Kodune siider.

Postid, mis kuhugi mujale ei sobi.

Moderaator: Moderators

lok665
Fitting 38"
Postitusi: 274
Liitunud: T Jaan 04, 2005 12:24 pm
Asukoht: nömme

Kodune siider.

Postitus Postitas lok665 »

Kuna siin foorumis oli juba juttu koduõlle tegemisest, ja nagu näha oli tagasiside väga broo ,SIIS,kuna õunamahl juba voolab ootan suure huviga head siidriretsepti.

Magusat mahla,

Terv Lok.
DIESEL POWER
krunnn
Fitting 38"
Postitusi: 377
Liitunud: E Mai 16, 2005 2:37 pm
Asukoht: Raplamaa, Mahtra ja Järlepa vahel kandis

Postitus Postitas krunnn »

Tere

Vaikselt proovin siin praegu:-). Esimest korda sai tettu nii: Kuna mingi 15L jäi näppu ja oli nati käima hakanud siis tünni ja suhkur sisse ja kinni.
Soovitati ka vanilje suhkurt vms. vastavalt maitsele näituseks kaneeli või mis iganes meeldib maitsena juures.
Kui magusad õunad, siis suhkrut vähem, kui hapud siis rohkem. Mina panin nii kilo 15 liitrile hapudest õuntest mahlale. Oleks võinud vist veel panna suhkrut. 40 l tünnis 3 päevaga vunk 3 atti ja mõnus kihisev joogige. Nüüd vaja veel tünn külma viia.
Kuigi nati selline äädika käärikas käib lõhnana nati üle, aga esimene kord kah ja eks ootab kogenenumaid kodanikke nõuandma.
Muidu mekib küll.
5 6 6 6 6 6 1 3
Hetke kõva ei püsi kaua!
Kasutaja avatar
trc
Truth, only truth
Postitusi: 1124
Liitunud: P Jaan 22, 2006 3:17 pm
Asukoht: 59°26'5,13"N 24°56'15,08"E
Kontakt:

Re: Kodune siider.

Postitus Postitas trc »

lok665 kirjutas:Kuna siin foorumis oli juba juttu koduõlle tegemisest, ja nagu näha oli tagasiside väga broo ,SIIS,kuna õunamahl juba voolab ootan suure huviga head siidriretsepti.

Magusat mahla,

Terv Lok.
ÕUNASIIDER
20 L õunamahla
0,6 kg suhkrut

Kalla mahl käärimisnõusse. Lahusta suhkur ning kotikeste A, B ja E sisu mahlas. Jälgi, et segu temperatuur oleks 25-30 C .Sulge anum koos kääritustoruga, mis on poolenisti veega täidetud Käärimise lõppedes ei ole vaja veinisegu ümber kurnata ja ei lisata ka kotikese sisu H. Lisada tuleb kotikese sisu J ja seejärel hästi tugevasti mitmeid kordi loksutada ning samuti toimida kotikese K lisamisel. Loksutamine vajalik selleks,et süsihappegaas eralduks ja vein selgineks.
Kui vein on selginenud kurnatakse kirgas osa sifoontoru abil teise anumasse ja põhjasade visatakse ära. Lisatakse lõplik suhkru kogus, et tekiks süsihappegaas pudelitesse villimisel. Kasuta selleks sampuse pudeleid. Süsihappe tekkimiseks vajaminev suhkru kogus on 100 g suhkrut = 12,5 liitrit veini.

Kotikesed erinevate tähtedega on omakorda veinipärm, käärimise lõpetaja, selitusained ja muu selline. Need omakorda leiad näiteks kauplusest "Seemi" aadressiga Kadaka tee 3

Samas kui peaks õunu üle jääma, olen nõus ära viima.
allkiri, 255 sümbolit
Giosk
tel.56661070
Kasutaja avatar
miku89
Got ARB and Nitrous?
Postitusi: 108
Liitunud: E Veebr 26, 2007 5:39 pm

Postitus Postitas miku89 »

Siider
1/10 käib suhkurt ehk siis 1kg suhkurt 10L mahla kohta.
Lased paar päeva mahlal lihtsalt lahtiselt seista, võtad vahu pealt ära, siis paned
suhkru alles.Kui suhkur sees ja segatud siis paned alles kaane kinni.Siider peab olema soojas ruumis, et tal oleks hea käärida :) .Ärge unustage tünnist rõhku maha lasta(kui selle kohta küsimus, saada PS) ,mul eelmine aasta lendas õhku üks tünn suures toas :lol:
Kui kõik nii teha, saab jõuluks hea kange kraami(nokib hästi ja järgmine päev väga paha olla :lol: )
Üks asi veel, tünni ei tohi ääreni täis panna, tasub panna 3/4 oleks käärimise ruumi.

