Eelsoojendus

Moderaatorid: jr, Moderators

Vasta
Laurius
Got ARB and Nitrous?

Eelsoojendus

Postitus Postitas Laurius »

Rääkige oma teadmistest eelsüütesüsteemide osas.
Miks on 2,8 td-l topeltsüsteem? Ehk miks on kolmel silindril nö. järelsoojendus ja kolmel tavaline eelsüüde?

Minu omal hakkas eelsüüte indikaatorlamp mingil ajal vilkuma. Kas keegi teab täpselt, mida see vilkumine näitab?
Ise katsusin küünlad järele ja selgus, et need topeltküünlad on läbi. Ostsin uued aga see midagi paremaks ei teinud. Üks küünal oli sünnist saati lühises mu meelest. Ja viga ei olnud mitte kokkupanekus, vaid lühis oli küünlas sees.

Pärast mitmesugust jamamist on minu autol kõik kuus küünalt nö tavalised, ühendet pika sillaga ja lühike sild üldse puudu. Aga probleem on selles, et külmema ilmaga läheb küll käima aga käima ei jää. Neljanda korraga alles jääb käima.

Ma olen lugenud, et mõned on pannud eelsüüte tavalise lülitiga salongist. Klõps sisse ja klõps välja. Kuidas sellisel juhul see nn. järelsoojendus toimib?

Krt, vana Trooper käivitus oma auväärse kuluvusastme juures ka -28 kraadiga eeskujulikult, nüüd ei saa tunduvalt nooremat Patrolit juba nulli juures esimese korraga käima! :x
Kasutaja avatar
isakene
I know how to fix stuff

Postitus Postitas isakene »

Minuteada käib asi nii, et eelsüüde on kaheastmeline. Kõigepealt, seni kuni signaallamp põleb, antakse küünaldele täispinge, mis nad vajaliku temperatuurini kuumutab. Siis, kui lamp kustub, jääb tööle teine ahel, mis annab küünaldele nõrgema pinge, et neid töötemperatuuril hoida. See pinge jääb peale umbes 20-30 sekundiks peale käivitumist. Sellest Sinu jutust järeldan, et Su autol see teine järk ei toimi.
Ja signaallamp vilgub mõnedel targema elektroonikaga autodel siis, kui mõni küünaldest on läbi põlenud.
See käsitsi salongist lülitamine kipub enamasti ilma teise järguta toimima. Muidugi on võimalik, aga siis tuleb salongi kaks nuppu panna, millegipärast aga enamik rahvast on ilma hakkama saanud...
Laurius
Got ARB and Nitrous?

aitäh, isakene.

sa said mu jutust õigesti aru ... mul on praegu peal ainult see nn esimene ahel. Kütab ära ja kogu lugu. Need kaheastmelised küünlad vahetasin ära, mille peale kippus lühisesse minema. Ja lühist taga ajades jõudsin küünaldeni. Ja just läbi küünla läheb lühisesse, mitte sildade vahel.
Kasutaja avatar
isakene
I know how to fix stuff

Laurius kirjutas:aitäh, isakene.

sa said mu jutust õigesti aru ... mul on praegu peal ainult see nn esimene ahel. Kütab ära ja kogu lugu. Need kaheastmelised küünlad vahetasin ära, mille peale kippus lühisesse minema. Ja lühist taga ajades jõudsin küünaldeni. Ja just läbi küünla läheb lühisesse, mitte sildade vahel.
mihuke see kaheastmeline küünal üldse välja näeb? kaks juhet tuleb sisse või?
Sageli on viga lihtne - lülitusrelee on läbi. Ma ei tea 2,8 elektrisüsteemi hingeelu, aga enamasti on kaks lülitusreleed, mis kumbki erinevat pinget peale annavad, kontroll-lambiga on lihtne korrasolekut kontrollida. Teed kindlaks kõigepealt tüürahela voolu olemasolu, kui see on olemas ja releest edasi suurt voolu ei lähe, on viga lülitusrelees. Kui tüürahelasse voolu ei tule, on elektroonika nässus.

A kui mingid kahe kontaktiga küünlad on, siis sihukesi imeasju pole minu silm veel näinud...
Laurius
Got ARB and Nitrous?

