Kjen kirjutas:Hea Rommel!
Kui Sa nüüd loeksid minu postitusele eelnenud postitust, siis seal oli küsimus, kas" lisaks õhuvahetusele parendamisele ka kütmine aitaks pindu kuivata", siis ma vastasin, et aitab jah.
Siis selline väike vihje, et kui ruumi kütta, siis soojenevad ka välispiirded ja õhus veel leiduv niiskus kondenseerub kas vähem või üldse enam mitte piiretele.
Kolmanda väitega ma pean paraku nõustuma, ma olen paraku jah torumees ja ei kavatse end üldehituslike teemade suureks asjatundjaks nimetada, kuid seda ma tean raudkindlalt: vundamendi või üldse köetava niiske ruumi soojustust sissepoole ei panda! Sa tekitad ju sellise olukorra, et läbikülmunud vundamendi ja sisemise soojustuse vahele tekitad sa kastepunkti.
Seega minu arvamus, kui üldse soojustada, siis kahjuks on see kulukas, Aga kui juba lahti kaevata tuleks, kasvõi selle hüdroisoleerimise pärast, siis võiks selle seinakese ära ka isoleerida.
Õhukuivati kasutamise puhul maaaluse ruumi kuivatamisel on 1 pisike vastik nüanss. Kuhu sa välja kuivatatud niiskuse juhid, kui täiesti juhuslikult ruumis pole trappi vms asja? Et see lahendus oleks väga hea, kui see seade rentida ja kasutada mingi periood, visates iga päev kord-kaks anumaga vett välja, kuni ruum kuivaks on saanud, aga pidevaks kliimaseadmeks ilmset sellises kohas, kus igapäev just keegi tööd ei tee, see on vist natuke ebamõistlik.
Ruumi küttes soojenevad ka välispiirded kuid need jäävad siiski jahedamaks kui siseõhk (tänu väljast tulevale "külmale") ning umbse ruumi puhul pole veel kuhugi minna ning selle lisandudes hakkab see ikkagi lõpuks jahedamatel seintel kondenseeruma (võin näiteid tuua kui vaja).
Seestpoolt ja kiviseina vahelt soojustatakse teatud juhtudel (ei hakka hetkel üles lugema) aga see eeldab ka kindlat materjalivalikut. Olen nõus, et nn "Harju maja" tüüpi sisesoojustus on tripper kuubis. Seda nii välisfasaadi külmumispiiri liigse sissepoole nihkumise, külmasildade tekke kui muude puuduste tõttu. Aga olgem ausad, see leiutati ka nõukogude inseneride poolt (võibolla nendesamade poolt kes vanad palkmajad väljapoolt tõrvapapiga lasid üle taguda) eelmise sajandi keskpaiku.
Madalaid vundamente (k.a. keldriga) soojustatakse väikeste eramajade puhul maapinnast ülespoole ja kuni 1,5 m vundamendist mööda "kamara alust" kerge kaldega vundamendist väljapoole (põhiliselt maapinna külmumispiiri tõstmiseks, et ei peaks kergetele konstruktsioonidele sügavaid vundamente valama aga mõikab ka keldri soojustusena). See muidugi eeldab, et pinna- ja räästaveed on vundamendist eemale juhitud. Põhiliseks soojakao kohaks jääb pool-maalusel garaažil siiski uks ja maa-alune soojustamine oleks lihtsalt ressursi (mõttetu) raiskamine.
Õhukuivati on selleks puhuks kui miski muu enam ei aita (kinnine, ilma õhutsirkulatsioonita ruum). Kui keegi päevi ruumis ei käi siis reeglina ei teki ka sinna mingit olulist niiskust juurde (kui just pinnavesi sisse ei jookse aga sel juhul pole millestki peale drenaaži tolku) ja sellest järelduvalt ei pea piisavalt suurt "kopsikut" tühjendamas käima. Ma ei pidanudki silmas neid mänguasju millel teeklaasi suurused anumad all on
Ma ei soovinud eelneva(te) ega ka selle postitusega kedagi halvustada ega solvata, seega ära võta isiklikult