Jõudu valmistamisel
MIKU
Noor pealekasv,mida peaks rohkem olema.
Kasutaja avatar
trc
Truth, only truth
Postitusi: 1124
Liitunud: P Jaan 22, 2006 3:17 pm
Asukoht: 59°26'5,13"N 24°56'15,08"E
Kontakt:

Postitus Postitas trc »

miku89 kirjutas:Siider
1/10 käib suhkurt ehk siis 1kg suhkurt 10L mahla kohta.
Lased paar päeva mahlal lihtsalt lahtiselt seista, võtad vahu pealt ära, siis paned
suhkru alles.Kui suhkur sees ja segatud siis paned alles kaane kinni.Siider peab olema soojas ruumis, et tal oleks hea käärida :)

Kui kõik nii teha, saab jõuluks hea kange kraami(nokib hästi ja järgmine päev väga paha olla :lol: )
Defineeri "kange kraam". Veinipärmiga kääritades on võimalik see "kraam" ajada teoorias kuni 15% alkoholi. Peale seda lihtsalt pärmiseen, kes alkoholi teeb suhkrut sűűes, sureb. Tavalise pärmiga on number umbes 2x väiksem, tulemus ettearvamatu. Ilma pärmita, nagu sina soovitad, ilmselt veel ettearvamatum…
Lisaks. Korralikus kuivas siidris ei saa kuidagi olla alkoholiprotsent rohkem kui 6%.
Eelpoolkirjeldatud retsepti alusel tegin eelmine aasta esimest korda siidrit. Maitse on väga hea. Samas - ILMSELT lasin natuke liiga kaua aega siidril käärimisnõus käia, nii et pudelisse villides enam gaase ei suutnud pärmiseen tekitada. Nii et nüüd mul ongi veel paar pudelit gaasita siidrit. Vajadusel olen nõus andma mekkida. Kindlasti soovitan ajada mahl vaid ühe sordi õuntest - mahl tuleb ilus selge ning palju parema maitsega kui segamini korjatud õunte mahlast.
allkiri, 255 sümbolit
Giosk
tel.56661070
lok665
Fitting 38"
Postitusi: 274
Liitunud: T Jaan 04, 2005 12:24 pm
Asukoht: nömme

Postitus Postitas lok665 »

Tnud vastajatele,kuid jätaks teema aktiivseks ootaks veel häid kogemusi siiderdamisel.

terv oliver
DIESEL POWER
Kasutaja avatar
miku89
Got ARB and Nitrous?
Postitusi: 108
Liitunud: E Veebr 26, 2007 5:39 pm

Postitus Postitas miku89 »

kuidas siidril, siis läheb?
MIKU
Noor pealekasv,mida peaks rohkem olema.
Kasutaja avatar
garfield
Got ARB and Nitrous?
Postitusi: 174
Liitunud: R Veebr 02, 2007 11:12 am
Asukoht: Kassinurme metsas

Postitus Postitas garfield »

Tühja selle siidriga jändate, praegu peax juba veinid mulksuma. :D
Ise ootan kevadet, siis saax jälle laari eriti erilist märjukest võililledest ajada...
T.S.
offroadihuviline aastast 2006
Matkajad(150; 2007) kaardilugeja
Mudamiisu(456; 2008) kaardilugeja, vajadusel ka vints ja rool
Lisax: foto-catering-PR ja meedia :)
Kasutaja avatar
TiitR
I live off from the mud
Postitusi: 5765
Liitunud: P Mai 18, 2008 8:00 pm
Asukoht: Tartumaa + Ida-Virumaa

Postitus Postitas TiitR »

garfield kirjutas:Tühja selle siidriga jändate, praegu peax juba veinid mulksuma. :D
Ise ootan kevadet, siis saax jälle laari eriti erilist märjukest võililledest ajada...
Olen isegi võililledest valmistatud veini joonud - täitsa šampus oli kohe :thumb:
lok665
Fitting 38"
Postitusi: 274
Liitunud: T Jaan 04, 2005 12:24 pm
Asukoht: nömme

Postitus Postitas lok665 »

Krt olen seda veini bisnesit ka proovind,kuid tulemuseks ikka kõva pohmakas :)
DIESEL POWER
Kasutaja avatar
renxx9
Got ARB and Nitrous?
Postitusi: 173
Liitunud: R Sept 11, 2015 7:46 am
Asukoht: Karjamaa

Re: Kodune siider.

