda aega, siis lükati laadija taha, auto käima ja kohe sõitma või gaasi andma. Ei tea, kas aku lahtiühendamise Reset oleks mõttekas?
Georg