Kõiki kuut küünalt ühendab sild, mille külge tuleb releest juhe. See on lihtne ja loogiline osa. Lisaks sellele pikale sillale on ka lühike sild, mis on paralleelselt pikaga aga ühendab ainult esimest kolme silindrit. Ja nendel kolmel silindril ongi need kahe funktsiooniga küünlad, mille peal on üksteisest isoleerituna kaks silda.
Minu arusaamise järgi on see nii - esimese puraka paneb kõigile kuuele ja siis sussutab kolme tagantjärgi.
Kasutaja avatar
isakene
I know how to fix stuff

Laurius kirjutas:Kõiki kuut küünalt ühendab sild, mille külge tuleb releest juhe. See on lihtne ja loogiline osa. Lisaks sellele pikale sillale on ka lühike sild, mis on paralleelselt pikaga aga ühendab ainult esimest kolme silindrit. Ja nendel kolmel silindril ongi need kahe funktsiooniga küünlad, mille peal on üksteisest isoleerituna kaks silda.
Minu arusaamise järgi on see nii - esimese puraka paneb kõigile kuuele ja siis sussutab kolme tagantjärgi.
...jummal küll, kui keeruliseks mõni asi osatakse ajada... :evil:
...kui tõesti elektroonika jupsib, siis ma viskaks kogu selle pajebenni sealt minema ning paneks tavalised küünlad koos kahe lülitusreleega ning kaheastmelise lülitiga asemele... lihtne ja ennast muudel autodel lollikindlana tõestanud süsteem. Minu isiklik arvamus muidugi, seda ei maksa puhta kullana võtta...
Kasutaja avatar
Mihkel78
Got ARB and Nitrous?
Kontakt:

Postitus Postitas Mihkel78 »

tere, tere!

Küsiks siia vahele, mis on see madalam pinge mida hoitakse pärst veel 30 sek peal ja kas võiks seda süsteemi teha ka vanemale patrolile 3,3D
ja 24V , siis mingi 20V äkki .
hetkel ei lähe hommiku hästi käima kuna 3 küünalt 6 st töötab kuid ei usu, et ka nende vahetamisel asi oluliselt paraneb.
peale käivitamist ja käimaminemist lööb meeletu tossupilve tagant väja seda siis just külmalt ja hommikuti, millest see tegelikult tuleb, et mis asi nii hirmsasti tossab, palju põlemata diislit on suits ju must-hall aga see hommikuti on vallge.
ilmselt hõredavõitu mootor on põhjus mida ka uued rõnngad ei tihenda enam kuna silinder ovaalseks kulunud ja ees ootab puurimine, kuid siiski mis siis tossab :D Rõnngad said nii igaks juhuks vahetatud teades,et paremaks ei lähe kuid vanu ka panna ei tahtnud samas vahetasin saaled nii raamil kui kepsul. ja mingi imelk tõks on sees algusest peale kuid tugevamaks ei ole läinud ja ei mäleta kas enne moto laiali kiskumist ka se tõks oli.

ette tänades!
Mihkel.
hummel
Off Roader Wannabe
Kontakt:

Postitus Postitas hummel »

mu loomal tegelikult sama viga. Küünlad ok, relee vahetus järjekorras (releed pidimagi tavaliselt koos küünaldega vahetatama või relee pidi ka patroli nõrgemaid kohti olema, nagu olen nüüd kuulnud). Käima isegi hädaga läheb, kuid küünalde kontrolllamp jääb vilkuma. Esmaabiks silmadele-närvidele on osutunud mõne aja pärast mootor seisma jätta ning siis uuesti käivitada ja kustub ära. :oops:

Prooviti just eile tuttava poolt viimati hädaga ka nii, et andis eelsüüdet 3 korda ja siis käivitati - käivitus :shock: :D . Viimast asja polegi ise veel oma silmaga-kõrvaga saanud kontrollida. Aga ilmselt peatselt.
Kasutaja avatar
boob
Moderator

Postitus Postitas boob »

Seda mitu korda küünalde andmist olen ma kogu aeg külmadega praktiseerinud, palju paremini läheb masin käima ja töötab peale külmkäivitumist ka palju paremini.