Postitus Postitas renxx9 »

Ahoi spetsialistid!

Sügis käes, ärataks vana teema uuesti ellu.
Internet on igasugu erivevaid legende täis kirjutatud, pärmiga, ilma pärmita, suhkruga, ilma suhkruta jne.
Mul on hetkel 50l. äsja pressitud õunamahla õlleankrus. Tahaks proovida midagi siidrilaadset teha.
Millest alustada?

Tänan!
Jeep GC 5,2 ZJ, M/T 33", Snorkel, Vints.
5 3 3 3 O O O 8
Kasutaja avatar
trc
Truth, only truth
Postitusi: 1124
Liitunud: P Jaan 22, 2006 3:17 pm
Asukoht: 59°26'5,13"N 24°56'15,08"E
Kontakt:

Re: Kodune siider.

Postitus Postitas trc »

renxx9 kirjutas:Ahoi spetsialistid!

Sügis käes, ärataks vana teema uuesti ellu.
Internet on igasugu erivevaid legende täis kirjutatud, pärmiga, ilma pärmita, suhkruga, ilma suhkruta jne.
Mul on hetkel 50l. äsja pressitud õunamahla õlleankrus. Tahaks proovida midagi siidrilaadset teha.
Millest alustada?

Tänan!
Mina alustaks kuumutamisest. Umbestäpselt 70 kraadini. Et E-koli bakter sureks aga C-vitamiin veel pihta ei saaks ja mahl ei muutuks häguseks. Seejärel laseks tal võimalikult madalal temperatuuril settida paar päeva ja siis voolikuga ilma setteta juba kääritusanumasse. Soojendaks taasca 18-20 kraadini ja lisaks veini/siidri/või šampuse pärmi. Laseks mulksutajas käia Niikaua kui suhkur otsas, pudeldaks ta koos väikese suhkruga ja jätaks veel paariks kuuks keldrisse laagerduma.
allkiri, 255 sümbolit
Giosk
tel.56661070
0liver
Mudder
Postitusi: 91
Liitunud: N Nov 04, 2010 9:55 pm
Asukoht: Tallinn/Muhu

Re: Kodune siider.

Postitus Postitas 0liver »

Mina panin 70L õlleankrusse, lasin lahtiselt seista 4 päeva ja siis kinni. Ei kuumutanud, ei lisanud ei pärmi ega suhkrut ning käib kui kurat. Maitseb hästi.
Y61
Kasutaja avatar
trc
Truth, only truth
Postitusi: 1124
Liitunud: P Jaan 22, 2006 3:17 pm
Asukoht: 59°26'5,13"N 24°56'15,08"E
Kontakt:

Re: Kodune siider.

Postitus Postitas trc »

Metsiku pärmiga on tulemus kontrollimatu. Jah, nii saab aga veini ja või siidripärmiga on tulemus parem. Lisaks on mittekuumutamisel oht erinevad mittesoovitavad bakterid sinna joogi sisse saada, mis hea õnne korral vaid põhja alt ära löövad. sealhulgas e-koli.
allkiri, 255 sümbolit
Giosk
tel.56661070
Roberto
Rookie
Postitusi: 1
Liitunud: P Sept 23, 2018 10:20 am

Re: Kodune siider.

Postitus Postitas Roberto »

renxx9 kirjutas:Ahoi spetsialistid!

Sügis käes, ärataks vana teema uuesti ellu.
Internet on igasugu erivevaid legende täis kirjutatud, pärmiga, ilma pärmita, suhkruga, ilma suhkruta jne.
Mul on hetkel 50l. äsja pressitud õunamahla õlleankrus. Tahaks proovida midagi siidrilaadset teha.
Millest alustada?

Tänan!
Tegin õlleankrusse. Ei mingit pärmi, suhrurt ega kuumutamist. Kuuma veega nõu puhtaks - ka kraanid. Nõul kaks kraani. Alumisest lasen põhjasette välja. Tulemuseks oli kuiv, peaaegu alkoholita selge jook, mida kasutasin 2 (kaks) aastat. Nüüd sai otsa ja teen sama moodi uuesti. NB! Nõu puhastamiseks kasutasin pruulikojast ostetud kuiva hapnikku!
Vasta

Mine “Ajaviide ja muidu huvitav jutt”