Koduõlu
Moderaator: Moderators
ei tea, aga toasoojas käärib kibe maitse juurde. nagu tüüpiline kadarbiku hapukapsas poes. ma arvan, kui suudad virre üsna kiirelt 13-15 kraadi peale maha jahutada on tulemus juba parem.
edit: jään täpse vastuse võlgu, sest mul endal pole õnnestunud alla 10 kraadi maha jahutada. ja siis käis peaaegu nädala keldris.
aga mäletan lapsepõlvest erinevatel meestel olid erinevad numbrid: 4,6,8,12. madalama temperatuuriga peab arvestama pikema käärimisega.
ja pikal käärimisel on puhtus olulisem. keeva veega desinfitseeritud nõud, keedetud vesi. kaevus oli mannergul siiski kaan peal, kuigi surveta.
edit: jään täpse vastuse võlgu, sest mul endal pole õnnestunud alla 10 kraadi maha jahutada. ja siis käis peaaegu nädala keldris.
aga mäletan lapsepõlvest erinevatel meestel olid erinevad numbrid: 4,6,8,12. madalama temperatuuriga peab arvestama pikema käärimisega.
ja pikal käärimisel on puhtus olulisem. keeva veega desinfitseeritud nõud, keedetud vesi. kaevus oli mannergul siiski kaan peal, kuigi surveta.
Re: Koduõlu
Njah.Tänud kõigile, kes avitasid. Aga ole nüüd hiromant ja vali välja sellest p'hjatust valikust.Hea soovitus oli ka see, et tee valmis ja õpi vigadest. Aga siiski proovni kasutaja Marlai retsepti kõigepealt,ja jagan siis kindlasti Teiega arvamust.(kui õlle p....e läheb,siis vähemalt Marlai küige lähemal ,keda saab panna uut laari tegemasnorkel kirjutas:Kas on siin ka õllesõpru, kes oskaksid soovitada kuidas teha üks hea koduõlu.Vinku on 30L ja sellisele nõule oleks siis soovi head retsepti. Jätaks välja sellised retseptid, kuhu soovitatakse lisada viina ja ei tea veel mida.
Hea aeg katsetusteks oleks siis, kui peaks õlut tegema niisama joomiseks, aga nüüd oleks vaja isale kingitus teha.
Aktiivne kuulaja.
Se tähendab seda,et õlu peab kerge vahuga käima mitte suure vahu ja mulinaga (seda võib juhtuda kui on liiga soe ruum),kui aga hakkab liiga mulinal nö keema tuleks anum paigutada jahedamasse kohta.Ja maha käimisest niipalju,et õlu tuleks enne sulgeda kui maha käib st enne kui ta oma vahutamise ise ära lõpetab.Sai vist veits segane aga ehk said asja veits selgemaks ikka.smurhv kirjutas:Seleta see postitus nati rohkem lahti, palun.toits1973 kirjutas:Soovitaks siis paar pisi asja veel millest keegi nagu juttu polegi teinud.
Kindlasti ära lase õllel nn. keema minna ja ära lase maha käia enne sulgemist.
Lugesin teema läbi ja tekkis ka plaan katsetada esimest korda õlut teha
Niipalju veel,et enne sulgemist tuleks törts suhkrut panna siis lööb asjale truki ka sisse ja paari päeva pärast võiks juba isegi proovida.
Edu proovimisel
---------------------------------
Autod on sõitmiseks mitte ...
Autod on sõitmiseks mitte ...
Mina teen maltoosast ja kogused on 10 l õlle jaoks 1,5 pudelit maltoosat,750g suhkrut.Segan-sulatan kõik ilusti leiges vees ära ja siis võtan sealt liitrise purgiga seda segu ning sinna sisse panen hästi natuke pärmi.Siis läheb 2-3 tundi aega kuni seal purgis asi käima läheb ja siis valan selle ülejäänud asja hulka.Lasen punsus käia u 1 öö-päeva ja valmis ta ongi.
GENERAATORITE , STARTERITE remont,testimine ja müük!
Carsmart Baltic OÜ Tartus Tähe 127 f
Carsmart Baltic OÜ Tartus Tähe 127 f
Selge, eks annan teada kuidas tulitoits1973 kirjutas:Se tähendab seda,et õlu peab kerge vahuga käima mitte suure vahu ja mulinaga (seda võib juhtuda kui on liiga soe ruum),kui aga hakkab liiga mulinal nö keema tuleks anum paigutada jahedamasse kohta.Ja maha käimisest niipalju,et õlu tuleks enne sulgeda kui maha käib st enne kui ta oma vahutamise ise ära lõpetab.Sai vist veits segane aga ehk said asja veits selgemaks ikka.smurhv kirjutas:Seleta see postitus nati rohkem lahti, palun.toits1973 kirjutas:Soovitaks siis paar pisi asja veel millest keegi nagu juttu polegi teinud.