Praegu enam ei ole mul selliste mängude jaoks vajadust, kasutan eelsoojendust :P
Läks Stirlitz mööda tänavat ja nägi, kuidas valges ürbis mees plangul roppusi üle värvib.
-Moderaator, mõtles Stirlitz.
Kasutaja avatar
isakene
I know how to fix stuff

Miq78 kirjutas:tere, tere!

Küsiks siia vahele, mis on see madalam pinge mida hoitakse pärst veel 30 sek peal ja kas võiks seda süsteemi teha ka vanemale patrolile 3,3D
ja 24V , siis mingi 20V äkki .
hetkel ei lähe hommiku hästi käima kuna 3 küünalt 6 st töötab kuid ei usu, et ka nende vahetamisel asi oluliselt paraneb.
peale käivitamist ja käimaminemist lööb meeletu tossupilve tagant väja seda siis just külmalt ja hommikuti, millest see tegelikult tuleb, et mis asi nii hirmsasti tossab, palju põlemata diislit on suits ju must-hall aga see hommikuti on vallge.
ilmselt hõredavõitu mootor on põhjus mida ka uued rõnngad ei tihenda enam kuna silinder ovaalseks kulunud ja ees ootab puurimine, kuid siiski mis siis tossab :D Rõnngad said nii igaks juhuks vahetatud teades,et paremaks ei lähe kuid vanu ka panna ei tahtnud samas vahetasin saaled nii raamil kui kepsul. ja mingi imelk tõks on sees algusest peale kuid tugevamaks ei ole läinud ja ei mäleta kas enne moto laiali kiskumist ka se tõks oli.

ette tänades!
Mihkel.

See pinge erineb olenevalt tüübist. Mul on riiulis näiteks kuut sorti erineva soojenemisajaga patroli küünalt ja ausalt öelda pole ma siiamaani sellest eelsüüteajastusvärgist täielikku sotti saanud, millisel autol kui pikk aeg on Reegel on üldiselt - mida uuem auto, seda lühem soojenemisaeg. Kahesüsteemne toide tuli minu andmetel juba 83' aasta patrolidele, ainult kõige esimesed jäid sellest lõbust ilma. Mis aasta oma Sinul on?
6-st 3 töötavad?? siis läheb ta Sul isegi hästi käima... vaheta küünlad ära ja oledki mäel, kindla peale läheb paremini käima ja tossab vähem.
Ning veel - kindlasti tuleb valida autole vastav küünal! Osadel autodel on kindlasti halva käivitumise põhjuseks vale soojenemisajaga küünlad.
Ning ja ning veel - tasub alati kontrollida ka töötavaid küünlaid. Pole üldse harvad juhud, kui küünal, selle asemel, et soojeneda tipust, läheb kuumaks hoopis keerme lähedalt. Kuna ainult küünla tipp ulatub põlemiskambrisse, siis selline küünal loomulikult korralikku käivitumist ei kindlusta. Kontrollida saab, kui keerad küünla maha ja ühendad otse akusse ning vaatad, mis koht punaseks läheb. Mitte liiga kuumaks lasta!!
Kasutaja avatar
Mihkel78
Got ARB and Nitrous?
Kontakt:

Postitus Postitas Mihkel78 »

tänud!

mul on 85a. ja peaks üle mõõtma kuid on meelde jäänud, et pinge kadus küünalde sillalt peale releetõksu.

enne uusi küünlaid ostma minnes peaks tõesti ka töötavad kolm maha võtma ja ära katsetama järsku tõesti mõni kuumeneb vale kohapealt.

Mihkel
Laurius
Got ARB and Nitrous?

minu '96 2,8 td'l on teadupärast 12 V-ne elektrisüsteem aga küünalde peale on kirjutet, minule täielikuks üllatuseks, 6,5 V. Seda nii kolmel "ühesüsteemsel" kui ka kolmel "kahesüsteemsel" küünlal. Müstika minu jaoks. Ja üleüldse võiks ju selle süsteemi VEEL keerulisemaks teha, pagana Nissaniehitajad! Kindlasti annab teha see süsteem arvutiga juhitavaks ... nii et peotäis andureid ütleb pentiumile iga küünla kohta eraldi kui kaua ja mis temperatuurini soojendada vms.

Ääh!
Vasta

Mine “Nissan / Renault”