Rambol on õigus tema arvamusele. Aga kui kindel saab Rambo olla, et mõni järjekordne vürst paari aasta järel jälle ei ürita?
Tuletan meelde, et veebruaris valis Veremaa oma rünnakuks riigi, mis polnud NATO liige. Meie (koos lõunanaabritega) oleme NATO liige, Ukraina ei olnud. Kas ja kui palju see kaalus rünnakuotsuse tegemisel, me ei saagi teada. Meie õnneks võttis Veremaa ette suure Ukraina ja mitte pisikese Baltikumi.
NATO on kollektiivkaitse ehk igaüks peab tegema oma osa, saamaks sõpradelt kaitset. Ning seda võimalikku kaitset tuleb ka harjutada, et asja tõsiseksminnes oleks plaan paigas. Harjutamiseks on paraku ruumi vaja, kuivõrd me ei aktsepteeriks ju sõjamänge oma igapäevaelu keskel.
Kusjuures tegelikult on see täiesti kaalumist vääriv alternatiiv suletud polügonidele: lihtsalt riik mingil hetkel astub tuima näoga köögiuksest sisse ja teatab, et siin majas toimuvad täna õppused ja tekkinud kulud kaetakse hiljem vastavalt tõendusmaterjalile. Selliseid riike maailmas on ja neile on omane väga väike kodanike rahulolematus.
Ning väike käputäis põgenema pääsenud teistimõtlejaid.
Palun minu kirjutises mitte näha soovi Eestit piiramatult militariseerida, aga kui me ei tee enda osa NATO kaitseplaanist ära, siis ilmselgelt ei kiirustata ka meile appi. Loodetavasti on mõneks aastaks akuutne oht (seoses "maailma teise armee" õhust tühjakslaskmisele) vähenenud, aga kuniks maailmavalitsemise plaan "russkij mir" poel lõplikult maha maetud, see oht jääb.
Alternatiiv on tunnistada, et läänelikel väärtustel põhinev EV on meile ülejõukäiv ettevõtmine ja paluda end varakult vastu võtta Veremaa oblastiks. Kolmas variant on elada põhimõteteta ühepäevaliblikana just selle valitsuse all, mis parajasti kehtima juhtub.
Selle pika kirjutisega ma lõpetan teema solkimise, kuivõrd mõistan polügoni naabruses laiendamise tõttu kaotavate inimeste valu ja seisukohta, aga paraku mune lõhkumata omletti ei saa.
EDIT: Samuti peaks minu arvates lubama polügonidele vaba juurdepääsu klausliga, et igaüks kondab seal omal vastutusel ja kiirabi tuleb väravani. Saaks kiiresti lahti ka oskamatutest.
Potsu, Krooks, GLK, Frontu ja hübriidruss veavad enamasti kõigi ratastega. Üldiselt olen rahul...