Kindlasti ära lase õllel nn. keema minna ja ära lase maha käia enne sulgemist.
Lugesin teema läbi ja tekkis ka plaan katsetada esimest korda õlut teha
Niipalju veel,et enne sulgemist tuleks törts suhkrut panna siis lööb asjale truki ka sisse ja paari päeva pärast võiks juba isegi proovida.
Edu proovimisel
Ahoi
Panen oma kogemused ka siis kirja.
Teen tavaliselt maltoosa, suhkru ja päris õllepärmiga.
Viimasel ajal olen asendanud osa suhkrust meega, (pool või natuke rohkem kogusest) VÄGA tuleb.
Maitse selline mahe ja kergelt magusam, pärmi ja alko maitse ei käi nii yle.
Õlle tegemiseks kulub terve päev !!!
Suurim ajakulu läheb vee keetmise, maltoosa lahustamise ja hiljem selle segu jahutamine 30C peale.
Väga oluline on vesi just 30C peale saada, kui kuumem siis on suur oht, et pärmiseen sureb ära, kahjuks esimestel kordadel olin liig kärsitu ja välja tuli 1 sitt kali
Kui kogu möks kokku segatud, siis lasen 2-5 päeva toatembil lahtiselt käärida.
Olenevalt soovitud kangusest, siis lahti käärimise aeg.
Arvestada tuleb veel sellega, et kui kinni keerad, siis ta läheb veel mõned kraadid kangemaks. Kui soovitud kangus käes, siis kaan peale ja jahedasse edasi "tiksuma".
NB ! kontrollida surveid
Jahedas hoian ka nii nädala jagu, siis pärm ilusti jahedas ennast "maha käinud" ja missugune.
Naised/lapsed võiksid juba nii 2 päevast alates vahtu jooma hakata
Mehed võiksid ikkagi selle nädalakese ära kannatada
Best
Tony
Panen oma kogemused ka siis kirja.
Teen tavaliselt maltoosa, suhkru ja päris õllepärmiga.
Viimasel ajal olen asendanud osa suhkrust meega, (pool või natuke rohkem kogusest) VÄGA tuleb.
Maitse selline mahe ja kergelt magusam, pärmi ja alko maitse ei käi nii yle.
Õlle tegemiseks kulub terve päev !!!
Suurim ajakulu läheb vee keetmise, maltoosa lahustamise ja hiljem selle segu jahutamine 30C peale.
Väga oluline on vesi just 30C peale saada, kui kuumem siis on suur oht, et pärmiseen sureb ära, kahjuks esimestel kordadel olin liig kärsitu ja välja tuli 1 sitt kali
Kui kogu möks kokku segatud, siis lasen 2-5 päeva toatembil lahtiselt käärida.
Olenevalt soovitud kangusest, siis lahti käärimise aeg.
Arvestada tuleb veel sellega, et kui kinni keerad, siis ta läheb veel mõned kraadid kangemaks. Kui soovitud kangus käes, siis kaan peale ja jahedasse edasi "tiksuma".
NB ! kontrollida surveid
Jahedas hoian ka nii nädala jagu, siis pärm ilusti jahedas ennast "maha käinud" ja missugune.
Naised/lapsed võiksid juba nii 2 päevast alates vahtu jooma hakata
Mehed võiksid ikkagi selle nädalakese ära kannatada
Best
Tony
Something between the mud and deep mud
Patrol 2,8 Y61 x2
UAZ 469
GSM: +372 5(yks)(three)(üks)(tri)(пят)3
Patrol 2,8 Y61 x2
UAZ 469
GSM: +372 5(yks)(three)(üks)(tri)(пят)3
Selleks jaaniks tegin ka ühe laari koduõllet. Materjaliks kasutasin Viljandis turukonsumis müüdud spets õllemeistri leiba ja pudel maltoosat.
40 l nõukohta läks 3xleib + 1 pudel maltoosat.
õpetused on ilusti paki peal kirjas ja kui juhiseid järgida, siis tuleb päris hää kraam.
Viimane kord aga tuli jube salapärane õlle, maitses hästi ja jättis jalad alla, aga pää võttis ära ja järgmine päev loobusin kiiresti sellest kuradi tünnist.
Andsin tünni koos õllega ära
Nii et olge selle kraamiga ettevaatlik.
40 l nõukohta läks 3xleib + 1 pudel maltoosat.
õpetused on ilusti paki peal kirjas ja kui juhiseid järgida, siis tuleb päris hää kraam.
Viimane kord aga tuli jube salapärane õlle, maitses hästi ja jättis jalad alla, aga pää võttis ära ja järgmine päev loobusin kiiresti sellest kuradi tünnist.
Andsin tünni koos õllega ära
Nii et olge selle kraamiga ettevaatlik.
Kõnetraat 51922951
- keelutsoon
- SUURED asjad
- Postitusi: 446
- Liitunud: N Mai 26, 2005 9:28 pm
- Asukoht: Tln-Tartu vahel
- Kontakt:
minu kogemus (kogused on arvestades olemasoleva nõu suurust):
16 liitrit vett ära keeta ja jahtuda ca 25-30 kraadini (käesoe)
2 liitrist pudelit maltoosat sisse
ca 0,5 kg mett
ca 0,5 kg suhkrut
ca 30-35 g pärmi suhkuga lahustada ja sisse
seejärel lahtises nõus toatemperatuuril kuni ööpäev
nõu kinni ja keldrisse
= päris hää ca 2 nädala pärast
järgmisel korral proovin ka ingverit sisse panna.
iga kord midagi ikka erinevalt ka.
16 liitrit vett ära keeta ja jahtuda ca 25-30 kraadini (käesoe)
2 liitrist pudelit maltoosat sisse
ca 0,5 kg mett
ca 0,5 kg suhkrut
ca 30-35 g pärmi suhkuga lahustada ja sisse
seejärel lahtises nõus toatemperatuuril kuni ööpäev
nõu kinni ja keldrisse
= päris hää ca 2 nädala pärast
järgmisel korral proovin ka ingverit sisse panna.
iga kord midagi ikka erinevalt ka.
raske lapsepõlv, rauast mänguasjad...
www.keelutsoon.ee
www.keelutsoon.ee
-
- Mudder
- Postitusi: 67
- Liitunud: N Sept 04, 2008 10:35 pm
- Asukoht: tallinn
- keelutsoon
- SUURED asjad
- Postitusi: 446
- Liitunud: N Mai 26, 2005 9:28 pm
- Asukoht: Tln-Tartu vahel
- Kontakt:
ausalt öeldes pole mõõtnud.
tavaline maakivist kelder, talvel parajalt jahe.
viimane õlu sai tehtud aastavahetuseks, ka suurte külmadega ei pannud käärimist seisma seal.
tavaline maakivist kelder, talvel parajalt jahe.
viimane õlu sai tehtud aastavahetuseks, ka suurte külmadega ei pannud käärimist seisma seal.
raske lapsepõlv, rauast mänguasjad...
www.keelutsoon.ee
www.keelutsoon.ee
- weix2
- Fitting 44"
- Postitusi: 423
- Liitunud: K Sept 03, 2008 8:14 pm
- Asukoht: Rakvere, Palmse, 51kaksüks740
Noo nii vahetasin oma õlle-ankrul kraani ära, mõõtsin ka ära et mahutab 45 liitrit. Homme siis poodi maltoosa ja uue kella järgi, äki on võtta ka ylerõhuklapp? Katsnun panna asja mydisema. Viimase hetke nõuandeid?
Leidsin netist alljärgneva õpetuse
http://www.youtube.com/watch?v=LIOYEQhoZYI
Leidsin netist alljärgneva õpetuse
http://www.youtube.com/watch?v=LIOYEQhoZYI
Veiko Aart 51 kaksüks 740
Offroad is better road than bad road!
Asjaarmastajad 179
Offroad is better road than bad road!
Asjaarmastajad 179
- keelutsoon
- SUURED asjad
- Postitusi: 446
- Liitunud: N Mai 26, 2005 9:28 pm
- Asukoht: Tln-Tartu vahel
- Kontakt:
mina küll panin enda omale väljalaskeventiili, ent tegelikult tarvidust ei ole.
pole kordagi juhtunud, et rõhk liialt suureks läheks - ei kujutagi ette, mis selleks tegema peaks.
pole kordagi juhtunud, et rõhk liialt suureks läheks - ei kujutagi ette, mis selleks tegema peaks.
raske lapsepõlv, rauast mänguasjad...
www.keelutsoon.ee
www.keelutsoon.ee